fbpx Britisk sykepleier pågrepet for tredje gang, mistenkt for åtte babydrap Hopp til hovedinnhold

Britisk sykepleier pågrepet for tredje gang, mistenkt for åtte babydrap

bildet viser engelsk politi
ARRESTERT: Sykepleieren i England ble 10. november arrestert for tredje gang. Her er politietterforskere på en adresse med forbindelse til sykepleieren i Chester. Foto: SWNS/NTB

En britisk sykepleier er for tredje gang pågrepet, mistenkt for drap på åtte babyer og drapsforsøk på ni andre på en nyfødtklinikk nordvest i England.

Politiet startet først etterforskning av dødsfallene på Chester-sykehuset sør for Liverpool i 2017. Etterforskningen har inkludert 17 døde babyer, og 16 tilfeller der livet så vidt ble reddet.

Samtlige hendelser skjedde i 2015 og 2016.

Tidligere pågrepet

Kvinnen er blitt pågrepet to ganger tidligere, i 2018 og 2019, og løslatt igjen.

Hun er ikke blitt siktet i saken, men politiet har mistanke om at hun har stått bak åtte dødsfall og ni nesten-dødsfall.

Foreldrene orientert

– Foreldrene til alle babyene er blitt orientert om denne siste utviklingen. Dette er en ekstremt vanskelig tid for alle familiene, og det er viktig å huske at i kjernen av dette, er det flere etterlatte familier som vil ha svar på hva som har skjedd med deres barn, sier politietterforsker Paul Hughes.

Han legger til at et stort antall politifolk jobber med saken, og at den er svært kompleks.

Dømt seriemorder er uskyldig

Justismord: Sykepleier Lucia de Berk har fått renvasket sitt navn. Det skjedde etter flere år i fengsel etter å ha blitt dømt som seriemorder. Foto: luciadeb.nl

Sykepleier Lucia de Berk ble stemlet som seriemorder da hun i 2004 ble dømt til livsvarig fengsel for sju drap og tre mordforsøk i Nederland. I dag gav Høyesterett henne full frifinnelse.

Lucia de Berk ble født 22. september 1961 i Haag i Nederland, og er utdannet pediatrisk sykepleier.

I 2003 ble hun dømt til livsvarig fengsel for fire drap, og tre mordforsøk. Alle hadde vært hennes pasienter.

Etter en anke i 2004, ble hun dommen utvidet til syv drap og tre forsøk. Hun har blitt fremstilt i enkelte medier som en av Nederlands verste seriemordere.


Omdiskutert

Dommen har hele tiden vært omdiskutert i media og blant forskere. Blant annet de statistiske bevisene som ble brukt mot henne er trukket i tvil.

I klagesaken, da hun ble funnet skyldig i tre nye drap, basserer seg på uttalelser fra en varetektsfange hun hadde sittet sammen med. Til medfangen skulle hun ha sagt at hun: befridde 13 mennesker fra deres lidelse.

Medfangen trakk i ettertid tilbake uttalelsen, og sa han hadde funnet på det.


Nytt håp

I oktober 2008, ble saken gjenåpnet av den nederlandske Høyesterett. Nye fakta undergravde den dommen. Retten gav i dag sin kjennelse: Full frifinnelse.

- Dommen av Licia de Berk er en av de mest alvorlige justismord i nederlandsk rettshistorie, ifølge Dutch News.nl.

Da retten frifant Lucia de Berk i dag, brøt det ut applaus i rettsalen, melder den nederlandske avisen De Telegraaf.

Lucia de Berk har alltid hevdet at hun er uskyldig. Nå har hun fått Høyesteretts støtte.

Også De Telegraaf skriver at selv om de Berk har fått renvasket sitt navn, representerer saken ett av de styggeste tilfellene av justismord i Nedelandsk historie.


Saken mot Lucia de Berk

Saken mot Lucia de Berk startet  da en baby uventet døde ved Juliana Children's Hospital (JKZ) i2001. Dødsfallet førte til at andre dødsfall også ble underøskt.

Etterforskerne fant at det mellom september 2000 og september 2001 virket å ha vært ni hendelser, som nå ble vurderet som "medisinsk mistenkelige". Lucia de Berk hadde ansvar for pasientbehandling og levering av medisiner på alle vaktene. Sykehuset besluttet da å ta ut anklagene mot henne.

Det ble dannet en en komité til støtte for Lucia de Berk. Med i denne gruppen finner vi blant annet vitenskapsfilosofen Ton Derksen. De betvilte både de medisinske og statistiske bevis som ble presentert.

Av de sju drap og tre forsøk på mord som de Berk ble dømt for, er to ifølge retten, påvist gjennom medisinske bevis.

Retten mener de Berk forgiftet disse to pasientene. Retten brukte så et såkalt kjede-bevis- argument: Dersom to mord er bevist, er det rimelig å fastslå at åtte etterfølgende "mistenkelige hendelser" også er mord eller forsøk på mord.

Mange eksperter utelukket imidlertid ikke at de to dødsfallene skyldtes naturlige årsaker. 

Påtalemyndigheten anklaget i utgangspunktet de Berk for å ha begått tretten dødsfall.

OSLO 1972: Streik blir den ventede sykepleier-reaksjon på statsminister Trygve Brattclis tilbud til Sykepleieraksjonen 1972. Han vil ikke imøtekomme sykepleiernes krav om tre lønnsklassers opprykk, men vil bl. a. foreslå skattepolitiske tiltak. Her aksjonskomiteen f.v. Anne-Lise Bergenheim, Bjørg Wendelborg, Aud Vinje, Christine Thorstensen, Eva Heyerdahl og Anne-Marie Grøygaard, som holder uravsteming pr. telefon til landets sykehus. det er ventet at de ikke vil godta dette. Foto: Vidar Knai / NTB / Scanpi

Sykepleiens historiske arkiv

Sykepleien har dekket sykepleiernes hverdag helt siden 1912.

Finn ditt gullkorn blant 90 000 sider.