fbpx Hyllet sykepleieren som brøler for de eldre Hopp til hovedinnhold

Hyllet sykepleieren som brøler for de eldre

Avduking av sykepleierportrett på Fløyen i Bergen
PORTRETT: Avduking på Fløyen i Bergen. Fra venstre kunstner Gurdish Haugsdal, Unni Olsen fra Bergen Styrkeløftklubb, leder av faggruppen for geriatri og demens Tor Engevik, Silje Naustvik (NSF-nestleder), motivet for bildet Irene Vågen, Lill Sverresdatter Larsen (NSF-leder) og Kay Øivind Brenden (NSF-nestleder). Foto: Sunniva Tønsberg Gaski, NSF

Nå er sykepleierportrett nummer to avduket. «Eldrebrølet», som avbilder Irene Vågen, ble offentliggjort på Fløyen i Bergen fredag 26. juni.

Det er gatekunster Gurdish Haugsdal som har malt bildet av Irene Vågen. Bildet skal stå som et varig minne om at de eldre og demente aldri bør sviktes.

 «Eldrebrølet» malt av gatekunster Gurdish Haugsdal, Dish.

SYKEPLEIERPORTRETT: «Eldrebrølet» er malt av gatekunstner Gurdish Haugsdal. Foto: Sunniva Tønsberg Gaski, NSF

Seks bilder som hedrer sykepleiere vil i år bli plassert ut i det offentlige rom. WHO har utpekt dette året som sykepleiernes og jordmødrenes år.

Prioritere de eldre

Vågen jobber på demensavdelingen ved Luranetunet sjukeheim i Bjørnefjorden kommune utenfor Bergen. Sammen med en kollega har hun arbeidet for at eldreomsorgen skal bli høyere prioritert.

Hun engasjerer seg i egen kommune, men også nasjonalt i etableringen av «Eldrebrølet», og det er en av grunnene til at Vågen som sykepleier fra geriatrien ble gatekunst.

Vi skal ha det sånn at vi kan møte alderdommen med en visshet om at vi skal bli tatt godt vare på.

Forbundsleder Lill Sverresdatter Larsen


Løfter frem eldreomsorgen

Ved avdukingen holdt forbundsleder Lill Sverresdatter Larsen en tale hvor hun også hyllet kandidaten.

Forbundsleder Lill Sverresdatter Larsen holder tale ved avduking av sykepleierportrett

TALE: Forbundsleder Lill Sverresdatter Larsen holdt tale på Fløyen ved avduking. Foto: Sunniva Tønsberg Gaski, NSF

– Irene Vågen har bokstavelig talt løftet eldreomsorgen gjort den synlig, ikke bare fra sin plassering her på Fløyen, men også i folks bevissthet gjennom hennes eldrebrølkampanje, sa Larsen.

I talen sa hun også at det skal være trygt å bli gammel i Norge.

– Vi skal ha det sånn at vi kan møte alderdommen med en visshet om at vi skal bli tatt godt vare på – selv om du har to diagnoser og enda et par diagnoser du blir mer og mer usikker på for hver taxitur mellom stadig flere spesialister. Som geriatrisk sykepleier skal du kunne se et sammensatt sykdomsbilde. Det er ikke lett. Det krever kompetanse, og den kompetansen har vi, sa NSF-lederen.

Larsen snakket også om bemanning og sykepleiere i front. Hun avsluttet talen slik: 

– Vi skal se dem – for både det de er og som det de var. Vi skal låne øre til dem og forstå dem når de ikke lenger selv forstår. Og vi skal gi en stemme til dem som ikke lenger orker å rope høyest, som ikke lenger tør eller som ikke lenger vet hva de skal si. Vi skal si ifra, vi skal diskutere, vi skal rope og om nødvendig: Brøle.

Rollemodeller

I februar utlyste Norsk Sykepleierforbund (NSF) kandidater som skulle portretteres på vegger i Norge. 

Vi trenger forslag på gode rollemodeller, en tydelig, modig og stolt sykepleier som har gått foran, var oppfordringen fra forbundet.

Tone Gry Lyssand, som nominerte Irene Vågen, sier følgende om modellen:

«Irene er ein dyktig sykepleier og ein kollega som er veldig godt likt på arbeidsplassen sin. Ho bør få ansiktet malt på ein vegg for å skape meir blest om eldrebrølet og kor viktig det er å få frem at demente pasienter trenger dyktig sykepleiere for å ivareta pasientene på den beste måten som er mulig.»

Avduking

Oslo, 12. mai, Oslo S: Anniken Maamoen, intensivsykepleier fra OUS.
Bergen, 26. juni: Irene Vågen, Luranetunet sjukeheim, Bjørnefjorden kommune.

Sykepleierstudenten malte intensivsykepleieren

Håkon Børs-Lind med maleriet av Anniken Maamoen
SYKEPLEIERKUNST: Håkon Børs-Lind, snart ferdig sykepleier, og Anniken Maamoen, den erfarne intensivsykepleieren han har malt, har ikke møtt hverandre før bildet ble ferdig. Men de skal være der sammen når bildet skal avdukes på Oslo S. Foto: Arne Beck/Piece By Piece

Sykepleierportrettet er malt av gatekunstner Håkon Børs-Lind. 12. mai skal bildet offisielt avdukes, for å hylle sykepleierne.

Håkon Børs-Lind (26), med kunstnernavnet Harem, er mannen som har malt bildet som skal avdukes på Oslo sentralstasjon. Det skal skje om klokken 09 om morgenen på den internasjonale sykepleierdagen 12. mai.

Det er 200 år siden Florence Nightingale ble født, og Verdens helseorganisasjon har erklært 2020 som sykepleiernes og jordmødrenes år.

Norsk Sykepleierforbund (NSF) har derfor villet gjøre noe ekstra for å hylle dem de er til for. I februar, før koronaen brøt løs, kom denne meldingen fra NSF:

«Har du en kollega du mener fortjener å bli verdsatt? En som har banet vei og gått foran? Da kan det hende vedkommende får portrett av seg malt på en vegg. Nominer din kandidat!»

Et naturlig valg

Håkon Børs-Lind er ikke bare kunstner. Han er nesten ferdig utdannet sykepleier selv.

– Så jeg følte det var et naturlig valg, sier han om at det var nettopp han som skulle få male intensivsykepleier Anniken Maamoen.

Det var henne kollegene på Rikshospitalet valgte da NSF spurte: «Hvilken sykepleier skal på veggen? Har du en kollega som har vært modig og stått i stormen? Eller en som er faglig, dyktig og dedikert til yrket?»

Portrettet av Anniken Maamoen er det første portrettet som er malt i NSFs gatekunstprosjekt. Det skal bli fem til rundt om i Norge i løpet av 2020. Og det er medlemmene som har valgt dem ut.

Les om Maamoen her: Sykepleieren som blir hyllet

– Bildet ble veldig relevant

Ideen til bildet var altså ikke kunstnerens egen:

– Men jeg fikk vite at det skulle være om korona, selv om prosjektet i utgangspunktet var å male sykepleiere som lokale helter. Da koronaen kom, var hun allerede nominert. Bildet av henne ble jo veldig relevant, sier Håkon Børs-Lind.

For Maamoen jobber for tiden med alvorlig syke covid-19-pasienter som trenger intensivbehandling.

At hun var blitt nominert av sine kolleger som en sykepleier det er verdt å hylle, fikk ikke Anniken Maamoen vite før hun ble oppringt av NSF.

«Fint, hvis det kan bety noe for vår rekruttering», tenkte hun. «Det er jo kjempemangel på intensivsykepleiere.»

Kunne ikke treffe hverandre

Håkon Børs-Lind – eller Harem – fikk beskjeden i mars. Han fikk vite hvem kollegene mener Anniken Maamoen er som person.

– Jeg laget en skisse av bildet i eget hode. Så fikk jeg lyst til å reise til Oslo for å møte henne.

Det var jo ikke så lett, Norge var jo blitt et lukket land. I stedet snakket de to sammen i timevis, i flere telefonsamtaler.

– Vi ble godt kjent.

For å kunne male henne, trengte han et referansefoto.

– Jeg måtte ha et godt bilde av hvordan det er å jobbe på intensiven.

Anniken Maamoen fant en kollega som kunne fotografere og en annen kollega som kunne være med på bildet. Med instruksjon fra Harem på telefon, fikk de det til.

– Vi kom frem til motivet sammen, sier han.

– Ikke akkurat etter sykepleieboken

Anniken Maamoen er kledd i hvitt på bildet – fordi smittevernutstyret ville ha anonymisert henne. Hun trøster en utslitt kollega som sitter på gulvet. Hansker og verneutstyr har hun også kastet fra seg på gulvet. Ikke akkurat etter sykepleieboken, det vet sykepleierstudenten Børs-Lind godt, men som kunstner kan man ta seg noen friheter.

– Noen dager etter at referansefotografiet ble tatt, skjer det rare at en kollega av Anniken får et lite sammenbrudd, forteller han.

– Hun har tatt av seg verneutstyret. Da kan ikke Anniken, som hadde sitt utstyr på, annet enn å stå en meter unna. Hun kan ikke ta på henne, ikke gi en klem, ikke snakke med masken på. Kollegaen må klare seg alene, forteller Håkon Børs-Lind.

Men på bildet han har malt, kan hun altså være en støttende kollega i en krevende tid. Verket har han kalt «After Hours».

Håkon Børs-Lind maler Anniken Maamoen
FORNØYD: – Fantastisk flott! Det er dommen til den portretterte selv. Som ennå ikke har sett bildet på ordentlig. Lørdag ble det fraktet fra Bergen til Oslo.    Foto: Arne Beck/Piece by Piece

Vil gjøre begge deler

Håkon Børs-Lind er selvlært innen gatekunst. Han har jobbet både på gaten og i studio i Bergen og maler også portretter på lerret.

Han begynte å male og studere sykepleie samtidig.

– Jeg bodde i Afrika til 2016. Hobbyen var å male, og jeg har tegnet hele livet.

Etter en stund ble han sykepleierstudent på deltid.

– Å male er nesten en fulltidsjobb.

25. mai er han ferdig med bacheloren sin på Høgskolen på Vestlandet i Bergen.

– Har du tenkt å jobbe som begge deler?

– Jeg jobber nå som ekstravakt på psykiatrisk akuttmottak. Den stillingen ønsker jeg å beholde som sykepleier. Tanken er å spesialisere meg, enten som anestesi- eller intensivsykepleier.

Han legger til:

– Men de to yrkene kan jo kombineres: Bacheloroppgaven min handler om effekten kunst har på helsen vår.

Mer enn et bilde

Harem er tilknyttet selskapet Piece by Piece. Det er også laget musikk og dans til dette kunstprosjektet.

– Musikken og dansen symboliserer kaoset i koronatiden. Følelsen av å være fanget i labyrint. Det handler også om håpet. Håpet om at dette skal vi klare, sier Ruth Dovovan i Piece by Piece.

Som sykepleier har hun meldt seg til koronaarbeid.

– Jeg har selv kjent på disse følelsene. Ikke minst angsten for å smitte pasientene, sier hun.

Malin Nøss Vagsnes danser i videoen «Labyrinth» til Arne Bech
KORONASTRESS: Malin Nøss Vagsnes danser i Arne Becks video «In this togehther». Foto: Arne Beck/Piece by Piece

Hele prosjektet heter «The Art of Nursing». 

Malin Nøss Vangsnes er danser, André Lund er komponist og Arne Beck står for foto og film.

OSLO 1972: Streik blir den ventede sykepleier-reaksjon på statsminister Trygve Brattclis tilbud til Sykepleieraksjonen 1972. Han vil ikke imøtekomme sykepleiernes krav om tre lønnsklassers opprykk, men vil bl. a. foreslå skattepolitiske tiltak. Her aksjonskomiteen f.v. Anne-Lise Bergenheim, Bjørg Wendelborg, Aud Vinje, Christine Thorstensen, Eva Heyerdahl og Anne-Marie Grøygaard, som holder uravsteming pr. telefon til landets sykehus. det er ventet at de ikke vil godta dette. Foto: Vidar Knai / NTB / Scanpi

Sykepleiens historiske arkiv

Sykepleien har dekket sykepleiernes hverdag helt siden 1912.

Finn ditt gullkorn blant 90 000 sider.