fbpx Forskere skal undersøke om akuttmedisin mot korona også har langtidseffekt Hopp til hovedinnhold

Forskere skal undersøke om akuttmedisin mot korona også har langtidseffekt

ildet viser en eske med Paxlovid.

Opptil 30 prosent av de som får covid-19, har plager lenge etter de var syke. Nå skal forskere kartlegge om en medisin kan hindre langcovid.

Forskerne ved Universitetet i Bergen ønsker å finne ut om medisinen Paxlovid – som er blitt brukt i akuttfasen av koronasykdommen – også kan virke mot såkalt langcovid, skriver Bergens Tidende.

Flere symptomer

Medisinen gis i dag til skrøpelige eldre og mennesker med risikodiagnoser når de får covid-19, og det er allerede godt dokumentert at den hindrer at folk blir alvorlig syke av korona.

En vanlig definisjon på langcovid er symptomer tre måneder etter sykdommen. De vanligste symptomene er tung pust, hjernetåke og trøtthet.

– I det siste er det også kommet rapporter fra utlandet om økt forekomst av diabetes, blodpropp og demens etter covid-19, sier professor Nina Langeland ved Universitetet i Bergen og overlege på Haukeland universitetssjukehus.

Trenger frivillige

Studien trenger 2000 frivillige som må være mellom 18 og 65 år og akutt syk med covid-19. Det må ikke være mer enn fem dager siden de først merket sykdommen, og de må teste positivt på en koronatest

Startskuddet gikk 1. september. Så langt er 14 deltakere på plass, skriver avisen.

0 Kommentarer

Innsendte kommentarer kvalitetssikres før publisering. Kvalitetssikringen skjer i vanlig arbeidstid.

Ledige stillinger

Alle ledige stillinger
Kjøp annonse
Annonse
Annonse