fbpx Tone Rustøen ny assisterende redaktør i Sykepleien Forskning Hopp til hovedinnhold

Tone Rustøen ny assisterende redaktør i Sykepleien Forskning

Tone Rustøen, sykepleier, professor, assisterende redaktør i Sykepleien Forskning
NY: Tone Rustøen, sykepleier, professor og nå assisterende redaktør i Sykepleien Forskning. Foto: Marit Fonn

Tone Rustøen er blant Norges første professorer i sykepleie. Denne uken hadde hun første dag på jobb som assisterende redaktør for Sykepleien Forskning.

Tone Rustøen disputerte i 1998 med håp og livskvalitet hos kreftpasienter som tema, og ble professor i 2003. I dag jobber hun på avdelingen for forskning og utvikling på akuttklinikken på Oslo universitetssykehus. Hun har også en professor II stilling ved Universitetet i Oslo.

– Tone Rustøen er en av Norges mest meriterte sykepleierforskere og vil øke kvaliteten for våre lesere, sier ansvarlig redaktør i Sykepleien, Anne Hafstad, om ansettelsen. Hun er utrolig fornøyd med å ha kapret Tone Rustøen som assisterende redaktør for Sykepleien Forskning.

Jeg har sett opp til Tone Rustøen siden jeg skrev min masteroppgave for 15 år siden. Med henne på laget får vi en kapasitet som vil styrke tidsskriftet ytterligere og som kan bidra til at enda flere etablerte forskere ønsker å publisere i Sykepleien Forskning, sier Edith Roth Gjevjon, redaktør i Sykepleien Forskning.

Hafstad legger til at hun er glad for at Rustøen nå blir med på å videreføre det gode arbeidet den tidligere redaktørgruppen har gjort.

Lytte til pasientene

I forskningen er Rustøen opptatt av pasienten.

– Pasienter har mange symptomer som vi må få med oss. Mye av den beste forskingen innen sykepleien handler om å få frem pasientenes erfaringer og opplevelser. Ut fra det kan vi planlegge videre behandling og oppfølging, sier hun.

– Hva er bra og kanskje ikke så bra med forskergjerningen?

– Det er fantastisk å få være kreativ og å fordype seg. Men det kan være ensomt, svarer hun.

– Hva er ditt tips til sykepleiere som vil inn i forskningen?

– Ta kontakt med erfarne forskere, finn en mentor. Diskuter ideer, det er alltid langt fra idé til prosjekt, sier Rustøen.

– Vi må holde på faget vårt

Når vi kommer inn på hva som er de største utfordringene for sykepleieforskningen, hva det skal forskes på og hvordan, vil hun at folk skal lese kronikken hun skrev før jul i fjor. Du finner en lenke til saken under her.

– Det er konkurranse om forskningsmidlene blant leger og sykepleiere, hvordan vinner man frem?

– Godt spørsmål. Det er viktig å ha gode forskningssøknader, være i sterke forskermiljøer og vi må holde på faget vårt, svarer hun.

– Hvordan vil folk merke at du kommer inn i Sykepleien Forskning?

– Jeg vil være med å bidra til å få enda høyere kvalitet på fag og forskningsstoffet, sier Rustøen.

Dette er Tone Rustøen

Oppvokst i Oslo og Asker.

Rustøen står oppført som hovedveileder for tretten ulike PhD-kandidater fra 2003 til 2022. Hun har skrevet eller bidratt i 159 vitenskapelige artikler siden 1999. Hyppig benyttet foredragsholder både i Norge og i utlandet.

Tonerustøen

Verv og komiteer:

  • Leder av det Helse Sør Øst finansierte nettverket NORSMAN hvor hensikten er å styrke forskningen innen symptomer og livskvalitet.
  • Leder av forskningsgruppen for å bygge opp forskningen blant sykepleiere på Akuttklinikken, OUS.

Utdannelse: 

  • Sykepleie – Ullevår Sykepleierhøyskole (1980)
  • Pedagogikk grunnfag – Universitetet i Trondheim (1983)
  • Master i sykepleie – Universitetet i Oslo (1988)
  • PhD – Universitet i Bergen (1998)
  • Post-doc/Fullbrightstipend – Universitet i California, San Francisco (2002–2003)

OSLO 1972: Streik blir den ventede sykepleier-reaksjon på statsminister Trygve Brattclis tilbud til Sykepleieraksjonen 1972. Han vil ikke imøtekomme sykepleiernes krav om tre lønnsklassers opprykk, men vil bl. a. foreslå skattepolitiske tiltak. Her aksjonskomiteen f.v. Anne-Lise Bergenheim, Bjørg Wendelborg, Aud Vinje, Christine Thorstensen, Eva Heyerdahl og Anne-Marie Grøygaard, som holder uravsteming pr. telefon til landets sykehus. det er ventet at de ikke vil godta dette. Foto: Vidar Knai / NTB / Scanpi

Sykepleiens historiske arkiv

Sykepleien har dekket sykepleiernes hverdag helt siden 1912.

Finn ditt gullkorn blant 90 000 sider.