fbpx Sykepleiere på sykehus jobber mer under pandemien Hopp til hovedinnhold

Sykepleiere på sykehus jobber mer under pandemien

Sykepleiere på vaktrom

Sykepleierne jobber mer under pandemien. Det fører til mer lønn, men også høyere sykefravær, melder SSB.

SSB publiserte i dag en artikkel hvor de ser på arbeidsforholdene for sykepleiere i sykehus. Hovedtallene fra SSB viser at stillingsprosenten har gått noe opp, overtiden har økt og det legemeldte sykefraværet har også økt. Statistikken er fra januar 2019 og frem til og med september 2021.

Blitt flere jobber

Ifølge SSB var det om lag 44.100 sykepleierjobber i offentlige helseforetak i september 2021. Det tilsvarer 41.500 lønnstakere, siden en del har flere deltidsjobber. Statistikken fra SSB viser at det under pandemien har blitt 830 flere sykepleierjobber

– Tallene viser at det for alle sykepleiere på sykehus er flere jobber, hver enkelt jobber mer, og det betales ut mer i tillegg utover avtalt lønn, ifølge seksjonssjef i SSB, Tonje Køber.

Statistikken har ikke tall for de ulike avdelinger på sykehus. Ifølge SSB er det også forskjeller mellom de ulike sykehusene.

Overtid gir mer utbetalt

Mange sykepleiere har jobbet mye ekstra de siste to årene. Tallene fra SSB viser at det i april og mai 2020, var en vesentlig oppgang i overtidsbetaling til sykepleiere. Utbetalingene sank imidlertid i månedene som fulgte.

– Likevel var overtidsgodtgjørelsen til sykepleierne stort sett høyere i alle påfølgende måneder sammenliknet med tilsvarende måneder årene før pandemien, skriver SSB.

Også uregelmessige tillegg har økt etter mars 2020, men ikke like mye som overtidsgodtgjørelsen.

– Avtalt månedslønn har hatt en mer moderat vekst, og siden dette er det som også betegnes som fastlønn eller grunnlønn er det heller ikke den lønnsarten som blir utsatt for slike periodiske endringer som overtidsgodtgjørelse og uregelmessige tillegg, ifølge SSB.

Flere leger, men de jobber mindre

SSB sier det var 18.300 legejobber i september 2021. Det er omtrent 1500 flere enn i september 2019.

Gjennomsnittlig stillingsprosent for leger er høyere enn for sykepleiere, og er på 89,1 prosent. Men i motsetning til sykepleierne, jobber legene mindre nå enn før pandemien. Likevel har også de en vekst i overtidsbetalingen som likner sykepleiernes mønster.

– Veksten i overtidsbetaling kom i april og mai 2020 og falt siden noe tilbake, men ikke helt. Overtidsgodtgjørelsen til leger er i gjennomsnitt noe høyere enn for sykepleiere, særlig fordi leger har en høyere avtalt månedslønn, skriver SSB.

Sykefravær gir mange tapte dagsverk

Det legemeldte sykefraværet på sykehus for alle ansatte i 3. kvartal 2021, var på 5,8 prosent. Dette er en økning på 13 prosent fra før pandemien (3. kvartal 2019). Dette innebærer 442.700 tapte dagsverk på sykehusene.

– Årsaken til at sykefraværet blant ansatte på sykehus har økt kan ha sammenheng med at de er utsatt for smitte i jobben samtidig som det har vært strenge krav om å holde seg hjemme ved symptomer på luftveissykdommer, sier Køber. Helsevesenet har vært under vedvarende press gjennom pandemien, og dette vises i tallene.

Arbeidskraftreserve og utenlandsk personell

Det var i underkant 450 sykepleiere på norske sykehus som pendlet til Norge for å jobbe i september 2021. Det er 270 færre enn før pandemien, ifølge SSB.

– Utenlandske sykepleiere utgjør en arbeidskraftreserve, men det er allikevel en liten andel av det totale antall sykepleierne på sykehusene, sier seksjonssjef Tonje Køber.

Det var 1 330 ikke-bosatte med yrke «sykepleier» i utleiebyråer i september 2021. Det er omtrent det samme i september 2019.

– Selv om de er ansatt i utleievirksomheter vet vi ikke om de er utleid til sykehusene eller andre steder, og vi har derfor ikke inkludert dette i tallene om sykepleiere som pendler fra utlandet for å jobbe på norske sykehus, melder SSB.

0 Kommentarer

Innsendte kommentarer kvalitetssikres før publisering. Kvalitetssikringen skjer i vanlig arbeidstid.

Ledige stillinger

Alle ledige stillinger
Kjøp annonse
Annonse
Annonse