fbpx Ny rekord i erstatningsutbetalinger Hopp til hovedinnhold

Ny rekord i erstatningsutbetalinger

Norske kontanter

Stadig flere søker erstatning for skader etter behandlingen de fikk på sykehus og etter tannlegebesøk.

Norsk pasientskadeerstatning (NPE) har laget en oversikt over utbetalinger og type saker for første halvår i fjor og i år.

15 prosent økning

Ifølge tallene har over 4000 personer søkt om erstatning for det de mener er svikt i helsetjenesten. Det er en økning på 15 prosent sammenliknet med første halvår i fjor.

Ifølge NPE kommer de fleste kravene fra pasienter som har fått skader i muskler eller skjelett, tenner, bivirkning etter vaksine, kreft og innen psykiatri.

– Vi har sett en utvikling over en del år at flere søker og får erstatning. Det viser at ordningen er viktig og fungerer, sier Kristin Cordt-Hansen, som er direktør i Norsk pasientskadeerstatning, i en pressemelding.

Tannleger og koronavaksine øker mest

Den største økningen – på 40 prosent – er krav fra pasienter som har fått skader etter besøk hos tannlegen. 

NPE melder at bivirkninger av koronavaksinen fremdeles preger saker som folk søker erstatning for. Det har vært en økning på 14 prosent i tallet hvor den vanligste bivirkningen som det søkes erstatning for, er menstruasjonsforstyrrelser.

Utbetalingene opp 31 prosent

Antall personer som får erstatning for svikt i helsetjenesten, er omtrent det samme som i første halvår i fjor. (se tabell under).

Likevel har det samlede beløpet som er utbetalt første halvår, økt kraftig. Totalt har NPE utbetalt 771 millioner kroner i år. I fjor var tallet 590 millioner kroner. Det er en økning på 31 prosent.

– Forklaringen er blant annet at 1. oktober i fjor trådte det i kraft en forskrift om kapitaliseringsrenten som gjør at erstatningssummene blir høyere, forklarer NPE i pressemeldingen.

Hjerneskade hos to barn

I tabellen kan vi se at nyfødtintensiv har hatt en økning på nesten 1100 prosent.

– Det skyldes to saker som gjelder hjerneskade hos barn, som følge av svikt i diagnostikk og oppfølging. En helt spesiell sak gjelder fødselsskade på et barn. Der ble det utbetalt 66 millioner i erstatning, på grunn av utgifter til omsorgstjenester for barnet. Familien valgte å bosette seg i USA kort tid etter fødselen, og det rekordhøye beløpet er fastsatt ut fra forholdene der, skriver NPE i pressemeldingen.

Sju av ti får avslag

Til tross for at stadig flere mener at de har blitt feilbehandlet og søker om erstatning fra NPE, får fortsatt sju av ti nei på krav om erstatning.

– Flertallet av avslagene kommer av at pasienten har fått riktig behandling, selv om de sitter igjen med smerter og plager etterpå. En del behandling har komplikasjoner som ikke var til å unngå, forklarer NPE.

Det er bare skader som skyldes feilbehandling, som gir rett til erstatning. Ifølge NPE er det flere av sakene hvor pasientens plager skyldes sykdommen i seg selv, ikke behandlingen de har fått.

– Dette må vi bli flinkere til å informere om, både til helsepersonell og til pasientene. Vi ønsker å bruke mer tid på pasientene som får erstatning. Dermed slipper mange å gå gjennom en lang søknadsprosess hos oss som ender med skuffelse, sier Kristin Cordt-Hansen i pressemeldingen.

0 Kommentarer

Innsendte kommentarer kvalitetssikres før publisering. Kvalitetssikringen skjer i vanlig arbeidstid.

Ledige stillinger

Alle ledige stillinger
Kjøp annonse
Annonse
Annonse