fbpx Vil unngå at pasienter faller ut av vinduet Hopp til hovedinnhold

Vil unngå at pasienter faller ut av vinduet

Vindu pasientrom

Fem pasienter har mistet livet etter å ha falt fra veranda, altan eller vindu på helseinstitusjoner, ifølge meldinger som har kommet inn til Ukom det siste året.

Statens undersøkelseskommisjon for helse- og omsorgstjenesten (Ukom) har fått melding om sju fall fra veranda eller vinduer på helseinstitusjoner. Fem av fallene endte med død, de to siste med alvorlig skade.

Tre av hendelsene har skjedd på somatiske sykehus, tre på sykehjem og en på et psykiatrisk sykehus. Pasientene har falt fra balkonger eller vinduer i andre, tredje og fjerde etasje.

Ofrene i disse ulykkene er gjerne pasienter med demens, psykotiske pasienter eller pasienter med alvorlig somatisk sykdom, som i sin forvirring ser på et vindu eller en balkong uten sikkert rekkverk som en vei ut, ifølge Ukom.

Redder liv

Nå ønsker Ukom å dra i gang en kampanje for å få alle kommuner og helseforetak til å sikre alle vinduer og rekkverk i sine bygg. Ukom mener dette kan redde anslagsvis ti liv per år.

– Det at denne typen ulykker forekommer, gir i seg selv grunn til å rette oppmerksomhet mot fysisk sikring av helsebygg. Fysisk sikring må ses på som en del av den helhetlige og gode helsehjelpen og omsorgen, sier Pål Iden, direktør i Ukom, i en pressemelding.

UNN kontaktet andre sykehus

Problemet med at pasienter kan falle ut av vinduer og balkonger kom frem i dialog med Universitetssykehuset Nord-Norge. Der hadde det vært en hendelse med en pasient som falt ut av vinduet, skriver Ukom pressemeldingen.

Etter dette monterte UNN vindussperrer på alle vinduer i pasientrom, så vinduer kun kan åpnes i luftestilling uten egen nøkkel.

UNN foretok høsten 2019 en uformell undersøkelse av vindussikring ved norske sykehus, og fant ut at ingen andre sykehus systematisk hadde sørget for å montere vindussperrer på pasientrom over andre etasje.

0 Kommentarer

Innsendte kommentarer kvalitetssikres før publisering. Kvalitetssikringen skjer i vanlig arbeidstid.

Ledige stillinger

Alle ledige stillinger
Kjøp annonse
Annonse
Annonse