fbpx Høie: Har ikke nullvisjon for smitte i samfunnet Hopp til hovedinnhold

Høie: Har ikke nullvisjon for smitte i samfunnet

Helseminister Bent Høie

Trinn fire i gjenåpningsplanen utsettes i to uker. Det ble klart på dagens pressekonferanse.

– Vi vil oppleve at vaksinerte blir både syke og dør som følge av dette viruset. Det må vi som samfunn være forberedt på. Vi har ikke og kommer aldri til å ha en nullvisjon knyttet til smitte og risiko i samfunnet vårt, sa helseminister Bent Høie (H) på regjeringens pressekonferanse onsdag på spørsmål fra NTB.

Det ble da opplyst om at trinn fire i gjenåpningsplanen utsettes i to uker. Hovedbegrunnelsen for det er å sørge for at flest mulig skoler kan starte på grønt nivå.

Kommuner med økt smitte må likevel være forberedt på skolestart på gult nivå, ifølge Høie. Det løses i så fall med lokale tiltak.

– Det sitter langt inne å foreslå nye tiltak nasjonalt, sa helsedirektør Bjørn Guldvog.

TISK-systemet endres

TISK-tiltakene testing, isolering, smittesporing og karantene for å hindre smittespredning endres blant annet fordi flere blir vaksinert.

– Når svært mange er vaksinert, er det ikke like forholdsmessig å sette alle nærkontakter i karantene, sa helsedirektør Bjørn Guldvog på regjeringens pressekonferanse om koronasituasjonen onsdag.

Det ble da opplyst at barn og unge under 18 år stort sett unntas plikt om smittekarantene fra 16. august.

Guldvog pekte også på at det blir det stadig vanskeligere å drive aktiv smittesporing etter hvert som folk har flere nærkontakter.

Han understreket at det fortsatt er nødvendig med smitteverntiltak.

– En god del av utbruddene vi nå ser, skjer i forbindelse med private sammenkomster og på serveringssteder. Det er i hovedsak ubeskyttede som smittes.

Solberg: Vi ønsker en mest mulig normal skolestart

Regjeringen venter med trinn fire av gjenåpningen fordi de vil at skolestarten skal bli så normal som mulig.

– Vi ønsker å ha litt flere vaksinerte før vi gjør det, fordi vi vil aller helst sørge for at vi kan starte skolene, universiteter og høyskoler på grønt nivå, et nivå som gjør at vi kan starte mest mulig normalt, sier statsminister Erna Solberg (H) til NTB.

Hun gjentar regjeringens motto om at det er «data og ikke datoer» som er viktigst for gjenåpningen.

– Dataene nå er at det er mye positivt, men Delta-viruset er større. Vi har en del utbrudd rundt omkring. Vi har sagt vi vil prioritere barn og unge, og det gjør vi gjennom å ikke gå til trinn fire nå, men sørge for at de kan starte som normalt i barnehager og skole, sier statsministeren.

– Vaksinene virker veldig godt

Solberg sier vi må være forberedt på å leve med smitte framover.

– Alle kommer ikke til å være fullt vaksinert og alle kommer ikke til å ha full beskyttelse. Men det vi vet er at disse vaksinene virker veldig godt mot alvorlig sykdom, det betyr at faren rundt dette blir mindre, men vi passer også på at vi ikke må ta steg tilbake igjen, derfor venter vi litt nå med trinn fire.

0 Kommentarer

Innsendte kommentarer kvalitetssikres før publisering. Kvalitetssikringen skjer i vanlig arbeidstid.

Ledige stillinger

Alle ledige stillinger
Kjøp annonse
Annonse
Annonse