fbpx WHO vil ha global satsing på psykisk helse Hopp til hovedinnhold

WHO vil ha global satsing på psykisk helse

PSYKISK SYKE I VERDEN: Nesten en milliard mennesker, rundt én av åtte på verdensbasis, hadde psykiske problemer i 2019. Illustrasjonsfoto: Mostphotos

Det trengs betydelig bedring av den psykiske helsehjelpen på globalt plan, mener WHO. Tilfellene av depresjon og angst økte med 25 prosent under pandemiens første år.

Organisasjonen viser til en skarp oppgang i psykiske problemer på verdensbasis siden koronapandemien brøt ut i 2020 i det som er dens største rapport om verdens psykiske helse siden årtusenskiftet.

I løpet av pandemiens første år var det en økning på 25 prosent i depresjon og angst, skriver WHO (Verdens helseorganisasjon) i en pressemelding.

En milliard med psykiske problemer

Nesten en milliard mennesker, rundt én av åtte på verdensbasis, hadde psykiske problemer i 2019. Blant dem var 14 prosent av verdens tenåringer.

Selvmord sto for mer enn en prosent av verdens dødsfall, og 58 prosent av dem skjedde før fylte 50 år. Folk med alvorlige psykiske lidelser dør mellom ti og tjue år tidligere enn resten av befolkningen, advares det i rapporten.

7 av 10 med psykose får ikke hjelp

– Selv før pandemien hadde kun en liten andel av folk som trengte det, tilgang til effektiv, rimelig og god psykisk helsehjelp. For eksempel får 71 prosent, eller 7 av 10, av dem som lider av psykose på verdensbasis ikke psykisk helsehjelp, skriver WHO.

Noen av de vanligste årsakene til psykiske lidelser er overgrep i barndommen og mobbing, går det frem i rapporten. Tiltak som styrkede sosialtjenester, støtte til familier som sliter og målrettede læringsprogrammer i skolen, trekkes frem som mulige løsninger.

Sosial og økonomisk ulikhet, krig, klimakrisen og helseproblemer, slik som en pandemi, blir alle listet opp som risikofaktorer for psykiske lidelser.

GLOBAL OPPRUSTNING: WHO og generaldirektør Tedros Adhanom Ghebreyesus tar til orde for en global opprustning av den psykiske helsehjelpen. Foto: NTB

Tedros: Invester i psykisk helse

– Alles liv involverer noen med en psykisk lidelse. God psykisk helse fører til god fysisk helse, og denne nye rapporten er et godt argument for endring, sier WHO-sjef Tedros Adhanom Ghebreyesus.

– Investeringer i psykisk helse er en investering i et bedre liv og en bedre framtid for alle, sier han videre.

OSLO 1972: Streik blir den ventede sykepleier-reaksjon på statsminister Trygve Brattclis tilbud til Sykepleieraksjonen 1972. Han vil ikke imøtekomme sykepleiernes krav om tre lønnsklassers opprykk, men vil bl. a. foreslå skattepolitiske tiltak. Her aksjonskomiteen f.v. Anne-Lise Bergenheim, Bjørg Wendelborg, Aud Vinje, Christine Thorstensen, Eva Heyerdahl og Anne-Marie Grøygaard, som holder uravsteming pr. telefon til landets sykehus. det er ventet at de ikke vil godta dette. Foto: Vidar Knai / NTB / Scanpi

Sykepleiens historiske arkiv

Sykepleien har dekket sykepleiernes hverdag helt siden 1912.

Finn ditt gullkorn blant 90 000 sider.