fbpx Samordna opptak: 13 370 har sykepleie som førstevalg Hopp til hovedinnhold

Samordna opptak: 13 370 har sykepleie som førstevalg

Studenter i praksis.
POPULÆRT: 13 370 førstevalgsøkere konkurrerer om 5145 studieplasser for å bli sykepleier. Foto: Erik M. Sundt

Nesten ni prosent av alle søkerne ønsker å ta sykepleierutdanning.

Samordna opptak offentliggjorde i dag søkertallene til høyskoler og universiteter. Totalt har 154 000 søkt om studieplass. Det er 3304 flere enn i rekordåret 2020, og en økning på 2,2 prosent.

Ni prosent vil bli sykepleier

Nesten ni prosent av alle søkerne ønsker å ta sykepleierutdanningen. Det gjør at sykepleie er utdanningen som har flest søkere, med 13 370 førstevalgsøkere til 5145 studieplasser.

– Det er gledelig, sier leder i NSF Student, Edel Marlèn Taraldsen.

Selv om tallene er positiv lesning, er det likevel en liten nedgang fra i fjor på 1,6 prosent.

Men så skal det sies at søkertallene i 2020 hadde en økning fra 2019 på 5,8 prosent.

– En nedgang på 1,6 prosent er lite og gir ikke grunn til bekymring, sier Taraldsen.

Selv om det er mange søkere til sykepleierutdanningene, er ikke sykepleiermangelen løst gjennom ett par gode opptak.

– Det er to utfordringer. Én, vi må få studentene til å fullføre studiet, og to, vi må få sykepleiere til å bli værende i yrket, sier Taraldsen.

Flere søkere enn plasser

Forsknings- og høyere utdanningsminister Henrik Asheim (H) er fornøyd med at så mange søker seg til helsefag.

– Både sykepleiere og andre yrkesgrupper i helsetjenesten har i over ett år stått i førstelinjen i bekjempelsen av pandemien. Også i årene fremover er vi helt avhengige av flere flinke folk som kan bidra inn i helse- og omsorgssektoren. Derfor er det bra at det hvert år utdannes flere sykepleiere enn året før, og at det fortsatt er langt flere søkere enn det er plasser, sier Asheim i en pressemelding.

Flest søkere til Oslomet

Over 16 000 søkere har Oslomet som sitt førstevalg i årets opptak, viser tall fra Samordna opptak. Hele 1654 har sykepleie ved Oslomet som førstevalg. Det er dermed nok en gang universitetets mest populære studietilbud. 

– På tross av pandemien og historier om hvor krevende det kan være å arbeide i helsevesenet, er det også i år mange som ønsker å bli sykepleiere ved Oslomet. Det tyder på at årets søkere har et sterkt engasjement for faget. Med tanke på det store behovet for denne kompetansen i arbeidslivet er det positivt og viktig, sier prorektor Nina Waaler i en pressemelding.

Interessen for å bli intensivsykepleier har doblet seg siden i fjor, og det er mange søkere til både anestesisykepleie, barnesykepleie og jordmorfag, melder Oslomet.

OSLO 1972: Streik blir den ventede sykepleier-reaksjon på statsminister Trygve Brattclis tilbud til Sykepleieraksjonen 1972. Han vil ikke imøtekomme sykepleiernes krav om tre lønnsklassers opprykk, men vil bl. a. foreslå skattepolitiske tiltak. Her aksjonskomiteen f.v. Anne-Lise Bergenheim, Bjørg Wendelborg, Aud Vinje, Christine Thorstensen, Eva Heyerdahl og Anne-Marie Grøygaard, som holder uravsteming pr. telefon til landets sykehus. det er ventet at de ikke vil godta dette. Foto: Vidar Knai / NTB / Scanpi

Sykepleiens historiske arkiv

Sykepleien har dekket sykepleiernes hverdag helt siden 1912.

Finn ditt gullkorn blant 90 000 sider.