fbpx Lanserer nye digitale masteremner: Satser på seksuell helse Hopp til hovedinnhold

Satser på seksuell helse

Portrett av Gerd Hilde Lunde, universitetslektor ved Oslomet

Oslomet lanserer en rekke nye digitale masteremner innen temaet seksuell helse og vil også arbeide mot en egen master på feltet. Sykepleiere er i målgruppen.

Seksuell anatomi og fysiologi, seksuell helse og aldring, seksuell helse som ressurs gjennom livet. Dette er noe av det du vil kunne fordype deg i ved Oslomet fremover.

På en fagdag 13. juni presenterer og lanserer nemlig storbyuniversitetet sju nye masteremner innen seksuell helse. Etter hvert kommer et åttende mer prosjektrettet emne viet det å overføre kunnskapen til praksis. Et niende om seksuell helse, hiv og seksuelt overførbare infeksjoner er også på trappene.

Bevisst satsing

Universitetslektor Gerd Hilde Lunde har vært ansvarlig for utvikling av de nye emnene. Hun bekrefter at lanseringen innebærer en vesentlig og bevisst satsing på seksuell helse fra Oslomets side.

– Det fantes ikke så mange emner fra før. Jordmor- og helsesykepleierutdanningen har hvert sitt emne, men for alle andre helsefagutdannelser og lærerutdannelser har ikke noen masteremner innenfor dette temaet.

Om vi skal få mer forskning på dette området, må vi også tilby master og Phd-programmer.
Gerd Hilde Lunde, universitetslektor Oslomet

Universitetet i Agder tilbyr i dag en toårig etter- og videreutdanning innen sexologi. Dette kan her tas som fordypningsdel av et masterprogram innen psykososial helse.

Lunde påpeker at Norge i dag ikke har en egen master innen seksuell helse. Sverige og Danmark blir nærmeste mulighet.

– Dette er en mangel, og vi ønsker å jobbe mot en masterutdannelse ved Oslomet på sikt. Om vi skal få mer forskning på dette området, må vi også tilby master og Phd-programmer.

Egnet for sykepleiere

Alle de nye emnene er hundre prosent digitale og kan inkluderes som valgfrie i etablerte masterløp både ved Oslomet og ellers i landet.

– Hvilke sykepleiere tror du vil kunne ha mest nytte av fagene?

– De aller fleste. Helsesykepleiere er selvsagt viktige, men også andre sykepleiere i somatikken, på kreftavdeling eller i en gynekologisk enhet. Sykepleiere som arbeider med personer med demens og utagerende seksuell atferd, de som jobber med funksjonshemmede innenfor rehabilitering eller innenfor psykisk helse og rus, men også andre.

Lunde forteller at alle emnene er lagt opp slik at studentene kan velge fordypning ut fra hvilket tema de arbeider med.

– Du skal føle at du får kunnskap om det problemområdet du står oppe i selv.

– Mye å gå på

– Er det spesielle områder eller pasientgrupper der du ser at helsevesenet ligger spesielt langt etter når det gjelder å ivareta seksuell helse?

– Da paraplyorganisasjonen Unge funksjonshemmede for et par år siden gjennomførte en spørreundersøkelse blant sine medlemmer, var det så godt som ingen som var blitt spurt om sin seksuelle helse, forteller Lunde.

– Dette er folk som er i kontakt med ulike deler av helsevesenet hele livet, så her er det mye å gå på. Det å bli behandlet som om du er et aseksuelt vesen fordi du har en funksjonsnedsettelse, gjør noe med hvordan du ser på deg selv.

Dette er tematikk som Ola Schrøder Røyset vil snakke om under fagdagen på Oslomet 13. juni. Arrangementet, som er åpent og gratis, byr ellers på innlegg om blant annet barns seksuelle lek, eldres seksuelle helse og sågar erotisk gymnastikk.

Fakta
De nye masteremnene
  • Seksuell helse som ressurs gjennom hele livsløpet
  • Seksuell helse og utviklingshemning
  • Seksuell helsekompetanse
  • Seksuell anatomi og fysiologi
  • Seksuell helse og aldring
  • Seksuell helse ved funksjonshemning og sykdom
  • Seksuelle overgrep, forebygging, avdekking og oppfølging

Kommer senere:

  • Seksuell helse og endringskompetanse
  • Seksuell helse, hiv og seksuelt overførbare sykdommer

0 Kommentarer

Innsendte kommentarer kvalitetssikres før publisering. Kvalitetssikringen skjer i vanlig arbeidstid.

Ledige stillinger

Alle ledige stillinger
Kjøp annonse
Annonse
Annonse