fbpx Tidligere stjernekirurg anklaget for eksperimenter på mennesker Hopp til hovedinnhold

Tidligere stjernekirurg anklaget for eksperimenter på mennesker

Ti år etter at kirurgen Paolo Macchiarini opererte inn plaststruper på tre pasienter i Sverige, anklages han for å ha utført rene eksperimenter på mennesker.

Rettssaken mot den sveitsiskfødte italienske kirurgen startet i Solna ved Stockholm onsdag. Allerede i 2013 fikk han forbud mot å utføre flere strupetransplantasjoner på Karolinska Universitetssjukhuset.

Da hadde han operert inn plaststruper på tre alvorlig syke pasienter i 2011 og 2012. Alle endte opp med store skader og smerter og døde etter kortere eller lengre tid. Den første overlevde i 2,5 år, den andre i fire måneder, mens den tredje fikk svært alvorlige komplikasjoner og trengte omfattende pleie frem til hun døde i 2017.

– De inngrepene som Paolo Macchiarini har gjort, vil vi påstå var rene eksperimenter på mennesker, sa aktor Jim Westerberg på rettssakens første dag.

– Det var ikke helsehjelp, det var ingen forskning, sa han videre.

Stort presseoppbud

Pressefolk og tilskuere som hadde samlet seg utenfor Solna tingsrett onsdag morgen, hadde håpet å få et glimt av Macchiarini, men da dørene til rettssalen åpnet, var han allerede på plass.

Den tidligere så hyllede kirurgen er tiltalt for grov mishandling av pasientene han opererte. Påtalemyndigheten mener også at operasjonene skjedde i strid med både vitenskap og pålitelig erfaringsbasert kunnskap.

Plaststrupene var innhyllet i biologiske stamceller før de ble operert inn. Dette skulle blant annet stimulere til at det ble dannet en ny slimhinne. Hvis dette hadde fungert, ville det ha vært en medisinsk revolusjon. Men metoden var mislykket, strupene ble sittende løst, samtidig som de ga grobunn for omfattende infeksjoner og sopp.

Ikke livreddende

En stor granskning av hendelsene har vist at ingen av pasientene som fikk operert inn en syntetisk strupe, sto i fare for å dø innen kort tid før operasjonen. Sykehuset påsto i sin tid at det dreide seg om operasjoner som ga pasientene en siste sjanse til å overleve, men dette er blitt avfeid i en tidligere granskningsrapport og av flere andre eksperter.

Aktoratet viser også til at operasjonene var godt planlagt, noen av dem i flere uker, og at de derfor ikke kan regnes som livreddende behandling.

Macchiarini selv har hele tiden avvist at han har gjort noe ulovlig. Han mener at de tre operasjonene må regnes som helsehjelp.

– Han avviser at han gjennom sin helseinnsats har påført pasientene noen fysisk skade eller noen lidelse, sier kirurgens forsvarer Björn Hurtig.

– Tvert imot har hans eneste hensikt vært å gi de aktuelle pasientene helsebehandling, sier han.

Ingen etisk vurdering

Metoden som Macchiarini brukte, var ikke prøvd ut på dyr. Den hadde heller ikke vært gjennom en etisk vurdering, noe som er påkrevd for å få forskning godkjent.

Det er avsatt 13 dager til rettssaken, deriblant en ekstradag. Det er ventet at hovedforhandlingen vil være avsluttet i slutten av mai.

Macchiarini ble ansatt ved Karolinska Universitetssjukhuset i 2010, en tid da det kom sterke politiske signaler om at svenske institusjoner burde rekruttere internasjonalt kjente forskere.

Taushetskultur

Journalisten Bosse Lindquist laget i 2016 SVT-dokumentaren «Experimenten» om saken. Her kritiseres også det Lindquist mener er en taushetskultur innen det medisinske etablissementet.

Hele ledelsen ved Karolinska institutet gikk etter hvert av som følge av avsløringene.

0 Kommentarer

Innsendte kommentarer kvalitetssikres før publisering. Kvalitetssikringen skjer i vanlig arbeidstid.

Ledige stillinger

Alle ledige stillinger
Kjøp annonse
Annonse
Annonse