fbpx Sykepleiere stiller til valg i nord: – Viktigere enn noen gang Hopp til hovedinnhold

Sykepleiere stiller til valg i nord: – Viktigere enn noen gang

Bildet viser portretter av fire sykepleiere som stiller til valg i høst

Skal du bruke stemmeretten og bor i nord? Flere sykepleiere stiller til valg, og de vil ha din stemme.

Troms og Finnmark har totalt 39 kommuner. Mari-Ann Benonisen, som er nestleder i Norsk Sykepleierforbund (NSF) Troms og Finnmark, har undersøkt hvor mange sykepleiere i regionen som stiller til valg i høstens kommunevalg.

– Så langt vet vi at seks av våre hovedtillitsvalgte i kommunesektoren stiller til valg, sier hun.

Benonisen mener det er et stort pluss at såpass mange hovedtillitsvalgte også er politisk engasjerte. For noen er det første gang de stiller til valg. 

– Jeg mener at det er viktigere enn noen gang å få flest mulig sykepleierstemmer inn i kommunestyrene rundt om landet. Derfor heier jeg på alle kandidatene og er stolt og glad for at vi har så tøffe hovedtillitsvalgte som stiller seg til disposisjon som folkevalgt, sier Benonisen.

Hun har selv sittet to perioder i kommunestyret i Tromsø.


Stiller i Tromsø

Daniel Brox er hovedtillitsvalgt i Tromsø kommune og stiller til valg på listen til Arbeiderpartiet.

Navn: Daniel Brox

Alder: 42 år

– Hvordan ble du engasjert i politikken? 

– Jeg har alltid vært politisk engasjert i forskjellige parti, men de siste 15 årene har det vært spesielt viktig for meg å engasjere meg i helsepolitikken. Det kan godt være fordi jeg har vært sykepleier i elleve av disse årene, men jeg ser hvor viktig god helse er for innbyggerne. Og når ingenting endrer seg av seg selv, så må man selv gå inn og jobbe for de viktige endringene som må til for å få et godt, stabilt og bærekraftig helsevesen, svarer Brox. 

– Hva er den viktigste saken for deg?

– Som sagt er helse mitt hjertebarn, men jeg er også opptatt av gode barnehager og skoler som gir barn og ungdom en god oppvekst. Uten kompetente lærere som har tid til å se eleven, så vil flere unge falle utenfor, bli ufør eller få store psykiske og sosiale utfordringer når de vokser opp, svarer han.

– Hva håper du å få til om du kommer inn i kommunestyret?

– Jeg ønsker at Tromsø kommune skal være verdens beste kommune å jobbe i. Om vi får til det, vil de ansatte gi oss verdens beste tjenester.

– Hvordan vil du bruke din sykepleierkompetanse?

– Jeg har litt kunnskap om hvordan helsevesenet fungerer, både organisasjonsmessig, men også innen folkehelse. Sammen med min kompetanse innen samhandling og medvirkning så tror jeg at vi kan få til mye.

– Hva er det beste argumentet for at innbyggerne i Tromsø kommune skal stemme på deg og ditt parti?

Brox ramser opp følgende liste med argumenter:

  • Vi skal jobbe for å styrke helsesykepleiertilbudet i Tromsø, samtidig som vi skal utvikle skolen gjennom rekruttering og videreutdanning av lærerne.
  • Vi bygger nå ny ungdomsskole på Kvaløysletta.
  • Vi skal bygge ny barneskole i Tromsdalen.
  • Vi skal videreutvikle «Tromsø-modellen» for fastlegeordningen og rekruttere og beholde planen for helsepersonell.
  • Vi skal satse på folkehelse gjennom dagsentertilbud, forebyggende hjemmebesøk for eldre og hukommelsesteam som er noen av mange tiltak.

– Vi har mange andre punkter vi skal jobbe for de neste fire årene, men disse er mine hjertebarn.


Stiller til valg i Tromsø

Hovedtillitsvalgt i Balsfjord kommune, Anne-Marie Isaksen, stiller også til valg på By- og landlista i Tromsø kommune, selv om hun jobber i nabokommunen Balsfjord.

Bildet viser Anne-Marie Isaksen

Navn: Anne-Marie Isaksen

Alder: 57

– Hvordan ble du engasjert i politikken?

– Fordi politikken handler om livet vi alle lever hver eneste dag. Den former og griper inn i tiden vi har, fra vugge til grav, svarer Isaksen.

– Hva er den viktigste saken for deg?

– Det er vanskelig å trekke ut en enkelt sak, men jeg er opptatt av at Tromsø kommune skal være en tiltrekkende kommune, som folk ønsker å flytte til og ikke fra. Det viktigste for meg er derfor å få muligheten til å kunne påvirke i avgjørelser til det beste for hele kommunens befolkning. Samtidig vil jeg være ei vaktbikkje som passer på og følger opp at saker som blir vedtatt i kommunestyret, faktisk blir gjennomført. 

– Hva håper du å få til om du kommer inn i kommunestyret?

– Jeg vil arbeide for at barn og unge skal ha en trygg og god kommune å vokse opp i. Vi i By og land ønsker en styrking av helsesykepleiertjenesten og en større satsing mot mobbing og rus. Samtidig vil vi jobbe for at helse og omsorgstilbudene opprettholdes og utvikles lokalt.

– Hvordan vil du bruke din sykepleierkompetanse?

– Jeg vil synliggjøre viktigheten av å ha en god og stabil grunnbemanning i helse- og omsorgstjenesten. En god grunnbemanning gir stabilitet, kontinuitet, trygghet og ikke minst tid til sykepleiere og annet helsepersonell til å oppdatere seg på ny kunnskap. 

– Hva er det beste argumentet for at innbyggerne i Tromsø kommune skal stemme på deg?

– Jeg vil være en synlig stemme i kommunestyret. Jeg vil kjempe for en rettferdig og inkluderende politikk, for alle innbyggerne i hele kommunen. 


Stiller til valg i Karlsøy

Hovedtillitsvalgt i Karlsøy kommune, Torill Schneider Aarøen, stiller til valg for SV i Karlsøy kommune.

Bildet viser Torill Schneider Aarøen på vei til jobb på sykkel

Navn: Torill Schneider Aarøen

Alder: 58 

– Jeg bor på Reinøya og jobber på Hansnes på Ringvassøya. Det betyr en arbeidsvei på 37 kilometer tur/retur på kanskje landets dårligste grusvei. Jeg må i tillegg ta ferge.

Hun flyttet til kommunen for tre og et halvt år siden.

– Jeg vi jobbe for bedre veistandard og langsundtunnel mellom Reinøya og Ringvassøya. Tunnel vil medføre at de eldre kan bo lengre hjemme og ikke behøver å flytte til Hansnes. I tillegg slipper ungene å ta ferge til skole, barnehage og fritidstilbud, sier Aarøen om sine hjertesaker foran valget.

Av andre saker sykepleieren brenner for, nevner hun følgende:

– Det er viktig å jobbe med å få integrert flyktninger i kommune, slik at de får en jobb, føler seg nyttig og ønsker å bli i kommunen.

Å styrke flyktningetjensten og helsesykpleietjesten har hun også høyt oppe på lista.

– Å fortsette arbeidet med å styrke rus og psykatritjensten er også en viktig jobb, sier hun.

– Hvorfor skal velgerne stemme på deg?

– Jeg vil jobbe for å styrke helsetjenesten:

  • at vi klarer å rekruttere sykepleiere.
  • at vi fortsatt har gode lønnsbetingelser og turnuser.
  • at sykepleierne i kommunen får mulighet til å videreutdanne seg.
  • at vi klarer å beholde de sykepleierne og helsefagarbeidere som jobber i kommunen.
  • at vi har ordninger som får seniorer til å bli i jobb.

– I tillegg er det viktig å bygge flere utleieboliger, sier hun.


Stiller til valg i Porsanger kommune

Maj-Britt Kollevåg er hovedtillitsvalgt i Porsanger kommune og står på Høyres liste ved årets kommunevalg i Porsanger kommune.

Bildet viser Mai-Britt Kollevåg

Navn: Maj-Britt Kollevåg Busæt

Alder: 33 år

– Hvordan ble du engasjert i politikken?

– Jeg ønsket å være med på å utgjøre en forskjell. Om ingen bidrar og engasjerer seg, så dør lokaldemokratiet, sier hun.

– Hva er den viktigste saken for deg?

– Helse- og omsorgstjenester, herunder eldreomsorgen, svarer Busæt.

– Hva håper du å få til om du kommer inn i kommunestyret?

– Flere avlastningsplasser. Dette er en lovpålagt tjeneste som betyr enormt mye for de pårørende som har behov for avlastning, men som i dag må knive om plassene, sier hun.

– Jeg vil bruke min sykepleierkompetanse og erfaring fra arbeid i helsetjenesten til å medvirke til fremtidens helsetjenester i kommunen, legger Busæt til.

– Hva er det beste argumentet for at innbyggerne i Porsanger kommune skal stemme på deg og ditt parti?

– Høyre er et «ja-parti». Med det mener jeg at din bakgrunn ikke skal ha noe å si for hvilke muligheter du har i Porsanger, uansett alder eller livssituasjon. Stem Høyre, oppfordrer hun.


Totalt seks kandidater

I tillegg til de fire kandidatene over stiller også sykepleierne Stig Rapana Mathisen og Kjersti Tveseth til valg. Også disse er hovedtillitsvalgte på sine arbeidsplasser.

Mathisen stiller til valg i Måsøy kommune for Arbeiderpartiet og Tveseth i Salangen kommune. Det har dessverre ikke lyktes Sykepleien å få svar fra disse to kandidatene.

0 Kommentarer

Innsendte kommentarer kvalitetssikres før publisering. Kvalitetssikringen skjer i vanlig arbeidstid.

Ledige stillinger

Alle ledige stillinger
Kjøp annonse
Annonse
Annonse