fbpx NSF-lederen kritisk til frivillig Janssen-vaksinering: – Unødvendig dilemma Hopp til hovedinnhold

Kritisk til frivillig Janssen-vaksinering: – Helt unødvendig dilemma

Lill Sverresdatter Larsen, NSF-leder

– Jeg ville ikke følt meg komfortabel med å sette en vaksine som nettopp er blitt frarådet brukt på grunn av kjent risiko, sier NSF-leder Lill Sverresdatter Larsen om regjeringens åpning for å vaksinere frivillige med Janssen-vaksinen.

Regjeringen bestemte tidligere i mai å ta vaksinene fra både Astrazeneca og Johnson & Johnson (Janssen) ut av koronavaksineprogrammet, men at det skal lages et opplegg for at Janssen-vaksinen kan tilbys som en frivillig vaksine utenfor det nasjonale vaksinasjonsprogrammet.

Både Legeforeningen og Norsk Sykepleierforbund har protestert mot planene.

Jobber med retningslinjene

Vaksinen er ikke tilgjengelig ennå, men regjeringen skriver 14. mai dette: «Helsedirektoratet skal vurdere hvem som kan være aktuelle for å få vaksinen og hvordan vaksineringen skal foregå. De skal også utarbeide informasjonsmateriell, både til leger og til dem som ønsker å ta vaksinen. Vi håper at vaksinen kan tilbys frivillig i løpet av noen uker.»

– Det er positivt at flest mulig ønsker å vaksinere seg, men det er viktig at vi har gode retningslinjer og informasjonsmateriell på plass før Janssen-vaksinen tilbys frivillig. Det er særlig viktig at folk får god informasjon om risikoen for sjeldne, men alvorlige bivirkninger ved denne vaksinen. Dette jobber nå Helsedirektoratet med, sier helse- og omsorgsminister Bent Høie i pressemeldingen fra regjeringen 14. mai.

– Bør følge FHIs råd

NSF-leder Lill Sverresdatter Larsen skjønner ikke helt hvordan dette skal gjennomføres og støtter Legeforeningen, som i går gikk ut i VG og kaller opplegget for «på grensen til uforsvarlig helsehjelp».

– Vi har som Legeforeningen vært tydelig på at regjeringen bør følge rådet fra FHI om å ikke tilby Janssen-vaksinen. Rådet baserer seg på en nytte-risiko-vurdering. Dette har vi formidlet i møter med myndighetene, sier Larsen.

Så vidt hun kan se, vil den eventuelt frivillige måtte få en slags godkjenning fra fastlegen på at vaksinen kan settes. Janssen er et reseptbelagt legemiddel.

– Fastlegene må altså informere, veilede og vurdere om pasienten skal ha vaksinen. I dette ligger det å fortelle om risikoen og det at vaksinen ikke er tatt inn i det ordinære vaksinasjonsprogrammet på grunn av høyere risiko for alvorlig sykdom. Deretter skal vaksinen settes. Dette setter helsepersonellet i et vanskelig dilemma, sier Larsen, og legger til:

– Jeg ville ikke følt meg komfortabel med å sette en vaksine som nettopp er blitt frarådet brukt, et medikament med en kjent risiko, på en ung og frisk person som vil ha seg en tur til Syden, for å sette det litt på spissen.

Først mulig om flere uker

Ordningen vil først være tilgjengelig om noen uker, og den vil altså ikke være tilgjengelig før de fleste uansett snart får tilbud om vaksine gjennom det ordinære koronavaksineringsprogrammet, påpeker Larsen. Dermed mener hun det er helt unødvendig å sette helsepersonellet i dette dilemmaet.

– Regjeringen individualiserer med denne ordningen ansvaret for risikovurdering av pasienten ned til det enkelte helsepersonell – ansvaret for vurderinger av pasientens helsetilstand, hensynet til andre tilstander og pasientens situasjon. Det må informeres om risikoen ved Janssen sammenliknet med vaksinene i det ordinære vaksineprogrammet, sier Larsen.

Legeforeningen: – Vaksinering er helsehjelp

Legeforeningen gikk 20. mai ut i VG med kritikken av regjeringens plan og minner myndighetene på at vaksiner er reseptbelagte og må skrives ut av en lege.

Etter at helsedirektør Bjørn Guldvog i VG torsdag varslet at det ikke vil bli legens rolle å vurdere motivet den enkelte har for å ønske seg vaksinen, reagerer Legeforeningens president.

– Det er ikke sånn at en pasient kan komme i dag og bestille en resept på sovemedisiner. Sånn som jeg har hørt helsedirektøren i dag, vil Janssen-vaksinering være å anse som helsehjelp, og da skal en lege alltid gjøre en forsvarlighetsvurdering, sier foreningens president, Marit Hermansen, til avisen

– Sett opp mot forsvarlighetsbegrepet i helsepersonelloven mener vi dette er på grensen til uforsvarlig behandling, sier hun.

0 Kommentarer

Innsendte kommentarer kvalitetssikres før publisering. Kvalitetssikringen skjer i vanlig arbeidstid.

Ledige stillinger

Alle ledige stillinger
Kjøp annonse
Annonse
Annonse