fbpx Skal lede 340 000 sykepleiere fra seks land Hopp til hovedinnhold
Lill Sverresdatter Larsen er nyvalgt nordisk leder:

Skal lede 340 000 sykepleiere fra seks land

NSF-leder Lill Sverresdatter Larsen ble i dag valgt til president for Sykepleiernes Samarbeid i Norden (SSN). Dermed er hun talsperson for 340 000 sykepleiere i seks nordiske land.

– Vi er inne i en tid hvor nordisk samhandling er viktigere enn noen gang, sa Lill Sverresdatter Larsen etter valget i Koldingfjord i Danmark tirsdag ettermiddag.

Her var representanter for sykepleierorganisasjonene i Norge, Danmark, Sverige, Finland, Island og Færøyene samlet i anledning SSNs 100-årsjubileum.

SSN ble stiftet i 1920, men jubileumsfeiringen er blitt utsatt grunnet covid og skulle egentlig funnet sted høsten 2020.

Nordisk samarbeid er viktig for vår totalberedskap
Forbundsleder Lill Sverresdatter Larsen

– Det er mange utfordringer vi skal løse sammen i Norden, og helsesystemene er essensielle for hvordan vi lever i våre samfunn i dag. Om det er pandemi, krig eller klimakrise så vet vi at helsetjenestenes sykepleiere kan krisehåndtering, sier Larsen.

Utdanning under press

– Organisering og finansiering av tjenestene er i endring, og faglig ledelse og utdanning under press. Mangel på sykepleiere er en alvorlig sikkerhetsbrist. Samhandling med våre nærmeste naboer blir stadig viktigere, sier Larsen.

– Under Arendalsuka nylig understreket forsvarssjef Eirik Kristoffersen betydningen helsetjenesten har for totalberedskapen. Beredskap bygger vi best gjennom samarbeid. Det var gjennom tett samarbeid med Sverige at vi i Norge fikk tilgang på koronavaksiner, forteller Larsen.

– I mars vedtok nordisk ministerråd en nordisk helseberedskapsavtale. I lys av Russlands invasjon av Ukraina søkte både Sverige og Finland medlemskap i NATO. Allianser og samarbeid er avgjørende når kriser truer, sier Lill Sverresdatter Larsen.

Dansk ledelse i elleve år

Tidligere forbundsledere som Laila Dåvøy og Bente Slåtten har hatt vervet som SSN-leder tidligere. De siste elleve årene er det den danske forbundslederen, Grete Christensen, som har ledet SSN.

– Grete Christensen har forent oss og bygd nettverk for felles læring. I tillegg har hun internasjonalt løftet stemmen fra nordiske sykepleiere, sa Larsen da hun takket av Christensen.

Fakta
Dette er Sykepleiernes Samarbeid i Norden

logo

SSN definerer seg i 2020 som et samarbeidsorgan for de nordiske sykepleierorganisasjonene, et organ som drøfter temaer av felles interesse på det fagpolitiske, interessepolitiske, internasjonale og samfunnspolitiske området.

SSN ledes av et styre som møtes minst to ganger årlig. I styret sitter lederne for sykepleierorganisasjonene i de seks medlemslandene.

SSN representerer 340 000 sykepleiere og arbeider for:

  • Utvikling av sykepleiernes kompetanse og funksjonsområder.
  • En sykepleietjeneste av høy kvalitet.
  • Verdsettelse av sykepleiernes funksjon i form av gode lønns- og arbeidsvilkår.
  • Innflytelse på beslutningsgrunnlaget for utvikling av helsepleie og helsepolitikk.
  • Å sikre koordinering av medlemsorganisasjonenes innsats i andre nordiske, europeiske og internasjonale fora.

Kilde: SSN

0 Kommentarer

Innsendte kommentarer kvalitetssikres før publisering. Kvalitetssikringen skjer i vanlig arbeidstid.

Ledige stillinger

Alle ledige stillinger
Kjøp annonse
Annonse
Annonse