Populær vitenskap

Vil du lære noe nytt før 2023 tar av for fullt? Her finner du de mest leste artiklene Sykepleien Forskning publiserte i 2022.

Døve har rett til tilpasset kommunikasjon i møte med helsetjenesten. Funnene i studien tyder imidlertid på at helsepersonell har behov for økt kunnskap om kommunikasjon med døve.
9.
Sykepleie – grenseløs, personlig og truet

Tidsskriftet Sykepleien lanserte temanummeret «#Hva er egentlig sykepleie?» i 2019. I denne artikkelen undersøkes hvordan sykepleie fremstilles og forstås i temanummeret og hvilken kunnskap som blir knyttet til forståelsen av sykepleie, sett i lys av Abbotts profesjonsforståelse.
8.
Søvndybden målt i anestesiforløpet ved elektive keisersnitt etter innledning med propofol eller tiopental

Studien viser at pasienter som ble innledet med propofol ved elektive keisersnitt, har lavere risiko for å oppleve utilsiktet våkenhet under generell anestesi. Videre belyser den nødvendigheten av at anestesisykepleieren måler søvndybden og er bevisst på risikofaktorene hos den gravide som kan gi økt risiko for awareness.
7.
Faktorer som påvirker funksjonsnivået til eldre pasienter operert for hoftebrudd – implikasjoner for målrettede sykepleietiltak

Studien tyder på et behov for økt sykepleieinnsats under sykehusoppholdet for å identifisere og forebygge delirium, øke graden av mobilisering og lindre smerte bedre etter hoftebruddsoperasjon.
6.
Veien inn til sykehus for pasienter innlagt ved mistanke om akutt hjerneslag

Hjerneslag er en tidskritisk tilstand, men fremdeles ankommer under halvparten av pasientene sykehus innen fire timer fra symptomdebut. En mulig forklaring på forsinkelsen kan være at første kontakt med helsevesenet er hos legevakten eller fastlegen.
5.
Samvalgsveiledning kan gi pasienter bedre helsekunnskap (Cochrane)

Når helsepersonell gir samvalgsveiledning og kunnskapsbasert informasjon, får muligens pasientene økt kunnskap om behandlingens fordeler og ulemper.
4.
«Mer enn bare en håndlanger»: oppfatninger om sykepleierens betydning for kvalitet ved koloskopi

Studien indikerer at sykepleierne har flere viktige roller ved koloskopi som oppfattes å ha betydning for kvaliteten.
3.
Kvinners erfaringer med helsetjenestetilbudet ved medikamentell abort

Abort skal gjennomføres med de samme standardene som ved andre helsetjenester, men på bakgrunn av eksisterende kunnskap kan man sette spørsmålstegn ved om dette er tilfelle.
2.
Verktøy for tidlig oppdagelse av forverring hos eldre utenfor sykehus – en systematisk kartleggingsoversikt

Mange eldre er sårbare og ekstra utsatt for forverret somatisk tilstand. Det krever høy observasjonskompetanse hos helsepersonell. Verktøy for tidlig oppdagelse av forverret tilstand brukes i stadig økende grad, også utenfor sykehus, men kunnskapsgrunnlaget i dag er primært basert på forskning fra sykehuspopulasjonen.
1.
Etikk ryddet av veien? En diskusjonsartikkel om filming i helseinstitusjoner

Artikkelforfatterne bruker en episode av NRK-serien «Helene sjekker inn» som utgangspunkt for en diskusjon om de etiske sidene ved journalisters krav om innsyn, åpenhet og ytringsfrihet satt opp mot helsepersonells plikt til å beskytte pasienters personvern og integritet.
0 Kommentarer