fbpx Dobbeltseier til Sykepleien – vant både Fagpressens fotopris og journalistpris Hopp til hovedinnhold

Dobbeltseier til Sykepleien – vant både Fagpressens fotopris og journalistpris

Sykepleien vant to priser under kveldens utdeling av fagpresseprisene: Årets journalistpris og fotopris.

– Jeg er glad og stolt over at de flinke journalistene i Sykepleien vinner journalistprisen. De har gjort en særdeles grundig og god jobb med et tema som er preget av steile fronter og mye følelser. At vi i tillegg vinner fotoprisen er helt fantastisk, sier en overveldende glad ansvarlig redaktør i Sykepleien, Anne Hafstad.

Sykepleiens Siv Johanne Seglem, Kari Anne Dolonen og Hilde R. Evensen vant prisen for serien Trans.

I tillegg ble Siv Johanne Seglem dobbeltvinner. Hun vant også fotoprisen for bildene av Novalie – i reportasjen Gåten Novalie.

– Svært høy kvalitet

Her er hele juryens begrunnelse for valg av videoserien Trans som årets journalistpris:

«De siste årene har det vært en kraftig økning av personer som ønsker å fysisk endre den de ble født som. Hvordan blir de møtt i helsevesenet? Skal alle som vil, få behandling? En rekke intervjuer viste at noen mente at den tidkrevende prosessen var bra, andre at den var for lang og vanskelig. Underveis hevdet flere at Rikshospitalets håndtering gjorde dem sykere. Flere sa de følte seg tvunget til å fylle ut et skjema med svært intime og «sykt ubehagelige spørsmål».

Ifølge Rikshospitalet var skjemaet frivillig og del av et forskningsprosjekt. Men journalistene avslørte at skjemabruken fortsatte selv om forskningsprosjektet var avsluttet for fire år siden, og ble brukt til å avgjøre hvem som skulle få behandling og ikke.

En omfattende videoserie om transer i Norge med nennsomme, usminkede intervjuer og god kritisk tilnærming. Serien dokumenterer de mange dilemmaene ved valg av kjønnskorreksjon både for helsepersonell og for dem som søker behandling. Også billedmessig er videoserien av svært høy kvalitet, ikke minst portrettene. Pluss for god folkeopplysning om hva behandlingen faktisk innebærer fysisk og psykisk, samt for historikk.»

Endret retning

– Bakgrunnen for serien var at det finnes en voksende gruppe mennesker som identifiserer seg som trans, og vi ønsket å snakke med dem om hvilke utfordringer de sto i. Så først var ideen å lage portrettfilmer, sier Siv Seglem, videojournalist og fotograf, som har filmet hele serien.

Trans-serien er researchet av Seglem sammen med journalist Kari Anne Dolonen, mens Hilde Rebård Evensen har stått for videografikk og design.

Sykepleien ville belyse hvordan helsevesenet forholder seg til denne gruppen. Tematikken byr på en rekke vanskelige spørsmål: Skal alle som vil, få kjønnskorrigerende behandling? Hvordan vurderes hvem som skal få «skifte kjønn», og hva innebærer det å gjennomgå dette?

– Prosjektet endret retning underveis. De vi snakket med nevnte helt spesielle utfordringer, og det som gikk igjen aller mest, var at de følte at de var møtt på en negativ måte i helsevesenet, sier Seglem.

Konkret reagerte flere på hvordan de ble møtt under utredning på Rikshospitalet i Oslo.

Dette kommer frem i filmen «Sykt ubehagelige spørsmål».

En rekke av dem som Seglem intervjuet, fortalte at de hadde svært negative opplevelser i forbindelse med utredningsprosessen på Rikshospitalet. Flere fortalte at de måtte fylle ut et omfattende skjema med svært mange intime spørsmål om sex.

– Da vi tok kontakt med ledelsen på Rikshospitalet, ble vi fortalt at spørsmålene knyttet seg til et forskningsprosjekt, og ikke hadde noe med utredningen å gjøre. De hevdet også at spørreskjemaet var helt frivillig å svare på, sier Seglem.

Forskning eller utredning?

Rikshospitalets fortelling stemte imidlertid ikke med hva Sykepleiens kilder fortalte.

– De vi snakket med som var under utredning på Rikshospitalet, forsto absolutt ikke at skjemaet kun ble brukt til forskning. Tvert imot – en av dem vi intervjuet, fortalte at han hadde reservert seg mot å delta i forskning, men at han likevel ble bedt om å fylle ut skjemaene, forteller journalist Kari Anne Dolonen, som også deltok i arbeidet med serien.

Etisk tvilsom praksis

Rikshospitalet bekreftet til slutt at selv om skjemaet var en del av en forskningsstudie, fortsatte de å bruke det også i utredningen av transpersonene selv om forskningsprosjektet var inaktivt. Det var avsluttet innsamling av data fem år tidligere.

Det er en etisk tvilsom praksis, skrev Sykepleiens ansvarlige redaktør, Anne Hafstad, da serien ble lansert.

– Vårt mål var å belyse komplekse problemstillinger i hele sin bredde. Journalistene har funnet gode fortellerstemmer med helt ulikt ståsted og erfaring. Det har vært krevende, men jeg er stolt av resultatet, sier Hafstad, som også vil berømme Fagpressen for å sette pris denne typen journalistikk. 

Avsløringene i Sykepleiens Trans-serie ble også gjengitt av NRK.no.

Siv Seglem, som jobbet som fotograf i Dagbladet i mange år før hun kom til Sykepleien, jobber i dag i produksjonsselskapet Mastiff. Hennes møte med det hun beskriver som veldig flotte mennesker, har satt spor, og overrasket henne.

– Først og fremst ble jeg overrasket over hvor mye disse menneskene måtte kjempe for å få respektfull behandling, sier hun.

Fakta
Disse vant Fagpresseprisene 2022
  • Fagpresseprisen 2022: Magasinet Industri Energi.
  • Årets forsidepris: Diabetes.
  • Markedsprisen: Forsvarets forum.
  • Beste foto/video: Siv Johanne Seglem, Sykepleien.
  • «Innertieren»: Advokatbladet.
  • Årets fagpresseredaktør: Toril Haugen, Diabetes.
  • Utviklingsprisen: Energi24.no.
  • Journalistprisen: Siv Johanne Seglem, Kari Anne Dolonen og grafisk designer Hilde R. Evensen, Sykepleien.
  • Graveprisen: Tor Aksel Bolle, Shihar Aneez og Espen Røst, Bistandsaktuelt.

0 Kommentarer

Annonse
Annonse