fbpx Fredspris til Verdens matvareprogram Hopp til hovedinnhold

Fredspris til Verdens matvareprogram

David Beasley

WFP-sjef David Beasley sier han ble målløs da han fikk vite om tildelingen av Nobels fredspris.

– Jeg tror det er første gang i mitt liv at jeg ikke har hatt ord. Det var bare så sjokkerende og overraskende, sier sjefen for Verdens matvareprogram (WFP), David Beasley, til nyhetsbyrået AP.

Beasley befinner seg i Niger og fikk høre nyheten fra en medarbeider som akkurat var blitt informert av AP.

– Mat kan bidra til fred

WFP får fredsprisen for sin innsats i kampen mot sult, for sine bidrag til å skape forutsetninger for fred i konfliktutsatte områder, og for å være en pådriver i arbeidet mot bruken av sult som et våpen i krig og konflikt.

– Dette året har vi gjort mer enn vi er forpliktet til, sier WFP-talsmannen Tomson Phiri, som viser til organisasjonens arbeid under koronakrisen.

Phiri peker på hvordan WFP klarte å dele ut matvarehjelp i en situasjon der svært mye annen reisevirksomhet og frakt var innstilt. På ett tidspunkt var WFP i praksis verdens største flyselskap, ifølge Phiri.

Årets fredspris ble kunngjort under en seremoni på Nobelinstituttet i Oslo fredag formiddag. Nobelkomiteen vil med årets fredspris understreke at hjelp til økt matsikkerhet kan bidra til å bedre utsiktene for fred.

FN-sambandet: Dette var stas og litt overraskende!

Generalsekretær i FN-sambandet Anne Cathrine Uteng da Silva omtaler årets fredspris til Verdens matvareprogram som en fantastisk anerkjennelse.

– Min umiddelbare reaksjon er at dette er veldig stas og litt overraskende. Det er en fantastisk anerkjennelse. Verdens matvareprogram bistår opp mot 90 millioner mennesker hvert år, og ikke minst opp mot koronakrisen er dette en svært viktig organisasjon i FN, sier Uteng da Silva til NTB.

Hun synes også det er et godt valg av fredsprisvinner, fordi WFP bidrar i områder resten av verden ikke ser, men der hjelpen trengs mest.

– Det siste året har de vært svært aktive i Jemen, en av verdens største humanitære kriser og kanskje mest glemte.

0 Kommentarer

Innsendte kommentarer kvalitetssikres før publisering. Kvalitetssikringen skjer i vanlig arbeidstid.

Ledige stillinger

Alle ledige stillinger
Kjøp annonse
Annonse
Annonse