fbpx Pensjonister kan jobbe uten trekk i pensjon når de jobber med ukrainske flyktninger Hopp til hovedinnhold

Pensjonister kan jobbe uten trekk i pensjon når de jobber med ukrainske flyktninger

Arbeids- og inkluderingsminister Marte Mjøs Persen (Ap)

Under pandemien kunne pensjonerte sykepleiere jobbe uten å bli trukket i pensjon. Tiltaket ble videreført da krigen brøt ut i Ukraina i februar. Nå varsler regjeringen ny forlengelse.

I en pressemelding kunngjør Regjeringen at de vil forlenge ordningen med at pensjonert helsepersonell og andre kan jobbe for vanlig lønn uten å bli trukket i pensjon dersom de jobber med ukrainske flyktninger.

Akutt behov

– De høye ankomstene fra Ukraina har medført et akutt behov for arbeidskraft. Derfor gjennomførte Arbeids- og inkluderingsdepartementet i mars en forskriftsendring som innebærer at også pensjonister med offentlig tjenestepensjonsordning eller offentlig avtalefestet pensjon kan jobbe med flyktningstrømmen fra Ukraina på pensjonistlønn uten å få avkortet pensjonen, skriver regjeringen i pressemeldingen.

Denne ordningen videreføres, til utgangen av juni 2023.

Pressede kommuner

Flyktningstrømmen til Norge har ifølge regjeringen skapt et stort press på kommunene. 

– Partene i KS-området har avtalt en ordning med pensjonistlønn etter særskilt sats for slikt arbeid. Ordningen gjaldt først ut året 2022, men på anmodning fra KS videreføres den slik at pensjonister med offentlig AFP som på pensjonistvilkår jobber med TISK-tiltak (testing, isolering, smittesporing og karantene) og vaksinering som følge av covid-19, eller arbeid med flyktninger fra Ukraina, ikke får avkortet pensjonen frem til utgangen av juni 2023, skriver regjeringen.

NSF-lederen: – Viktig og riktig

– Her viser regjeringen at der hvor det finnes en reel politisk vilje så finnes det virkemidler. Det er viktig og riktig at det legges til rette for at pensjonert helsepersonell kan stille opp for de ukrainske flyktningene, sier forbundsleder Lill Sverresdatter Larsen.

– Selv om medias fokus er trappet noe ned, så er ikke krigen i Ukraina det. Vi hører om forferdelige forhold for den ukrainske befolkningen, og mange drives på flukt. Vi står allerede i en sykepleierkrise, men flyktningene som kommer til Norge har behov for psykisk og fysisk oppfølging. Da er det gledelig at pensjonert helsepersonell også stiller opp, mener Sverresdatter Larsen.

NSF ville imidlertid foretrukket en permanent løsning.

– Stadige forlengelser seks måneder av gangen skaper uforutsigbarhet både for arbeidstakere og arbeidsgiver, avslutter Sverresdatter Larsen.

4 Kommentarer

Innsendte kommentarer kvalitetssikres før publisering. Kvalitetssikringen skjer i vanlig arbeidstid.

Elly Wilhelmsen

Kreftsykepleier
1 year 11 months siden

Denne ordningen bør bli permanent for alle pensjonister som og alle jobber i helsevesenet nå når det er slik skrikende behov for sykepleiere. Ikke minst nå når de fleste helseforetak melder om grønt farevarsel, nå pga. mye sykdom blant helsepersonell og mange innlagte pasienter.

helge horvei

spes.spl (psykiatrisk sykepleier)
1 year 11 months siden

Jeg jobber i psykiatrien. Det heter seg at vi kan jobbe opp til 20% men det er ikke klart hvor mye det er 80 , 82, 83 timer ?.Jeg har nå 75 timer i siste kvartal men "tørr" ikke ta en vakt mer trass i stort behov fra avdelingen. Jeg har to ganger opplevd å bli feilregnet fra KLP som så har trukket meg med flere måneders tilbakevirkning. Grensen på 20 % burde heves for det er kun en vakt pr uke. Jeg er glad for å blitt pensjonist og jeg er glad i jobben min.

Trine Bache

Pensjonist, privat psykoterapeut
1 year 11 months siden

Hvorfor sender man ikke ut info om unntak til alle medlemmer, jeg har ikke fått det med meg. Og gjør unntak for sykepleier i 60, 70 årene, litt opplæring og mange er der. Jeg har jobba for luselønn hele livet, gidder ikke nå jobbe frivillig.
Hilsen erfaren sykepleier

Rønnaug Finnset

sjukepleier
1 year 11 months siden

Så enig. Og det er om mulig enda verre med tilgangen på helsepersonell i kommunal sektor. men ingen må tro at dette løser personell-mangelen, det kan i beste fall gi et lite pusterom Det er helt andre tiltak som må til. Regjeringa kan jo starte med å ta et oppgjør med NPM.

Ledige stillinger

Alle ledige stillinger
Kjøp annonse
Annonse
Annonse