fbpx Ny studie: Markant nedgang av antistoffer 7 måneder etter koronavaksine Hopp til hovedinnhold

Ser markant mindre antistoff 7 måneder etter koronavaksine

Bildet viser flere hetteglass med koronavaksine.

Kan medføre at vi fremover vil se økt smittespredning blant vaksinerte, sier forsker.

Det er data fra den svenske Community-studien som viser stor nedgang i antistoffer sju måneder etter vaksinering mot SARS CoV2.

Denne studien pågår på Danderyds Sjukhus, like utenfor Stockholm. Her tas det hver fjerde måned antistoffprøver av ansatte. De aller fleste av dem er vaksinert.

Ikke fagfellevurdert

De første som fikk vaksine, fikk Comirnaty fra Biontech/Pfizer. Det er hos disse man ser en stor nedgang i antistoffer sju måneder etter vaksine. Nivået er falt til 15 prosent av hva det var like etter at vaksinen var satt.

Ifølge NRK er dataene ikke fagfellevurdert eller publisert, men fremkommer i en pressemelding fra Danderyds Sjukhus.

Her sier lege og forsker Charlotte Thålin at det er forventet at nivået av antistoffer vil synke, og at studier viser at beskyttelsen mot alvorlig sykdom ser ut til å holde seg.

Thålin er imidlertid overrasket over at nivået har sunket så påtakelig i en relativt frisk gruppe, ifølge SVT.

Hun tar til orde for at eldre og skrøpelige bør få en tredje påfyllsdose så snart som mulig.

Ses også med Astrazeneca

Også hos de som fikk vaksinen fra Astrazeneca, faller nivået av antistoffer. Fordi denne vaksinen ble satt senere enn Comirnaty, er de ikke fulgt opp så lenge som i sju måneder. Men prøver tatt etter tre måneder viser stor reduksjon av antistoffer også her. Reduksjonen var større enn den var etter tre måneder hos de som hadde fått Comirnaty.

En liten gruppe av de ansatte fikk Moderna-vaksinen, men de er så få og oppfølgingstiden så kort, at det ikke er mulig å si noe om deres nivå av antistoffer.

De som har gjennomgått infeksjon med covid-19 og så fått vaksine, har betydelige høyere nivå av antistoff, som reduseres saktere enn de som har fått vaksine uten å ha vært smittet først.

Ikke bare antistoffer

Thålin sier til SVT at det ikke bare er antistoffer som er viktig. I immunforsvaret er det også hukommelsesceller, som bistår antistoffene når kroppen utsettes for viruset. Men akkurat hvor grensen går for når man risikerer å bli smittet eller syk, er ikke kjent.

Ifølge Thålin kan lave nivåer av antistoffer føre til økt smittespredning blant vaksinerte.

«Våre funn viser at nivået av antistoffer synker relativt raskt. Det er en viktig brikke som kan legges til det faktum at flere land rapporterer om stigende smittetall blant vaksinerte», sier hun.

Fortsetter å forske

Community-studien vil fortsette, og forskerne skal nå studere T-cellenes hukommelse etter vaksinasjon, og fortsette å ta prøver av de ansatte hver fjerde måned.

«Denne type longitudinell prøvetaking av mange individer er veldig viktig for å følge med på hvordan immunforsvaret forandres etter vaksinasjon». Det sier infeksjonslege og forsker Ulrika Marking i pressemeldingen fra Danderyds sjukhus.

0 Kommentarer

Innsendte kommentarer kvalitetssikres før publisering. Kvalitetssikringen skjer i vanlig arbeidstid.

Ledige stillinger

Alle ledige stillinger
Kjøp annonse
Annonse
Annonse