fbpx Fikk du med deg denne nyttårshilsenen fra NSF-ledelsen? Hopp til hovedinnhold

Fikk du med deg denne nyttårshilsenen fra NSF-ledelsen?

bildet viser forbundsledelsen
LEKEN TRIO: – Bildet viser også at vi er en ledertrio som jobber så godt sammen at vi har overskudd til å leke litt, sier Lill Sverresdatter Larsen (til venstre). (Foto: Andre Clemetsen)

På nyttårsaften la NSF-leder Lill Sverresdatter Larsen ut dette bildet på sin facebookside som en hilsen fra forbundsledelsen. – Andre har julebord, vi gjør dette, sier hun til Sykepleien.

– Jeg gikk til valg på også å kunne gjøre ting litt artig. Det er ikke noe mer enn det. Dette er bare for gøy, sier Lill Sverresdatter Larsen, leder av Norsk Sykepleierforbund (NSF).

Hun sikter til fotografiet der hun poserer utkledd som den rødhårede seriefiguren Beth Harmon fra Netflix-serien Queen’s gambit.

Nestleder Silje Naustvik står myndig bak med overoppsynet over sjakkbrettet hvor motstanderen til Larsen er andre nestleder Kai Øivind Brenden. Alt er proft stylet i tidsriktig 60-tallskoloritt, akkurat som i den rekordpopulære serien.

«Season II, NURSE’S GAMBIT Ett lag – Faget i front!» står det øverst på fotografiet.

bildet viser forbundsledelesen
SAME PROCEDURE EVERY YEAR: I fjor var det advokatserien Suits, i år var det sjakkserien Queen’s gambit. Med bilder som spiller på kjente tv-serier, ser NSF-ledelsen ut til å ha fått en nyttårstradisjon. (Foto: Andre Clemetsen)

Tolkning …

– Hva ville dere vise med Nurse’s gambit-bildet?

– Bildet viser et åpningstrekk fra en kjent serie, Queen’s gambit. Det er et nytt år som vi har lagt en strategi for, akkurat som man gjør i sjakk. Noen trekk er allerede gjort, som å sette faget i front og å få en mer transparent og tydelig organisasjon.

– Det kan jo tolkes som at NSF har vært en underdog som nå må bli tatt mer seriøst eller at du som karakteren Beth Harmon vil feie dine mannlige motstandere av banen?

– Ja, bare jeg slutter å drikke først, ler Larsen.

Queen’s gambit handler nemlig om barnehjemsjenta som etter hvert blir sjakkmester, men som på veien må overvinne både alkohol- og pilleavhengighet.

… og overtolkning

Gambit betyr en sjakkåpning der man ofrer noe for å oppnå andre fordeler. I queen’s gambit ofrer hvit en bonde under åpningstrekkene, dersom motstanderen mottar dronninggambiten. Ifølge Wikipedia kommer ordet gambit fra italiensk dare il gambetto, «å sette et ben frem» eller i overført betydning «å spenne ben på noen».

– Hvem skal NSF ofre eller spenne bein på i 2021?

– Ha-ha, nå tror jeg du overtolker. Men det er jo artig at ethvert kunstverk, om vi skal driste oss til å kalle dette for det, kan tolkes.

Bent Høie skriker ved synet av koronaviruset

I front av fotografiet står maleriet «Skrik» av Edvard Munch, med et koronavirus foran der igjen. Bent Høies ansikt er manipulert inn i ansiktet på skikkelsen som skriker.

– Hva betyr det, da?

– Det må nok tilskrives fotografens kunstneriske frihet. Du skulle sett alt det vi tok bort, ha-ha!

– Har Bent Høie sett det?

– Tror ikke det, men jeg er sikker på at han vil ta det med godt humør.

Publisert privat på sosiale medier

Larsen la bildet ut på nyttårsaften som en hilsen til alle sine Facebook-venner og fastslo at hun er så innmari klar for neste trekk i 2021.

Den 5. januar hadde hun fått 477 likes og 129 kommentarer. De fleste synes fotografiet er kult.

Larsen vet ikke om de andre to i ledelsen har publisert det på sine sosiale mediekanaler.

– Hvorfor har dere ikke vist det fra NSF sine plattformer, så alle medlemmene kan få se?

– Det er ikke noe i veien for at flere kan få se det, sier Larsen.

Det har nå Sykepleien sørget for.

Lavbudsjett

Kommunikasjonsavdelingen hos NSF har ikke hatt noe å gjøre med bildet. Dette er forbundsledelsens stunt der de har gitt frilansfotografen Andre Clemetsen relativt frie tøyler.

– Jeg gjør vel ikke jobben min hvis jeg ikke spør hvor mye dette kostet?

– Vi går ikke ut med enkeltsummer, men akkurat i dette tilfellet kan jeg si at vi snakker om svært beskjedne summer. Kjolen jeg har på, er Siljes brudekjole. Kai Øivind går i sine vanlige klær, og Silje sprang kjapt på H&M og kjøpte nødvendig dress til bruk både her og privat. At fotoet likevel ser bra ut, til tross for lite tid og penger brukt, får vi takke en dyktig fotograf for, sier Lill Sverresdatter Larsen.

OSLO 1972: Streik blir den ventede sykepleier-reaksjon på statsminister Trygve Brattclis tilbud til Sykepleieraksjonen 1972. Han vil ikke imøtekomme sykepleiernes krav om tre lønnsklassers opprykk, men vil bl. a. foreslå skattepolitiske tiltak. Her aksjonskomiteen f.v. Anne-Lise Bergenheim, Bjørg Wendelborg, Aud Vinje, Christine Thorstensen, Eva Heyerdahl og Anne-Marie Grøygaard, som holder uravsteming pr. telefon til landets sykehus. det er ventet at de ikke vil godta dette. Foto: Vidar Knai / NTB / Scanpi

Sykepleiens historiske arkiv

Sykepleien har dekket sykepleiernes hverdag helt siden 1912.

Finn ditt gullkorn blant 90 000 sider.