fbpx Ap og Høyre i Stavanger ønsker koronapass Hopp til hovedinnhold
Siste nytt:

Ap og Høyre i Stavanger ønsker koronapass

Illustrasjon av korona-viruset. Foto: Mostphotos

Her er dagens korona-nyheter.

Ap og Høyre i Stavanger ønsker koronapass (Publisert 15:29)

Høyre og Arbeiderpartiet i Stavanger mener det er på tide å innføre koronapass i kommunen.

– Dagens situasjon er selvfølgelig vanskelig for både utelivet og kulturlivet og alle arbeidsplassene som er der. Men vi skal heller ikke undervurdere betydningen disse sosiale arenaene har for den mentale helsen til folk flest, sier Aps gruppeleder i Stavanger, Dag Mossige, til Stavanger Aftenblad.

På et ekstraordinært møte i formannskapet nyttårsaften ble gult eller rødt nivå for skoler og barnehager i neste uke diskutert. Stavanger fortsetter foreløpig på gult nivå, men Mossige sa på møtet at tiden nå er inne for koronapass og dermed å forskjellsbehandle vaksinerte og uvaksinerte.

– De som velger å ikke vaksinere seg, setter ikke bare seg selv i fare, men også andre. Dét er grunnen til at vi har stengt ned nå. Med koronapass vil man åpne for forskjellsbehandling. Vi mener tiden er inne for det nå, sier Mossige.

Ettersom nasjonale myndigheter må gi sin tilslutning, sier han at det vil være aktuelt å ta initiativ overfor regjeringen.

– Vi er veldig positive til koronapass. Vi kan ikke fortsette å stenge ned samfunnet, konsekvensene er for store, sier gruppeleder Sissel Knutsen Hegdal i Stavanger Høyre til avisen.

Helseminister Ingvild Kjerkol (Ap) sa før jul at en ny lovhjemmel om koronapass blir sendt på høring over nyttår. Tanken er å bruke koronasertifikatet mer forebyggende, før smitteverntiltak er innført.

Storbritannia godkjenner Pfizers koronapille (Publisert 15:27)

Storbritannia har godkjent Pfizers koronapille Paxlovid. Legemiddelet er godkjent av Medicines and Healthcare products Regulatory Agency (MHRA).

Det skal gis til briter som har mild til moderat koronasykdom, og som er i risikogruppen.

EUs legemiddelbyrå (EMA) godkjente tidligere i desember Paxlovid-pillen til nødbruk på pasienter i høyrisikogrupper i EU-land som sliter med stor smittespredning.

MHRA sier samtidig at det er for tidlig å vite hvorr effektiv koronapillen virker mot omikronvarianten av viruset.

Fra før har landet bestilt rundt 100.000 doser av antistoffmedisinen Sotrovimab, som også skal være effektiv mot omikronvarianten av covid-19.

Studie: Johnson & Johnson-vaksine 85 prosent effektiv som tredjedose (Publisert 15:26)

En oppfriskningsdose med koronavaksinen til Johnson & Johnson er 85 prosent effektiv i å forhindre alvorlig sykdom, ifølge en sørafrikansk prøvestudie.

Denne vaksinen forhindrer alvorlig sykdom der omikronvarianten av koronaviruset nå dominerer, ifølge studien.

Sør-Afrikas medisinske forskningsråd (SAMRC) utførte studien på helsearbeidere fra 15. november til 20. desember. Men den er fortsatt ikke fagfellevurdert.

Der fant de ut at en tredjedose i stor grad beskyttet helsearbeiderne i landet i områder med mye omikron- og deltasmitte.

Rundt en halv million helsepersonell i landet har mottatt Janssen-vaksinen som en del av kliniske studier.

En tidligere sørafrikansk studie i desember kom fram til at Pfizer/Biontech-vaksinen totalt sett var mindre effektiv mot omikronvarianten, men forhindret likevel sykehusinnleggelser med opptil 70 prosent.

Omikronvarianten dominerende i Trondheim (Publisert 15:25)

Det er registrert 84 koronasmittede personer i Trondheim det siste døgnet, ni færre enn dagen før. Nå dominerer omikronvarianten.

– I dag fikk vi meldt fra laboratoriet ved St. Olavs hospital at omikron er dominerende variant med en andel på cirka 60 prosent. Per 31. desember var det meldt totalt 296 tilfeller med omikronvarianten. Dette gjelder nesten hele aldersspekteret fra yngre barn til unge alderspensjonister, skriver kommunedirektør Morten Wolden i en oppdatering til kommunens formannskap.

Til tross for det han beskriver som relativt stabile smittetall, kan situasjonen raskt endre seg. Smittesporing kan imidlertid by på utfordringer.

– Situasjonen beskrives som utfordrende med hyppige endringer i karantenekrav. Vi venter at det blir krevende å følge opp skoler og barnehager fremover. Nå som omikronvarianten har blitt den dominerende varianten og nå blir avdekket i så stort omfang, vil det ikke lenger være mulig med grundig smittesporing av alle tilfeller, men inntil videre vil man kontakte de som oppgir ukjent smittested så langt kapasiteten rekker, sier Wolden.

Av de smittede som er registrert det siste døgnet, er det 19 som er i 20-årene, 13 er i aldersgruppene 10–19 og 50-årene. I tillegg er det 12 smittede i både 30- og 40-årene, viser tall fra Trondheim kommune.

Det gjenstår nå å sette oppfriskningsdose hos rundt 29.000 personer som er 45 år eller eldre. Da vil kommunen ha nådd målet om en dekningsgrad på 90 prosent.

– Vi er snart i mål med vaksinering av helsepersonell (kommune og sykehus) med oppfriskningsdose, og vi har startet vaksinering av ansatte i skoler og barnehager, sier Wolden.

Kommunen har laget et opplegg der alle elever og ansatte i skoler og barnehager får tilbud om å teste seg før de er tilbake på nyåret.

312 koronasmittede pasienter innlagt på sykehus – 14 færre enn dagen før (Publisert 15:20)

Fredag var 312 koronasmittede pasienter innlagt på sykehus i Norge. Det er en nedgang på 14 pasienter fra dagen før.

79 av pasientene får respiratorbehandling, og 109 ligger på intensivavdeling.

Det er like mange på respirator og seks færre på intensivavdeling enn dagen før, ifølge Helsedirektoratets oversikt fredag.

209 av koronapasientene er innlagt på sykehus i regionen Helse sør-øst, 61 er innlagt i Helse vest, 22 er innlagt i Helse Midt-Norge, og 20 er innlagt i Helse nord.

81 av pasientene på intensivavdeling er innlagt hos Helse sør-øst, 16 er innlagt hos Helse vest, sju er innlagt hos Helse Midt-Norge, og fem er innlagt hos Helse nord.

Siden februar i fjor har 391.214 personer fått påvist koronasmitte her i landet, viser fredagens foreløpige tall fra det nasjonale meldesystemet for smittsomme sykdommer (MSIS).

174 nye smittetilfeller i Bergen (Publisert 12:14)

Det er registrert 174 nye koronatilfeller i Bergen det siste døgnet, en liten nedgang fra dagen før.

Torsdag var det registrert 181 tilfeller, mens dagen før var antallet 163.

De 174 nye smittede fordeler seg slik i aldersgruppene: 8 (0-5 år), 18 (6-12 år), 13 (13-19 år), 33 (20-29 år), 47 (30-39 år), 21 (40-49 år), 21 (50-59 år), 7 (60-69 år), 4 (70-79 år) og 2 (over 80 år).

Snittet for de siste sju dagene er 132 smittetilfeller per dag. For en uke siden var det tilsvarende tallet 214. Til nå er 21.555 registrert smittet av koronaviruset i Bergen.

Det er to beboere på sykehjem i Bergen som har påvist covid-19.

– I dag ønsker jeg alle bergensere et riktig godt nytt år. Jeg håper dere alle får en flott nyttårsfeiring som samtidig er tråd med smittevernreglene, sier smittevernoverlege Marit Voltersvik til kommunens nettsider.

Torsdag kunne hun fortelle at omikronvarianten utgjør cirka 50 prosent av smittetilfellene i kommunen.

– Dersom vi bare hadde hatt deltavarianten nå, så hadde vi hatt god kontroll. Vi kan håpe at det kommer en enda mindre farlig variant neste år, og da må vi tenke på de landene som ikke har så god vaksinedekning, sier assisterende smittevernoverlege Kjell Haug til Bergensavisen.

Smitte på cruiseskip i Stavanger – passasjerer får likevel gå i land (Publisert 12:13)

Til tross for koronasmitte og flere personer i isolasjon på cruiseskipet Ventura, får passasjerer gå i land i Stavanger. Det reagerer beredskapssjefen på.

– Dette er ikke uproblematisk, selv om de har gode smittevernregler om bord, sier beredskapssjef Torstein Nilsen i Stavanger kommune til NRK.

Heller ikke helsemyndighetene er begeistret. De mener passasjerene burde blitt værende om bord.

– Jeg mener jo at dette er spesielt, med tanke på at smittesituasjonen er slik den er nå, sier helsesjef Runar Johannessen i Stavanger til kanalen.

Klokken 9 på nyttårsaften var passasjasjerer på vei ut av cruiseskipet. Alle som er koronasmittet eller har vært i kontakt med smittede, må være i isolasjon på skipet.

– I går kveld fikk vi beskjed om at det var personer i mannskapet som hadde fått påvist smitte, senere på kvelden kom det inn melding om at en passasjer også var smittet, sier fungerende havnedirektør i Stavanger, Odd Bjørn Bekkeheien.

Det dreier seg om fem til sju i mannskapet som er smittet. Både de og den smittede passasjeren er satt i isolasjon. Bekkeheien sier til kanalen at det ifølge rederiet er en ung jente som er smittet, og mannskapet som har fått påvist smitte, skal ikke ha hatt kontakt med passasjerer.

Cruiseskipet har en kapasitet på om lag 3600 passasjerer, men det er 1600 passasjerer nå. Skipet kom fra Southampton til Stavanger fredag morgen. Ifølge havnesjefen er alle om bord fullvaksinert og vært gjennom strenge kontroller.

84 nye smittetilfeller registrert i Trondheim (Publisert 12:12)

Det er registrert 84 koronasmittede personer i Trondheim det siste døgnet, ni færre enn dagen før.

Av de smittede er det 19 som er i 20-årene, 13 er i aldersgruppene 10–19 og 50-årene. I tillegg er det 12 smittede i både 30- og 40-årene, viser tall fra Trondheim kommune.

Kommentarer

Innsendte kommentarer kvalitetssikres før publisering. Kvalitetssikringen skjer i vanlig arbeidstid.

Ledige stillinger

Alle ledige stillinger
Kjøp annonse
Annonse
Annonse