– Hvorfor får vi ikke koronateste pasientene selv?
Ved Lønnås rehabiliteringssenter må nye pasienter isoleres i opptil tre dager mens de venter på å bli testet av kommunens test-team. – I stedet kunne vi gjort det på et kvarter, sier sykepleier Maria Sjøvik.
Maria Sjøvik jobber som sykepleier ved Lønnås rehabiliteringssenter på Østerås i Bærum kommune. Dit kommer pasienter fra 18 år og oppover etter sykdom eller traume for å rehabiliteres.
– Det er ukentlig utskiftning av pasienter, sier Sjøvik.
Etter at koronapandemien ble et faktum, må alle nye pasienter som kommer, teste seg etter ankomst av kommunens «test-team på hjul». Denne testrutinen gjelder på alle institusjonene i kommunen.
Testen tar et kvarter å få svar på
– Nå har det vært korona i over et år. Jeg synes det er på tide at vi løfter rutinene for testing og ser nærmere på hvordan de fungerer, sier Sjøvik.
– Ja, hvordan fungerer de?
– Selve testen er en hurtigtest som det tar et kvarter å få svar på. Men den må tas av test-teamet til kommunen. De har mye å gjøre, og pasientene må isoleres til testresultatet er klart. Det kan ofte ta tre dager før testteamet kan komme. Det er lenge for pasientene å være isolert, og i mellomtiden må vi kle oss i fullt smittevernutstyr hver gang vi skal inn til pasientene. Det er tøft for begge parter.
Utfordrende i akuttsituasjoner
Personalet er ikke så ofte inne hos de isolerte pasientene som de andre, fordi de må bruke nytt heldekkende smittevernutstyr for hver gang.
– Spesielt er det utfordrende i akuttsituasjoner, når pasientene trenger hjelp umiddelbart, sier Sjøvik.
Senest i forrige uke opplevde hun en slik situasjon da en pasient ramlet.
– Refleksen var jo å løpe inn til pasienten fortest mulig, men det tok sin tid, siden jeg måtte ta på meg smittevernutstyret først, i tillegg til å planlegge hvilket utstyr jeg kunne ta med meg inn på isolatet.
Sjøvik sier at hun selvfølgelig skjønner at de må prioritere smittevernet først.
– Men dersom isolering ikke er nødvendig, er det uheldig at pasienter og pleiere utsettes for de konsekvensene det har.
– En vinn-vinn-vinn-situasjon
Sykepleierne har foreslått for sjefen sin at de kan ta denne testen i stedet. Sjøvik sier at akkurat det har også medlemmer av test-teamet uttrykt at de synes hadde vært en bedre idé.
– Vi tenker at det ville spart pasienten for unødvendig isolasjon, det ville spart tid og smittevernutstyr for test-teamet, og det ville spart oss for smittevernutstyr, samtidig som arbeidet vårt hadde blitt forenklet. En vinn-vinn-vinn-situasjon.
Sjøvik er bekymret med tanke på at smittetallene i det siste har skutt i været.
– Da er det umulig å forutsi om test-teamet vil bli overbelastet som en konsekvens av økende smitte. Derfor burde det være gunstig å avlaste der det er mulig, sier hun.
Sjefen har tatt forslaget videre opp i kommunen, men ingenting har skjedd.
– Dette krever mye trening
Sykepleien spør kommunalsjef for pleie- og omsorg, Morten Svarverud, hvorfor ikke sykepleierne kan få denne oppgaven.
– Det er fordi vi vil sikre at prøvene blir tatt på en riktig måte, med valide prøveresultater og minst mulig ubehag for den som blir testet. Dette krever mye trening. Siden testene må kunne foretas mandag til søndag, både dag og kveld, vil vi måtte hatt svært mange medarbeidere opplært for å ta testen på en riktig og god måte. Derfor anser vi at det er mest effektivt at ambulerende test-team gjennomfører disse testene, sier han.
– Sykepleierne har meldt fra oppover i systemet uten å bli hørt. Har de ikke gode argumenter?
– Vi er svært takknemlige for gode innspill og har vurdert dette innspillet i samråd med kommunelegen. Konklusjonen er at vi viderefører ordningen inntil videre.
– Ikke bare å swipe
Anders Kildal er leder av operativ pandemigruppe i Bærum kommune og styrer blant annet teststasjonen og test-teamet på hjul, som er de som kommer til Lønnås for teste.
Han sier de regner med at test-teamet på hjul for hver test bruker et kvarter inn og et kvarter ut, samt kontorarbeid.
– Det er ikke bare å swipe i nese og svelg. I tillegg til prosedyren er det også for- og etterarbeid med å kontrollere navn og nummer og så videre, minner han om.
– Er test-teamet overarbeidet?
– Bærum kommune har i dag noe høyere kapasitet enn hva kravet er, å kunne teste 5 prosent av kommunens innbyggere hver dag. Det utgjør for oss cirka 6500 i uken, og vår kapasitet ligger på 7000 i uken for teststasjonen. Men det er ikke uvanlig å måtte vente et døgn på å få tatt testen.
– Krever sekstimers kurs
De som jobber på teststasjonen og i test-teamet, har gjennomgått et tre–fem dagers kurs for å lære om alt som hører med.
– Ville det vært for ressurskrevende å gi sykepleierne dette kurset?
– Etter samtale med teststasjonen har vi kommet frem til at nødvendig opplæring for en sykepleier som skal starte å teste, og være trygg i rollen med hensyn til de praktiske og administrative grepene, vil kreve cirka seks arbeidstimer. Jeg tenker det vil gjelde alle sykepleiere som ikke har dette som en daglig funksjon, og kan ikke uttale meg spesifikt om sykepleierne på Lønnås, sier Kildal.
– Et kurs på seks timer for sykepleierne satt opp mot all den tiden det tar å holde pasienter i isolasjon, på og av med smittevernutstyr, forbruk av smittevernutstyr, pluss tid og smittevernutstyr for test-teamet, hva tenker du?
– Om dagens praksis skal endres, er det en beslutning som ligger hos kommunalsjef i pleie- og omsorg, sier Kildal.
– Skal vurdere saken i tiden fremover
Sykepleien spør pleie- og omsorgssjefen om det ikke blir et enkelt regnestykke å se at det vil lønne seg å lære opp sykepleierne, i tillegg til at det ville være en enklere og bedre løsning for alle parter, både pasient, personale og test-team?
– Regnestykket er mer omfattende enn bare et sekstimerskurs. Det omfatter også blant annet etablering av parallelt rapporteringssystem, oppfølging av analyseinstitutt, med mer. Dette er ganske omfattende og vil kreve ressurser ved institusjonene våre. Når det er sagt, skal vi selvsagt vurdere saken i tiden fremover, sier Morten Svarverud.
Maria Sjøvik synes det er svært viktig at det gis tilstrekkelig opplæring, slik at testene tas riktig.
– Samtidig tenker jeg at vi absolutt vil være kvalifiserte for å teste etter nødvendig kursing. I disse tider er helsevesenet presset. Kommunen bør benytte seg av de ressursene de har, for å optimalisere testsystemet. Slik jeg ser det, så skal det ikke så mye til for at dette lar seg gjøre, sier hun.
0 Kommentarer