fbpx Sykepleierutdanningen er topp fire blant førstevalgssøkere: – Vi fyller alle plassene Hopp til hovedinnhold
Samordna opptak:

Sykepleierutdanningen er topp fire blant førstevalgs­søkere: – Vi fyller alle plassene

– Sykepleierutdanningen er blant de med flest kvalifiserte førstevalgssøkere, topp fire. Vi fyller alle plassene, sier prorektor ved Oslomet. Henrik Ellestad har fått en av disse plassene.

– Sykepleierutdanningen er blant de med flest kvalifiserte førstevalgssøkere, topp fire. Vi fyller alle plassene, sier prorektor Nina Waaler. Oslomet har rekordopptak i år. 8600 studenter, 120 flere enn i fjor.

Samtidig viser tallene at også Oslomet har færre søkere til sykepleierstudiet, som i resten av landet. I fjor hadde de 816 kvalifiserte førstevalgssøkere, i år 598. Antall studieplasser har gått ned fra 477 i 2021 til 450 i 2022. 

Poenggrensen gikk ned fra 50,6 til 44,7 i 2022.

34 prosent flere menn

Men det er også gode nyheter for sykepleierstudiet:

– Det er 34 prosent flere menn på sykepleierstudiet i år, sier en stolt prorektor.

Oslogutten Henrik Ellestad, fra Blindern, er en av disse. Han regner raskt ut at 34 prosent kanskje ikke er så mange flere menn i antall.

Jobbet på sykestua i Forsvaret

Ellestad er ikke opptatt av at han har valgt et «kvinneyrke». 21-åringen har avtjent verneplikt i garnisonen i Sør-Varanger i Finnmark, var ferdig i januar i år. Det er de soldatene i Forsvaret som blant annet vokter grensen mot Russland.

– Jeg var «Medic». Jobbet på sykestua. Sykepleieren der utdannet oss, det ga mersmak, forteller han når vi møter ham på Oslomet, på det gamle ølbryggeriet til Frydenlund på vestkanten i Oslo.

– Enormt behov

Det er små endringer i utdanningen til sykepleiere, forteller Waaler. Det er lagt inn et obligatorisk kurs i teknologi og samfunn som gir fem studiepoeng. De arbeider med å utvikle et masterprogram i helseteknologi på universitetet.

– Det er et enormt behov for kunnskap om teknologi og digitalisering i helsevesenet, sier prorektoren ved Oslomet.

Ett uløst problem

– Det er et stort behov for kompetansepåfyll blant arbeidstakere, og derfor jobber Oslomet også med å tilby ettårskurs og flere videreutdanningstilbud, forteller Waaler.

– Det er ett problem med sykepleierutdanningen vi ikke har løst. Det er vanskelig å finne praksisplasser. Spesialisthelsetjenesten er lovpålagt å ta imot, mens kommunehelsetjenesten ikke er det. Det må vi gjøre noe med, mener hun.

– Vært utrolig mye på sykehus

Sykepleierstudent Henrik Ellestad forteller at han kom inn på første forsøk, og tror han hadde flaks. For ham er det kunnskap fra Forsvaret, det å behandle kroppen og at han er veldig interessert i faget, som gjorde at han søkte sykepleierstudiet.

 – Og så har jeg vært utrolig mye på sykehus som pasient, forteller han.

Han ramser opp en sykdomshistorie med innleggelser, som nok er lenger enn for de fleste av oss. Han mener opplevelsene kan være en fordel når yrkeslivet starter.

Drømmer ikke om Aker Brygge

– Jeg har alltid likt meg på sykehus og blitt så godt behandlet, sier Ellestad. Han har ingen betenkeligheter med å klare seg på en sykepleierlønning.

– Jeg drømmer ikke om en toetasjer på Aker Brygge.

Ellestad vil bli spesialsykepleier. Det er anestesi- eller intensivsykepleie som lokker.

0 Kommentarer

Innsendte kommentarer kvalitetssikres før publisering. Kvalitetssikringen skjer i vanlig arbeidstid.

Ledige stillinger

Alle ledige stillinger
Kjøp annonse
Annonse
Annonse