fbpx Snart blir det meldeplikt om vold mot eldre på institusjon Hopp til hovedinnhold

Snart blir det meldeplikt om vold mot eldre på institusjon

Sylvi Listhaug (Frp)

Stortinget har vedtatt at det skal innføres meldeplikt for helsepersonell når det er grunn til å tro at eldre blir utsatt for vold og overgrep.

Det skal også lages nasjonale retningslinjer for hvordan saker som gjelder vold og overgrep skal utredes og håndteres, skriver Aftenposten (papir).

Aftenposten hadde vinteren 2020 en serie artikler som avslørte utbredt vold og forsømmelser på norske sykehjem. Avisen hadde da gransket 128 000 avviksmeldinger fra 2018. 

I 98 prosent av tilfellene var det beboere som sto bak volden.

Ba om granskning

Etter dette fremmet Frp-leder Sylvi Listhaug, som da var eldreminister, forslaget om meldeplikt. Hun ba også Helsedirektoratet kartlegge omfanget av vold og overgrep i institusjonene.

Og nå har Stortinget vedtatt at det skal innføres meldeplikt for helsepersonell når det er grunn til å tro at eldre blir utsatt for vold og overgrep. 

– Alle eldre har rett på trygg omsorg, og ingen eldre skal oppleve frykt for å bli utsatt for vold eller overgrep, sier Frp-leder Sylvi Listhaug til Aftenposten.

Sårbar gruppe som ikke alltid sier fra

Listhaug sier eldre er en ekstra sårbar gruppe som ikke alltid har mulighet til å gi beskjed om de utsettes for vold og overgrep.

– Det er et stort behov for at overgrep overfor eldre i større grad enn i dag avverges og følges opp, sier Frp-lederen.

0 Kommentarer

Innsendte kommentarer kvalitetssikres før publisering. Kvalitetssikringen skjer i vanlig arbeidstid.

Ledige stillinger

Alle ledige stillinger
Kjøp annonse
Annonse
Annonse