fbpx Over 25 000 sykepleiere har fått Astrazeneca og mRNA-vaksine Hopp til hovedinnhold

Over 25 000 sykepleiere har fått Astrazeneca og mRNA-vaksine

Fotomontasjen viser en haug med tomme hetteglass, og en sykepleier.

Studie viser at de har god beskyttelse mot covid-sykdom. – Viser at vår antakelse stemte, sier overlege i FHI.

Da bruken av Astrazeneca-vaksinen ble stoppet på grunn av sjeldne, men alvorlige bivirkninger med blodpropp, blødning og lavt antall blodplater, hadde mange helsearbeidere fått den første av to planlagte doser.

– For å sikre god nok beskyttelse mot covid-19, ble de som hadde fått én dose av Astrazeneca-vaksinen anbefalt en mRNA-vaksine som dose to, sier Sara Viksmoen Watle, overlege i Folkehelseinstituttet (FHI).

Noen har bare tatt en dose

I alt har 100 944 ansatte i helsetjenesten fått en slik kombinasjoner av vaksiner, ifølge FHI.

Av disse er 25 394 sykepleiere.

Det vil si at 1 av 4 som har fått én dose Astrazeneca og én dose mRNA-basert vaksine er sykepleier.

889 sykepleiere har kun tatt én dose Astrazeneca, og ikke en andre dose med annen type koronavaksine, viser tall Sykepleien har fått oppgitt fra FHI.

Basert på erfaring

– Anbefalingen var basert på erfaringer fra vaksinasjon av personer som tidligere hadde gjennomgått covid-19, sier Watle.

– Og erfaringer ved bruk av vaksiner ved andre infeksjonssykdommer, som tilsa at bruk av to ulike koronavaksiner ville gi en god immunrespons.

Hun forklarer det med at etter den første dosen med virusvektorvaksine (som vaksinen fra Astrazeneca er), har kroppen lært seg å kjenne igjen spike-proteinet på koronaviruset.

– Når det så gis en dose med mRNA-vaksine som er rettet mot det samme spike-proteinet, vil den friske opp og forsterke beskyttelsen som oppsto etter første dose, sier hun.

Styrket sannsynligheten

Studier fra flere land viste senere at de som ble vaksinert med en kombinasjon av Astrazeneca-vaksinen og en mRNA-vaksine, hadde minst like gode nivåer av beskyttende antistoffer etter den første dosen, som de som hadde fått to doser med mRNA-vaksine. Dette gjaldt for flere virusvarianter.

– Dette styrket sannsynligheten for at beskyttelsen etter kombinasjonen av de to vaksinene er god, sier hun.

Denne uken viste en svensk studie, publisert i The Lancet, at en slik kombinasjon ga signifikant bedre beskyttelse mot covid-sykdom enn to doser med Astrazeneca.

Les også: Korona: Å kombinere vaksiner gir god beskyttelse

Ifølge forskerne bak studien har man tidligere hatt kunnskap om hvordan det å kombinere vaksiner påvirket dannelse av antistoffer, men ikke hvordan det påvirker risikoen for å bli syk.

– Denne studien viser at vår antakelse stemte, sier Sara Viksmoen Watle.

Like god som to doser med mRNA

– Den kliniske beskyttelsen mot smitte med koronaviruset blant de som har fått kombinasjonen med vaksine fra Astrazeneca og en mRNA-vaksine, er på nivå med det som er rapportert ved bruk av to doser med mRNA-vaksine, forteller hun. 

– Og beskyttelsen de får er bedre enn det som oppnås blant de som er vaksinert med to doser av Astrazeneca-vaksinen.  

0 Kommentarer

Innsendte kommentarer kvalitetssikres før publisering. Kvalitetssikringen skjer i vanlig arbeidstid.

Ledige stillinger

Alle ledige stillinger
Kjøp annonse
Annonse
Annonse