fbpx Rapport: Verdens pandemihåndtering er en fiasko Hopp til hovedinnhold

Rapport: Verdens pandemi­håndtering er en fiasko

Vaksinekontor i Soweto
DØMT TIL Å TAPE: – Verdens helsesystemer er ikke sterkere enn det svakeste ledd i kjeden, sier Generalsekretær i Kirkens Nødhjelp, Dagfinn Høybråten. Bildet er fra Soweto i Sør-Afrika da omikron-varianten av covid-19 spredte seg i landet i desember 2021. Foto: AP Photo / Jerome Delay / NTB

Verdens håndtering av pandemien er en «enorm global fiasko», ifølge en Lancet-rapport.

En kommisjon koblet til det medisinske tidsskriftet The Lancet har i to år undersøkt hvordan verden har håndtert koronaviruset.

– Det svimlende tapet av liv i de to første årene av covid-19-pandemien er en dyp tragedie og en massiv samfunnssvikt på flere nivåer, sier Jeffery Sachs som er professor og leder for kommisjonen.

Rapporten retter blant annet kritikk mot skjevfordeling i vaksinetilgang, uforberedte regjeringer og at Verdens helseorganisasjon ventet for lenge med å slå alarm.

Foreslår forbedringer

For at verden skal møte en eventuelt ny pandemi på bedre vis, anbefaler artikkelforfatterne å styrke Verdens helseorganisasjon og gjøre verdens regjeringer mer delaktige i organisasjonen.

Hvert land bør dessuten styrke sine helsesystem og lage en plan for hvordan de skal håndtere en eventuelt ny pandemi.

– Dystert bilde

Generalsekretær Dagfinn Høybråten i Kirkens Nødhjelp sier at verden har noen alvorlige lekser å lære.

– Selv om det er lyspunkter, tegner rapporten et dystert bilde. Den viser at verden har noen alvorlige lekser å lære av hvordan pandemien har vært håndtert. Verdens helseorganisasjon må få langt sterkere fullmakter gjennom en global helseavtale, sier Høybråten i en epost.

Han sier de fattige er dømt til å tape hvis ikke verdens land forplikter seg til rettferdig vaksinetilgang.

– Verdens helsesystemer er ikke sterkere enn det svakeste ledd i kjeden, sier han.

OSLO 1972: Streik blir den ventede sykepleier-reaksjon på statsminister Trygve Brattclis tilbud til Sykepleieraksjonen 1972. Han vil ikke imøtekomme sykepleiernes krav om tre lønnsklassers opprykk, men vil bl. a. foreslå skattepolitiske tiltak. Her aksjonskomiteen f.v. Anne-Lise Bergenheim, Bjørg Wendelborg, Aud Vinje, Christine Thorstensen, Eva Heyerdahl og Anne-Marie Grøygaard, som holder uravsteming pr. telefon til landets sykehus. det er ventet at de ikke vil godta dette. Foto: Vidar Knai / NTB / Scanpi

Sykepleiens historiske arkiv

Sykepleien har dekket sykepleiernes hverdag helt siden 1912.

Finn ditt gullkorn blant 90 000 sider.