fbpx Jordmorprosjektet blir en fast ordning Hopp til hovedinnhold

Jordmorprosjektet blir en fast ordning

Jordmorforbundet er nå like store som konkurrenten – Den Norske Jordmorforening.

I over ti år har jordmorprosjektet vært en satsing i Norsk Sykepleierforbund, der målet har vært at NSF skal være det naturlige førstevalget for jordmødre over hele landet. Nå er prosjektet blitt en fast ordning.

Målene er nådd

– Hva betyr det at prosjektet blir fast?

– En sluttevaluering av prosjektet konkluderte med at prosjektets målsettinger i stor grad er nådd. Fra januar i år er prosjektet besluttet videreført som en fast og forsterket driftssatsing i NSF, sier leder av Jordmorforbundet Hanne Charlotte Schjelderup.

Hun opplyser at det også er ansatt to nye jordmorstillinger i fagavdelingen, som skal jobbe med fag og helsepolitikk særlig innen områdene jordmor- og kvinnehelse.

– Samtidig er det satt sammen et forsterket tverrfaglig ressursteam knyttet til den videre jordmorsatsingen i NSF. Ivaretakelse av landets jordmødre er nedfelt i NSF sine styrende dokumenter og vedtekter, så satsing på jordmødrene er dermed helt sentralt for NSF som organisasjon, sier Schjelderup.

– Artig

– Er du glad?

– Ja, det er artig å ha vært en sterk bidragsyter til at Jordmorforbundet har vokst seg stor og sterk i løpet av få år, sier hun.

Schjelderup er stolt over at Jordmorforbundet har hatt over 80 prosent medlemsvekst i hennes periode som leder.

– Vi er i dag et sterkt forbund med mange aktive jordmødre som er tydelig og etterspurt i samfunnsdebatten. Vi ser at vårt arbeid gir gjennomslag i viktige jordmorsaker, sier hun.

3000 jordmødre

– Hvor mange jordmødre finnes totalt i Norge?

– Det er rett over 6700 jordmødre som har autorisasjon i Norge i dag, sier hun og legger til:

– Svært mange har gått av med pensjon, så det er langt færre som er yrkesaktive. Antall sysselsatte jordmødre er rundt 3000.

Helt eksakte tall finnes i spesialisthelsetjenesten i Helsedirektoratets rapport fra 2020, som sier det er 2102 ansatte jordmødre.

– Mye er deltid, så dette tilsvarer 1607 årsverk når langtidssykemeldte er trukket fra. I kommunene arbeider det 577 jordmorårsverk ifølge tall fra SSB fra 2021. En god del jordmødre arbeider også i private firma etter innføring av ny bioteknologilov, sier Schjelderup.

Like store som konkurrenten

– Hvor store er Jordmorforbundet NSF sammenliknet med Den Norske Jordmorforening (DNJ)?

– De siste oversikter viser at NSF har nesten helt likt antall jordmødre som DNJ. Det er 2057 jordmødre som nå velger NSF som sin fagorganisasjon, sier hun.

Ifølge Schjelderup utgjør den største forskjellen i organiserte, at NSF har langt færre pensjonistmedlemmer enn i organiserer seg i DNJ.

Jobber på

– Hva er de viktigste sakene for Jordmorforbundet i 2023?

– Vi arbeider for å endre finansieringsmodellen for fødselsomsorgen. Det er nøkkelen for å sikre et sterkt føde- og barseltilbud med nok jordmødre ansatt i både i kommunene og i foretakene, sier Schjelderup.

Jordmødrene i NSF arbeider i tillegg for å gi landets kvinner et tilgjengelig kvinnehelsetilbud i alle livsfaser med «dropp in» timer til jordmødre som gjelder for eksempel familieplanlegging, abortoppfølging, prevensjon, underlivsundersøkelser, ammeveiledning, celleprøver og overgangsalder.

– Dette er svært etterspurt av landets kvinner og på plass i en del av landets kommuner. I tillegg arbeider vi for å styrke gravide kvinners mulighet til å velge samme jordmor i svangerskap, fødsel og barselomsorgen.

Schjelderup sier det er i tråd med forskning og myndighetenes mål om kontinuitet i fødselsomsorgen som de vet gir best resultater med friskere mødre og barn, som fødes nærmere termin. 

0 Kommentarer

Innsendte kommentarer kvalitetssikres før publisering. Kvalitetssikringen skjer i vanlig arbeidstid.

Ledige stillinger

Alle ledige stillinger
Kjøp annonse
Annonse
Annonse