fbpx Én av tre mener omikrontiltakene ikke er nok – tirsdag strammes det til Hopp til hovedinnhold

Én av tre mener omikrontiltakene ikke er nok – tirsdag strammes det til

Kvinne med ansiktsmaske bak vindu

36 prosent svarer i en ny undersøkelse at koronatiltakene helsemyndighetene har satt inn mot omikronvarianten ikke er nok. Tirsdag varsles nye grep.

Mandag varslet helseminister Ingvild Kjerkol (Ap) at det vil komme nye koronatiltak tirsdag. Årsaken er at helsemyndighetene mener at det er behov for å ta grep som reduserer antallet nærkontakter nordmenn har for å begrense koronasmitten.

Det er mange nordmenn enige med dem i. I en undersøkelse Norstat har laget for NRK svarer 36 prosent at de mener at tiltakene myndighetene har innført mot den mer smittsomme omikronvarianten, ikke er nok.

Det er mange som omfattes av tiltakene, og de har også noen uheldige konsekvenser. Det er hele tiden en balanse vi søker å finne.
Ingvild Kjerkol, helseminister

10 prosent av de spurte i undersøkelsen mener at tiltakene er for omfattende, mens 48 prosent svarer at tiltaksnivået er passe.

Ikke overrasket

Helseminister Ingvild Kjerkol er ikke overrasket over at mange ønsker strengere tiltak.

– Vi har sett gjennom hele pandemien at en del ønsker sterkere tiltak. Det er mange som omfattes av tiltakene, og de har også noen uheldige konsekvenser. Det er hele tiden en balanse vi søker å finne, sier Kjerkol.

Framskynder tredje dose

Mandag ble det også kjent at regjeringen endrer intervallet mellom dose to og oppfriskningsdosen av koronavaksinen fra seks til fem måneder for alle ned til 45 år.

Vi har økende smittepress i samfunnet, og flere kan derfor bli alvorlig syke.
Ingvild Kjerkol, helseminister

Det samme gjelder for voksne med alvorlige underliggende sykdommer og ansatte i helse- og omsorgstjenesten, melder regjeringen i en pressemelding.

– Vi har økende smittepress i samfunnet, og flere kan derfor bli alvorlig syke. sier helseminister Kjerkol.

– Presset på helsetjenesten er også stort. Folkehelseinstituttet anbefaler derfor kortere intervall mellom dosene, ned mot fem måneder, så langt det er kapasitet i kommunene. Regjeringen følger denne anbefalingen. Det vil gi den enkelt bedre beskyttelse og kunne redusere presset på helsetjenesten.

Flere doser raskere

Bakgrunn for anbefalingen fra Folkehelseinstituttet om kortere intervall er økt smittepress i samfunnet og dermed økt risiko for alvorlig sykdom hos flere.

For personer over 65 år er intervallet allerede fem måneder. Regjeringen understreker at nedkortingen også for de ned til 45 vil gi kommunene mulighet til å sette flere vaksinedoser raskere.

– Når vi nå endrer intervallet, får kommunene enda flere armer å sette vaksinedoser i. Noen kommuner vil da kunne tilby oppfriskningsdose til personer under 65 år før jul. Jeg håper dette vil bidra til å øke takten i vaksineringen med tredje dose, sier Kjerkol.

Økt smitte

Mandag ble det registrert 4117 koronasmittede i Norge. Det er 1240 flere enn samme dag i forrige uke.

De siste sju dagene er det i snitt registrert 3687 koronasmittede per dag.

Tilsvarende snitt for sju dager siden lå på 2642, så trenden er stigende.

Mandag var 295 koronapasienter innlagt på sykehus. Det var 33 flere enn dagen før.

82 av pasientene ligger på intensivavdeling, og blant dem er 47 på respirator. Det er 14 flere på intensiv og to flere på respirator sammenliknet med dagen før, ifølge Helsedirektoratets oversikt.

0 Kommentarer

Innsendte kommentarer kvalitetssikres før publisering. Kvalitetssikringen skjer i vanlig arbeidstid.

Ledige stillinger

Alle ledige stillinger
Kjøp annonse
Annonse
Annonse