fbpx Færre organdonasjoner første halvår Hopp til hovedinnhold

Færre organdonasjoner første halvår

Donorkort

176 pasienter fikk ett eller flere nye organer i løpet av årets første seks måneder. Dette er nedgang fra 2022, da 197 pasienter hadde fått hjelp i samme periode.

De 176 pasientene fikk til sammen 192 organer, som kom fra 47 avdøde donorer og 20 levende, som kan gi én nyre, viser tall fra Oslo universitetssykehus.

Ifølge Stiftelsen Organdonsjon er antallet realiserte donasjoner fra avdød giver per andre kvartal det nest laveste på ti år.

Tallene er noe høyere enn det kunne vært, takket være seks donasjoner gjennomført med metoden cDCD, som nylig ble implementert i Norge. Antallet donasjoner fra levende giver holder seg fremdeles på et lavt nivå, og ligger nå omtrent på halvparten av det normale, heter det i en pressemelding.

Ved utgangen av juni ventet 614 nordmenn på et livreddende organ – 164 av disse var midlertidig utmeldte.

Få kan donere

Kun fem promille av alle som dør her i landet, oppfyller alle medisinske og juridiske krav for donasjon. Siden det er såpass få, blir det ekstra viktig å identifisere de mulige giverne.

I de fleste tilfeller foreligger det ikke et eksplisitt samtykke fra pasienten på forhånd. Pårørende blir da talspersoner for pasientens antatte ønske og om det foreligger forhold som tilsier at pasienten ikke ville være donor.

Lise Toubro Bratberg og Gry Solberg kombinerer stillinger som intensivsykepleiere og donoransvarlige sykepleiere ved Oslo Universitetssykehus. 

Begge er tilknyttet Avdeling for organdonasjon ved Oslo universitetssykehus, som har et overordnet ansvar for at alle potensielle organdonorer blir identifisert og gitt mulighet for å donere organer, samt at pårørende ivaretas på en best mulig måte.

Bildet viser Gro Solberg og Lise Toubro Bratberg, donoransvarlige sykepleiere ved OUS

– Timingen er viktig, understrekte Bratberg da Sykepleien intervjuet henne og Solberg om tematikken tidligere i sommer.

– For å vite hvor pårørende er i sin forståelse av situasjonen, er det viktig med regelmessige og ærlige samtaler underveis. Pårørende er i sjokk og sorg. De må få tid til å ta inn over seg at videre livreddende behandling er nytteløs, før man tar opp temaet organdonasjon.

– Vi som jobber på intensiv, må bygge tillit, påpekte kollega Solberg.

– Vi er helt avhengig av at pårørende erkjenner at pasienten kommer til å dø, før temaet organdonasjon tas opp.

1 Kommentarer

Innsendte kommentarer kvalitetssikres før publisering. Kvalitetssikringen skjer i vanlig arbeidstid.

Ledige stillinger

Alle ledige stillinger
Kjøp annonse
Annonse
Annonse