fbpx Norsk studie: Ingen sammenheng mellom covid-19 og hjertefunksjon Hopp til hovedinnhold

Norsk studie: Ingen sammenheng mellom covid-19 og hjertefunksjon

STUDIER: Denne studien ble utført ved seks sykehus i Norge. Bildet er fra intensivavdelingen på Oslo universitetssykehus Rikshospitalet. Foto: Jil Yngland / NTB

Gjennomgått covid-19 øker ikke faren for hjertesykdom. Det viser en studie gjennomført ved seks sykehus i Norge.

Den Ahus-ledede studien viser også at tungpust etter covid-19 ikke nødvendigvis har med skade på hjertet å gjøre.

– Vi fant ingen endring i hjertefunksjon fra tre til tolv måneder etter covid-19, og det var ikke endring i tendens til hjerterytmeforstyrrelser, sier Tarjei Øvrebotten, stipendiat ved Ahus.

178 pasienter i alderen 44-72 år ble undersøkt 3 og 12 måneder etter gjennomgått covid-19-sykdom. Av de undersøkte hadde 35 hatt intensivbehandling og 74 hadde selvrapportert tungpust tre måneder etter sykdommen. 

Heller ikke mer hjertesykdom

Øvrebotten er førsteforfatter av artikkelen som​ nylig ble publisert i tidsskriftet Clinical Cardiology.

Han sier de heller ikke fant mer hjertesykdom hos dem som rapporterte vedvarende tungpust etter covid-19.

– Våre funn tyder på at det ikke er fare for progresjon av hjertesykdom etter covid-19, og at det er lite trolig at hjertet er årsaken til vedvarende tungpust etter covid-19, sier Øvrebotten.

Forskningsresultater spriker

Forskningen på temaet er imidlertid noe sprikende. Gode studier har vist at den relative risikoen for hjertemuskelbetennelse er økt, men at forekomsten her er lav – bare rundt 2 per 1000 innlagte.

– Ut fra vår studie er det vanskelig å konkludere med noe sikkert. Men den viser at vedvarende symptomer ikke nødvendigvis har noe med skade på hjertet å gjøre, sier Øvrebotten.

OSLO 1972: Streik blir den ventede sykepleier-reaksjon på statsminister Trygve Brattclis tilbud til Sykepleieraksjonen 1972. Han vil ikke imøtekomme sykepleiernes krav om tre lønnsklassers opprykk, men vil bl. a. foreslå skattepolitiske tiltak. Her aksjonskomiteen f.v. Anne-Lise Bergenheim, Bjørg Wendelborg, Aud Vinje, Christine Thorstensen, Eva Heyerdahl og Anne-Marie Grøygaard, som holder uravsteming pr. telefon til landets sykehus. det er ventet at de ikke vil godta dette. Foto: Vidar Knai / NTB / Scanpi

Sykepleiens historiske arkiv

Sykepleien har dekket sykepleiernes hverdag helt siden 1912.

Finn ditt gullkorn blant 90 000 sider.