fbpx Sykehuset Østfold har snudd – nå kan alle få fast stilling på egen avdeling: – Lyn fra klar himmel Hopp til hovedinnhold

Sykehuset Østfold har snudd – nå kan alle få fast stilling på egen avdeling: – Lyn fra klar himmel

De fire sykepleierne Ann Christin Skrøder, Maria Worren Vågsholm, Elin Gunther Jensen og  Agnethe Karlsen

Sykehuset Østfold saksøkte fire sykepleiere som krevde fortrinnsrett til hel stilling på egen avdeling. Det ble ikke seier i retten, men nå har ledelsen på eget initiativ ordnet opp.

– Avgjørelsen kom som lyn fra klar himmel, forteller Ann Christin Skrøder.

Hun sikter til en melding ledelsen ved sykehuset sendte ut til sykepleierne som jobber i såkalte kombinerte stillinger ved Sykehuset Østfold.

– Ingen «på gulvet» hadde hørt om dette før ledelsen sendte ut meldinger med beskjed om at sykepleiere som ønsket det, nå kan få 100 prosent på egen avdeling.

Sykepleierne dette er aktuelt for, har så langt fått en SMS, og det har gått ut en felles-e-post.

I e-posten skriver ledelsen at det siste års erfaring med heltidspool innenfor egen klinikk og nye vurderinger knyttet til arbeidstidsplanlegging gjør at de nå kan tilby flere 100 prosent fast stilling ved egen avdeling.

– Så vidt jeg vet, har ingen så langt skrevet under på arbeidskontrakter. Ledelsen skriver i mailen at de er under utarbeidelse, sier Skrøder.

Har kjempet lenge

Retten til hel stilling på nyfødtintensiven har vært en kamp som har gått over flere år.

Skrøder er en av de fire intensivsykepleierne som ble saksøkt av Sykehuset Østfold etter at de krevde fortrinnsrett på en utlyst stilling ved nyfødtintensiven hvor de alle jobbet. Sykepleierne fikk medhold i tvisteløsningsnemnda, men ledelsen ved sykehuset bestemte seg for å prøve saken for retten. Dermed ble Skrøder og de tre andre sykepleierne med på flere runder i retten: først tingretten, så lagmannsretten. Sykepleierne anket til slutt saken inn for Høyesterett, men den ble avvist. Sykepleien har skrevet flere artikler om saken.

– Hva har skjedd etter at Høyesterett avviste anken?

– Vi har prøvd å riste av oss skuffelsen og fokusere på det vi faktisk hadde oppnådd i prosessen. Saken førte til at det ble jobbet ekstra for å finne måter for å øke andelen heltid i sykehuset, forteller Skrøder.

Det ble blant annet ordnet med at de som jobbet i kombinasjonsstillinger, fikk færre avdelinger å forholde seg til. Det ble også åpnet for at de som var ansatt i kvinne-barn-klinikken, kunne få kombinasjonsstillinger innenfor dette fagfeltet.

– Det var det mange som takket ja til. De fikk dermed mulighet til å få 100 prosent fast stilling, selv om det var en kombinasjonsstilling.

Skrøder forteller at to sykepleiere fikk 100 prosent på egen avdeling i denne perioden.

– Jeg var den ene som fikk det på grunn av et sammenhengende vikariat i mer enn tre år, sier hun.

Ledelsen har snudd

Hvorfor ledelsen nå har tatt initiativ til at alle som ønsker det, kan jobbe hele stillinger på nyfødtintensiven, kan ikke Skrøder svare på.

– Det er fortsatt slik at alle medarbeidere har hele Sykehuset Østfold som arbeidsted i arbeidsavtalen. Det som er nytt, er at arbeidsplanen er i egen seksjon, og medarbeiderne i klinikken er ikke lenger knyttet til bemanningsavdelingen, skriver Eirin Paulsen, klinikksjef ved Klinikk for kvinne-barn på Sykehuset Østfold, i en e-post til Sykepleien. Se hele svaret fra Paulsen nederst i saken.

– Skrøder, hvor mange sykepleiere har nå fått hele stillinger og slipper kombinasjonsstillinger?

– Hvis jeg ikke husker feil, er det snakk om 17 sykepleiere på nyfødtintensiv og 15 på barneposten.

– Tenker du at kampen dere kjempet, er en medvirkende årsak til at ting har løst seg?

– Vår kamp har i hvert fall satt søkelys på heltid, og det ble opprettet en prosjektgruppe som skulle se på mulighetene for fulle stillinger ved Sykehuset Østfold. NSF jobber jo med dette på flere arenaer, og det er mulig at rettssakene og NSFs påvirkning og argumentasjon har vært en del av at arbeidsgiver har snudd i denne saken, sier Skrøder.

– Et klokt valg

Skrøder er for så vidt ikke så opptatt av hvorfor ledelsen har snudd.

– Uansett årsak er vi veldig glade for at flere får muligheten til å eie en 100-prosentstilling ved én avdeling. Det gir økonomisk trygget og forutsigbar hverdag for den enkelte, men også kontinuitet, kvalitet og trygghet for pasienter, pårørende og kolleger på jobb, sier hun.

Også foretakstillitsvalgt ved Sykehuset, Øyvind Moksnes, er fornøyd med at klinikk- og avdelingsledelsen har tatt dette initiativet.

– Jeg tenker det er et klokt valg og riktig vei å gå, sier han.

– Dette gir også muligheten for de som jobber deltid i dag, til å øke stillingene sine senere uten å måtte gå i kombinasjonsstillinger, legger han til.

Fakta
Sykehuset Østfold svarer

Eirin Paulsen, klinikksjef ved Klinikk for kvinne-barn på Sykehuset Østfold, skriver til Sykepleien:

– Sykehuset Østfold har fra 2014 arbeidet kontinuerlig med en rekke tiltak for å øke andelen heltid. Det har vært flere pågående prosjekter som Klinikk for kvinne-barn også har vært engasjert i. Et av hovedtiltakene har vært kombinasjonsstillinger, der en del av stillingen har vært i en bemanningspool i bemanningsavdelingen.

– I 2022 etablerte Klinikk for kvinne-barn avtale med bemanningsavdelingen om opprettelse av kombinasjonsstillinger avgrenset til fagområder innenfor klinikk for kvinne-barn. På denne måten fikk vi til at medarbeiderne fikk jobbe med nært beslektede fagområder, men fortsatt som en del av bemanningsavdelingen.

– Vi har hatt gode erfaringer med denne løsningen. I tillegg har vi nylig ansatt sykepleiere i rekrutteringsstillinger for å imøtekomme et generasjonsskifte. Disse jobber også hver tredje helg. Vi har også fått nye modeller og verktøy for arbeidstidsplanlegging.

– Samlet sett ser vi nå et mulighetsrom som vi ikke tidligere har hatt. Vi kan tilby stilling med 100 prosent arbeidsplan ved egen seksjon, samtidig som vi er sikret nok kompetanse på vakt i helgene.

– I praksis betyr det at vi planlegger med overtallighet. For å lykkes med dette er vi avhengig av fleksibilitet og utvikling i hele medarbeidergruppen til å kunne bidra i annen seksjon eller enhet i Klinikk for kvinne-barn når situasjonen tilsier det. Dette fordrer også svært god ressursstyring. Det er stor kompleksitet i en slik arbeidstidsplanlegging. Beslutningen vedrørende overtallighetsbemanning er drøftet med tillitsvalgte. Vi har et nært samarbeid, og de vil involveres i evalueringer etter oppstart.

– Det er fortsatt slik at alle medarbeidere har hele Sykehuset Østfold som arbeidsted i arbeidsavtalen. Det som er nytt, er at arbeidsplanen er i egen seksjon, og medarbeiderne i klinikken er ikke lenger knyttet til bemanningsavdelingen.

– Var rettssaken bortkastet?

– Sykehuset tilstreber alltid å tilby gode løsninger, men hva som er gode løsninger, kan variere med situasjonen. At flere nå kan få jobbe 100 prosent ved nyfødtintensiven, har ikke sammenheng med noen rettssak, men skyldes at driftssituasjonen har endret seg. De rettslige synspunktene er ikke endret, og det var ingen aktuell mulighet den gang å gi 100 prosent arbeid ved nyfødtintensiven.

0 Kommentarer

Innsendte kommentarer kvalitetssikres før publisering. Kvalitetssikringen skjer i vanlig arbeidstid.

Ledige stillinger

Alle ledige stillinger
Kjøp annonse
Annonse
Annonse