fbpx Anbefaler koronavaksine også i første trimester Hopp til hovedinnhold

Anbefaler koronavaksine også i første trimester

Bildet viser en gravid kvinne som skal til å få en koronavaksine.

FHI vil gjøre anbefalingen mer tydelig. Og sier det er kommet mer kunnskap.

Siden august har alle gravide blitt anbefalt å ta vaksine mot koronavirus. Men anbefalingen gjaldt først og fremst andre og tredje trimester, ikke første.

Nå er anbefalingen endret, slik at vaksine er anbefalt uavhengig av trimester.

Vet mer om sikkerhet

– Bakgrunnen er at vi ønsker å tydeliggjøre vaksinasjonsanbefalingen til gravide, og også at vi har fått mer kunnskap om sikkerheten til vaksinene, også i første trimester.

Det sier lege Fredrik Skår i Folkehelseinstituttet (FHI).

– Som grunnvaksinert, altså at man har fått to doser, er man godt beskyttet mot alvorlig sykdom av covid-19.

– Viktig å beskytte seg

Skår viser til at flere land har gitt koronavaksine uavhengig av trimester i ett år.

– Det er ingen studier som viser at vaksinering påvirker svangerskapet eller barnet negativt. Verken fra spontanrapporteringssystemene for mistenkte bivirkninger, epidemiologiske kohortstudier eller kliniske studier, påpeker han.

– Covid-19-sykdom kan derimot påvirke svangerskapet uavhengig av trimester, og det er viktig å beskytte seg mot denne risikoen gjennom vaksinasjon.

Studier har vist at gravide har større risiko for alvorlig forløp av covid-19 sykdom enn ikke-gravide, spesielt i andre og tredje trimester. Derfor anbefales også oppfriskningsdose (tredje dose) til alle gravide.

– Dersom den gravide samtidig har andre risikofaktorer, som for eksempel flerlingsvangerskap eller underliggende sykdom øker risikoen ytterligere. Det gjelder også i første trimester, sier Skår.

Mindre uro nå

Generelt utvises det forsiktighet med medikamentell behandling av gravide i første trimester, og det gjelder også vaksinasjon. Men det er viktig at medisiner og vaksiner gis til gravide når det er indikasjon for det.

Ifølge FHI kan en slik forsiktighet være til hinder for at gravide kan bli vaksinert, og gjennom det beskytte seg selv og fosteret mot alvorlige komplikasjoner.

Les FHIs anbefaling her: Råd og informasjon til gravide og ammende

Fredrik Skår sier signalene fra fødepoliklinikker og jordmødre, er at gravide er positive til vaksinasjon, og ser behovet for å beskytte seg mot covid-19.

– Det ser ut til å være mindre uro blant gravide nå enn da anbefalingen om grunnvaksinering kom i august, sier han.

– Mange av de som nå er gravide vil også ha vært vaksinert før svangerskapet.

Fakta
Koronavaksine til gravide
  • Da man begynte å tilby koronavaksine i Norge, var den anbefalt til gravide i risikogrupper og gravide som ble utsatt for mye smitte etter en nytte/risiko-vurdering.
  • Fra august ble alle gravide anbefalt å ta koronavaksine, først og fremst i andre og tredje trimester
  • Nå anbefales alle gravide å ta koronavaksine, uavhengig av trimester

0 Kommentarer

Annonse
Annonse