fbpx Gikk 52 600 steg for sykepleierutdanningen Hopp til hovedinnhold

Gikk 52 600 steg for sykepleierutdanningen

smilende jenter foran stortinget
KAMPKLARE: Studentnestleder Sigrid Husøy Larsen og studentleder Edel Marlèn Taraldsen har brukt dagen på å gå rundt i Oslo. Foto: Renate Karlsmoen

Tirsdag 26. oktober la sykepleierstudentene ut på langtur. Sammen gikk de 52 600 steg for å markere at basisstøtten til utdanningen bør øke med tilsvarende kroner.

Det knaser i grusen rundt Sognsvann. Mellom oktobergule løvblader kommer seks sykepleierstudenter til syne, alle ikledd svarte t-skjorter. Teksten «#SYKEPLEIERSTEGET» er printet over brystet med hvite bokstaver.

Snart har de gått én runde rundt innsjøen. Men det er bare den første av mange.

MOTIVERTE: Flere studenter har blitt med å gå, mens andre har møtt opp for å vise støtte. Foto: Renate Karlsmoen

Slitte sko og sviende gnagsår

 Det er fortsatt god stemning, sier Edel Marlèn Taraldsen, studentleder i Norsk Sykepleierforbund.

Den lille gruppa er på siste etappe av sitt ambisiøse stunt. Dagen bruker de på å gå 52 600 steg for å gi oppmerksomhet til kampsaken sin – nemlig at finansieringen til sykepleierutdanningen er for lav og bør øke.

Taraldsen leder an på den brede gangveien. Glidelåsen på allværsjakka er trukket opp mot haken, for til tross for den skarpe sola, så stikker den kjølige lufta i nesen.

Latteren sitter løst hos samtlige av studentene, selv om det allerede har vært skifte av sko og plastring av et par gnagsår. Ennå teller bare pulsmåleren halvveis til målet, og en lang ettermiddag venter.

Nå er det bare 25 414 steg igjen.

knyting av skolisser
FORBEREDT: Studentene møtte opp med proviant, gnagsårplaster og flere par med joggesko i sekken. Foto: Renate Karlsmoen

I opptakten

Fire dager tidligere er leder Edel Marlèn Taraldsen og nestleder Sigrid Husøy Larsen på studentkontoret i Norsk Sykepleierforbund (NSF). De holder på med de siste forberedelsene til stuntet de snart skal gjennomføre.

For før de skal ta beina fatt, må alt være på plass: En siste finpuss på programmet. Purring på et par politikere. Å hale i havn avtaler med partisipanter og presse. For publisitet ønsker de.

– Vi håper at folk får det med seg, og at det blir litt blest rundt det. Og at vi setter det på dagsordenen for dem det er relevant for, sier Sigrid Husøy Larsen bestemt.

– Det er jo hele samfunnet, skyter Edel Marlèn Taraldsen inn.

– Alle vil møte helsetjenestene i løpet av livet – fra du blir født og til du dør, og enten du er pårørende eller pasient selv. Derfor vil vi at hele samfunnet skal vite om stuntet, men også hva en forskjell i finansiering faktisk vil innebære.

– Jeg hadde en drøm

En bedre finansiert utdanning har vært en fanesak for sykepleierstudentene siden 2019. Dette er første gang fanene heises på ordentlig.

Hvordan kom ideen om å gjøre et slikt stunt?

Studentlederne veksler blikk, før de begynner å le.

– Jeg hadde en drøm, forteller Taraldsen med øyne som glitrer av engasjement.

– Jeg drømte at vi gjorde et fysisk stunt for å markere at finansieringsnivået bør endres fra kategori E til kategori C – altså der sykepleierutdanningen er i dag og hvor vi vil i fremtiden. Den differansen er 52 600 kroner. Og da tenkte jeg: «Hva om vi går en tur på 52 600 steg?»

NSF Student
#SYKEPLEIERSTEGET: Nestleder Sigrid Husøy Larsen og leder Edel Marlèn Taraldsen i NSF Student har invitert flere politikere til å høre på appellene de skal ha foran Stortinget. Foto: Renate Karlsmoen

Sykepleierstudentene får nest minst penger

Dagens finansieringssystem for høyere utdanning ble innført i 2003. Basisbevilgningen bestemmer hvor mye penger utdanningsinstitusjonen får tildelt per student, og denne avhenger av studieretning. Finansieringskategoriene går fra trinn A (som får mest) til F (som får minst).

Sykepleierutdanningen har fra begynnelsen ligget nest nederst, altså på trinn E. Finansieringsnivået har følgelig vært det samme, kun korrigert for lønns- og prisvekst og endringer i antall tildelte studieplasser.

I 2021 tilsvarer disse basismidlene 80 000 kroner, ifølge Database for statistikk om høyere utdanning.

– Dette er ikke i tråd med de faktiske utgiftene som det koster å utdanne en sykepleier, hevder studentleder Edel Marlèn Taraldsen.

– Vi ønsker å gå fra finansieringskategori E til kategori C. Da får skolene 132 600 kroner i basismidler per student.

Mellomlegget blir på 52 600 kroner – like mange steg som de nå skal gå.

Ønsker å påvirke utvalget

I september 2021 satte Kunnskapsdepartementet ned et utvalg for å se på finansieringen av høyere utdanning, ifølge en pressemelding fra regjeringen.

Utvalget skal vurdere hvordan dagens finansiering bidrar til å oppnå de målene vi har for universiteter og høyskoler og foreslå eventuelle endringer, sa tidligere forsknings- og høyere utdanningsminister Henrik Asheim den gang.

Rapporten vil bli klar i løpet av mars 2022, og NSF Student håper utvalget vil lytte.

Hvorfor tror dere at finansieringen ikke har blitt økt tidligere?

– Det er jo dyrt! Men hvis man sammenlikner det å øke finansieringen av sykepleierutdanningen for å få flere sykepleiere med hva det koster å leie inn vikarbyråer, så ser man at den kostnaden absolutt er verdt det, påstår Taraldsen.

Dette vil pengene kunne brukes til:

Kjøpe inn nytt utstyr til øvingslab
Slik at vi får mengdetrening på skolen og kan øve under trygge og kontrollerte rammer på sykepleierprosedyrer, slik at pasientene ikke blir prøvedukker.

Oppdatere medisinteknisk utstyr
Noe som gjør at studentene også lærer seg å bruke ny teknologi allerede under studiet.

Simuleringssenter
Både at alle skoler skal ha tilgang til simuleringssentre og at disse faktisk er representative til det som møter sykepleierstudentene i praksis.

Ansette flere lærere, også med klinisk kompetanse
Både i undervisning, og lærere som kan bistå som veiledere i praksis, som innehar kombinerte stillinger og oppdatert klinisk kompetanse fra tjenesten. Slik at vi får bedre, tettere og mer oppfølging under praksisstudier.

Kilde: NSF Student

Kan redusere sykepleiermangelen

Håpet er at en økt studiefinansiering på sikt kan bidra til å senke sykepleiermangelen. Den er forventet å øke de neste årene, og allerede mangler det over 7000 sykepleiere.

– 1 av 5 sykepleiere slutter i jobben i løpet av de ti første årene, og det er også et relativt høyt frafall i utdanningen. Hvis vi investerer i den, kan vi øke sannsynligheten for at studentene kommer seg gjennom studiet og at de nettopp blir i yrket fordi de føler seg kompetente nok, påpeker Taraldsen.

Studentlederne mener det er viktig at både sykepleiere og sykepleierstudenter engasjerer seg.

– Sykepleiermangelen øker stadig, og vi kan ikke risikere at den skal øke raskere enn den allerede gjør. Vi vil jo helst bremse den. Da kan det ikke fortsette slik som i dag, slår hun fast.

De legger ikke skjul på at de ser fram til hvordan stuntet vil bli tatt imot.

 – Jeg begynner å bli spent, sier nestleder Sigrid Husøy Larsen ivrig.

– Vi kommer nok til å kjenne det i beina etterpå, smiler leder Edel Marlèn Taraldsen og reiser seg fra stolen. 

Nå er det ikke lenge før startskuddet går.

Morgenstund

Endelig har dagen for stuntet kommet. Klokka har så vidt bikket sju på morgenen, og gruppen med studenter er klar for å ta beina fatt. De er ikke mange, men motet og viljen er stor. Gatelysene er fortsatt tent, og får den våte asfalten til å glinse. I disse morgentimene tar de sine første steg for en bedre finansiert sykepleierutdanning.

Første stopp er Aker Brygge, der studentlederne tar en iskald dukkert i havet. På himmelen kan man skimte konturene av soloppgangen.

Også lysene på Stortinget har blitt tent, og foran bygningen venter representanter fra Norsk Sykepleierforbund med varm kaffe. I løpet av den neste timen skal studentleder Edel Marlèn Taraldsen og nestleder Sigrid Husøy Larsen holde appeller, og forhåpentligvis tar noen stortingspolitikere turen ut for å høre på.

De stiller seg opp foran Stortinget med høyttaler og mikrofon. Studentlederen tar ordet først, og introduserer begeistret hva stuntet som de nå skal gjennomføre, går ut på.

studenter snakker med hverandre portrett
PANGSTART: Håret er fortsatt vått etter at studentlederne begynte dagen med å bade i havet. Foto: Renate Karlsmoen

Pasientsikkerheten bør ivaretas i praksis

Etterpå rekker hun mikrofonen til nestleder Sigrid Husøy Larsen, som står ved siden av med et blått støttekort i hendene. Larsen overtar stafettpinnen med en appell om viktigheten av praksis og pasientsikkerhet.

 Med en økning av finansieringen til sykepleierutdanningen så sikrer vi at utdanningsinstitusjonene kan gjennomføre sitt samfunnsoppdrag, nemlig å utdanne gode og kompetente sykepleiere som er rustet for det som møter dem i praksis og i yrkeslivet, sier hun og lar blikket gli over de oppmøtte.

– Derfor går vi i dag 52 600 steg for å markere viktigheten av en økning av finansieringen av sykepleierutdanningen.

studenter står med mikrofon utenfor stortinget
LITE PENGER: – Gjenbruk er bra i seg selv, men ikke når det går utover pasientsikkerheten, sier nestleder Sigrid Husøy Larsen. Flere studenter må øve med utstyr som er utdatert eller gammelt. Foto: Renate Karlsmoen

Ikke forgjeves

Også leder i Norsk Sykepleierforbund, Lill Sverresdatter Larsen, har stilt opp for anledningen. 

 – Vi trenger en rettferdig finansiering som tar høyde for at utdanningen er både teori og praksis. For 30 år siden var ikke praksis regnet som like viktig som teori. Da fikk man en lavere finansiering. I dag vet vi bedre, og da bør også politikerne vite bedre, sier hun bestemt.

Rett etter appellene kommer flere politikere ruslende bort fra Stortingets dører. Eidsvolls plass blir fylt med engasjerte samtaler og ivrige fotografer. Riktignok er det bare for en kort stund, for studentene må videre. Sykepleierstegene kommer ikke av seg selv.

Nå håper studentene at de 52 600 skrittene ikke blir forgjeves.

Studentlederne nådde skrittmålet klokka 18:42 etter en lang tur gjennom byen og flere runder rundt Sognsvann.

Les også:
OSLO 1972: Streik blir den ventede sykepleier-reaksjon på statsminister Trygve Brattclis tilbud til Sykepleieraksjonen 1972. Han vil ikke imøtekomme sykepleiernes krav om tre lønnsklassers opprykk, men vil bl. a. foreslå skattepolitiske tiltak. Her aksjonskomiteen f.v. Anne-Lise Bergenheim, Bjørg Wendelborg, Aud Vinje, Christine Thorstensen, Eva Heyerdahl og Anne-Marie Grøygaard, som holder uravsteming pr. telefon til landets sykehus. det er ventet at de ikke vil godta dette. Foto: Vidar Knai / NTB / Scanpi

Sykepleiens historiske arkiv

Sykepleien har dekket sykepleiernes hverdag helt siden 1912.

Finn ditt gullkorn blant 90 000 sider.