fbpx FHI: Koronasmitten økte med over 50 prosent siste uke Hopp til hovedinnhold

FHI: Koronasmitten økte med over 50 prosent siste uke

Smitten økte med 54 prosent, og flere koronapasienter ble innlagt på sykehus i forrige uke fra uka før, skriver Folkehelseinstituttet (FHI) i siste ukesrapport.

FHI skriver at det foreløpig er rapportert om 75 nye pasienter innlagt på sykehus med covid-19 som hovedårsak i uke 42, etter 61 og 56 i de to ukene før.

– Antall innleggelser er nå økende, men fortsatt på et lavt nivå sammenliknet med tidligere perioder med høy smittespredning, og sykehusenes kapasitet er ikke truet, skriver Folkehelseinstituttet i rapporten.

INNLAGT: 1035 har vært innlagt på intensiv, 5470 har vært innlagt på sykehus. 900 er meldt døde.

FHI mener den høye vaksinasjonsdekningen begrenser både smittespredning og i stor grad beskytter de vaksinerte mot alvorlig sykdomsforløp, men at man må følge tett med på antall innleggelser for covid-19 og andre luftveisinfeksjoner framover.

Sist uke var det en økning blant norskfødte som ble innlagt på sykehus, og en økende trend blant personer i aldersgruppen fra 45 år og eldre. Flertallet (54 prosent) av de som ble innlagt, var fullvaksinert.

4357 smittet i forrige uke

Totalt er det foreløpig meldt om 4357 tilfeller i forrige uke. Det er en økning i nye koronatilfeller på 54 prosent fra uka før, og en økning for første gang etter at det har vært nedgang helt siden uke 35. (se tidslinje øverst i saken)

Samtidig har det vært store endringer i myndighetenes teststrategi gjennom høsten, og tallene er derfor ikke helt sammenliknbare.

Det var økning i smittetilfellene i alle aldersgrupper og i de fleste fylker i forrige uke. Flest meldte koronatilfeller i forhold til befolkningstallet var det blant barn i barneskolealder (6-12 år), mens smittetilfellene doblet seg blant tenåringer.

Troms og Finnmark på smittetoppen

Troms og Finnmark er nå fylket med det høyeste smittetrykket. Samlet for de to siste ukene er dette på 271 smittetilfeller per 100 000 innbyggere.

– Situasjonen ikke er dramatisk nå, men dette fort kan endre seg, sa FHI-overlege Preben Aavitsland til NTB på tirsdag.

– Vi ser at det er særlig skolebarn, tenåringer og unge voksne som blir smittet. Svært få av disse blir så syke at de må på sykehus. Utfordringen er likevel at smitten kan spres til uvaksinerte middelaldrende og eldre som så kan bli alvorlig syke, sier Aavitsland til NTB.

Flere vaksinerte

Tallene på vaksinerte vokser, ifølge FHI. Hele 4,2 millioner nordmenn fra 12 år har fått første dose, og over 3,7 millioner har fått dose to. Det tilsvarer en andel på henholdsvis 78 og 69 prosent av befolkningen.

Over 580 000 er ikke vaksinert

Koronavaksineringen her i landet har nesten stoppet opp, skriver Aftenposten. Nesten halvparten av dem som ikke har tatt vaksine, er født utenfor Norge.

Ifølge Aftenposten er 581 000 voksne nordmenn ikke fullvaksinert. I 295 av landets 356 kommuner har en ikke nådd målet om å fullvaksinere 90 prosent av den voksne befolkningen.

Avdelingsdirektør Line Vold i Folkehelseinstituttet mener det er naturlig at framgangen ikke er like rask nå, men understreker at det pågår et viktig arbeid i kommunene.

0 Kommentarer

Innsendte kommentarer kvalitetssikres før publisering. Kvalitetssikringen skjer i vanlig arbeidstid.

Ledige stillinger

Alle ledige stillinger
Kjøp annonse
Annonse
Annonse