fbpx Ny rapport: Det er sammenheng mellom tunge løft og korsryggsykdom Hopp til hovedinnhold

Ny rapport: Det er sammenheng mellom tunge løft og korsryggsykdom

Lill Sverresdatter Larsen, NSF-leder

NSF vil ha muskel- og skjelettsykdommer inn på yrkessykdomslisten. Nå får de støtte i forskningen.

NSF har lenge jobbet for at sykdomslista for hva som godkjennes som yrkessykdom, må oppdateres. Kritikken går på at listen er konsentrert rundt sykdommer fra den mannsdominerte industrien langt tilbake i tid. NSF vil at kvinnehelseperspektivet må få plass på listen.

Derfor har NSF fått utarbeidet en rapport som har fått navnet «Arbeidsrelaterte muskel- og skjelettplager – kunnskapsstatus om årsaker og muligheter for yrkesskade».

Får støtte i forskningen

Det er arbeidsmedisiner og seniorforsker Bo Veiersted som har laget en kunnskapsoppsummering av forskning på feltet. NSF mener rapporten underbygger behovet for revidering av yrkessykdomslisten.

– Rapporten konkluderer med at det nå foreligger ny kunnskap som tilsier at løft og personforflytning – som ofte er kraftkrevende, foroverbøyd, vridd og kan gi plutselig uventet belastning – er godt nok dokumentert som årsak til korsryggsykdom både akutt og etter langvarig eksponering, sier NSFs forbundsleder, Lill Sverresdatter Larsen.

NSF er fornøyd med at de nå har forskning i ryggen som støtter deres argumenter for at det er en sammenheng mellom løfte- og bærearbeid og enkelte muskel- og skjelettsykdommer.

Norge henger etter

– I tillegg viser mange enkeltstudier at foroverbøyd, eventuelt vridd, arbeidsstilling, spesielt ved løft og forflytning, utgjør en betydelig risiko for korsryggsykdom, sier Larsen.

Rapporten NSF har fått, dokumenterer også sammenheng mellom en rekke andre belastninger og muskel- og skjelettplager som typisk forekommer i kvinnedominerte yrker.

– Norge er et av meget få land som ikke gir mulighet for yrkesskadeerstatning ved diagnostiserte muskel- og skjelettplager utviklet over tid. Verken den svenske eller danske yrkesskadelovgivningen unntar eksplisitt potensielle yrkessykdommer. Forskningsgrunnlaget er det samme, sier Larsen.

0 Kommentarer

Innsendte kommentarer kvalitetssikres før publisering. Kvalitetssikringen skjer i vanlig arbeidstid.

Ledige stillinger

Alle ledige stillinger
Kjøp annonse
Annonse
Annonse