fbpx ​​​​​​​Intensivsykepleieren reagerte på Twitter: – Absurd at noen brenner munnbind Hopp til hovedinnhold

​​​​​​​Intensivsykepleieren reagerte på Twitter: – Absurd at noen brenner munnbind

Nyheten om brenning av munnbind kom samtidig som OUS satte rekord i antall intensivpasienter. Da tvitret intensivsykepleier Kari Bue.

Intensivsykepleier Kari Bue hadde hatt fredagsvakt. Lørdagen sjekket hun nyhetene. Da dukket denne saken opp i VG: Her brenner «Charter-Svein» munnbindet: − Det har gått for langt

Avisen skrev at tv-personligheten Svein Østvik var blant demonstrantene som brente munnbindene sine utenfor Stortinget.

Kari Bue reagerte spontant, via Twitter. Hun skrev:

«Jeg har stått i timevis i smittevernutstyr og behandlet kritisk syke av covid. Jeg har sett sorgen og tårene i øynene til familier som har mistet sine kjære pga covid. Så dukker bilder av Charter-Svein & co opp som foran Stortinget som brenner munnbindene sine i protest ...»

– Jeg traff vel en nerve

– Jeg har ikke så mange følgere. 2500 likes har jeg aldri vært i nærheten av. Jeg traff vel en nerve, sier Bue til Sykepleien.

Over 300 delte meldingen hennes. Mange kommenterte.

Kari Bue ble intensivsykepleier i 2002 og har jobbet på Rikshospitalet siden 2015. Hun er dessuten nestleder i intensivsykepleiernes faggruppe.

– Ikke ment som personangrep

Det var omtrent 200 mennesker som protesterte mot koronarestriksjonene foran Stortinget, blant dem altså «Charter-Svein».

Munnbindene ble brent i en bålpanne.

Svein Østby sa til VG at han ville vise sympati:

– Jeg er her i dag for å vise sympati med dem som synes det har gått for langt, sa han til avisen.

De frammøtte holdt også ett minutts stillhet for Hans Gaarder, kjent som koronafornekter, som døde samme uke. Etter at han døde, ble det påvist at han hadde korona, skriver blant andre NRK.

Bue understreker at innlegget ikke var ment som et personangrep på Svein Østvik.

– Men det var han som havnet på forsiden av VG.

Fornektere mener at covid er en forkjølelse

De aller fleste likte meldingen hennes på Twitter og ga henne positive tilbakemeldinger.

– Men det var en del konspirasjonsteoretikere eller fornektere der som er opptatt av at covid ikke er noe annet enn en forkjølelse og at belastningen på helsevesenet er overdrevet, forteller Bue.

– Har du svart dem?

– Noen av dem. En stund. Men det var meningsløst, de er ikke interessert i fakta.

Bue hadde lagt ved en rød, illsint emoji i sitt innlegg.

– Hvilke følelser ville du uttrykke?

– At jeg var forbannet, fortvilet og frustrert. Jeg vet jo veldig godt etter dette året hvordan pandemien har rammet helsevesenet og covid-pasientene. Jeg har hatt mange, mange timer med disse pasientene på covid-kohorten på intensiven, sier hun.

– Absurd at noen brenner munnbind

– De som kommer til oss, er stort sett veldig syke. Ikke alle har overlevd. Da blir det absurd at noen brenner munnbind og forfekter at hele greien er oppspinn, sier Kari Bue.

Hun forstår at det er en trøtthet i samfunnet, for pandemien har vart lenge:

– Det er krevende for mange, både personlig og økonomisk. Mange bransjer er hardt rammet, og jeg forstår deres frustrasjon. Men jeg mener at tallet på innlagte og døde så langt har vist at Norge har håndtert pandemien godt.

– Covid-pasienter er ressurskrevende

– Likevel har særlig sykehusene i Helse Sør-Øst nå en ekstra stor belastning på intensivavdelingene. Covid-pasienter er ressurskrevende, på grunn av smittevernet, og intensivavdelingene er fulle av andre intensivpasienter, sier Bue.

Nyheten om munnbindbrenningen kom dagen etter at Bue og kollegene fikk melding om at det var satt rekord på antall intensivpasienter på Rikshospitalet samme uken.

– Derfor ble det så absurd at noen vil fornekte pandemien og oppheve smitteverntiltakene. En ting er det koronafornekterne måtte mene, men problemet er at de utgjør en smitterisiko for andre når de ikke følger de anbefalte smitteverntiltakene.

– Bemanningen er alltid den største utfordringen

Hun viser til at smittetrykket er ujevnt fordelt i landet, og at hun forstår at der det ikke er smitte, kan tiltakene oppleves som frustrerende.

– Men dette var en demonstrasjon i Oslo, der det har vært høyt smittetrykk under hele pandemien.

Bue påpeker at problemet, sammenliknet med i fjor, er at de i tillegg til covid-pasientene har hatt høyt belegg med andre intensivpasienter, så det har vært mangel på personell.

En del planlagt behandling er utsatt, fordi det ikke er kapasitet.

– Og det er alltid bemanningen som er den største utfordringen, sier hun.

Bue minner om at sykehusene i dag er avhengig av utenlandske vikarer, og tilgangen på disse er redusert nå under pandemien.

– Dette har medført en stor arbeidsbelastning på oss som er fast ansatte.

Les også: Intensivsykepleieren: – Nå er det lettere å puste

– De færreste gir blaffen

– Jeg er glad de fleste opplever at tiltakene er fornuftige. De færreste gir blaffen, sier den erfarne intensivsykepleieren.

Hun håper folk holder ut litt til, og at samfunnet snart åpner opp.

– Og du er fortsatt glad i jobben din?

– Ja, men jeg er sliten, og håper at det snart snur. Jeg har ikke planer om å slutte. Jeg håper året har vært med på å sette søkelyset på mangelen på intensivsykepleiere og hva de betyr for beredskapen, sier Kari Bue.

0 Kommentarer

Innsendte kommentarer kvalitetssikres før publisering. Kvalitetssikringen skjer i vanlig arbeidstid.

Ledige stillinger

Alle ledige stillinger
Kjøp annonse
Annonse
Annonse