fbpx Sykepleierstudenten malte intensivsykepleieren Hopp til hovedinnhold

Sykepleierstudenten malte intensivsykepleieren

Håkon Børs-Lind med maleriet av Anniken Maamoen
SYKEPLEIERKUNST: Håkon Børs-Lind, snart ferdig sykepleier, og Anniken Maamoen, den erfarne intensivsykepleieren han har malt, har ikke møtt hverandre før bildet ble ferdig. Men de skal være der sammen når bildet skal avdukes på Oslo S. Foto: Arne Beck/Piece By Piece

Sykepleierportrettet er malt av gatekunstner Håkon Børs-Lind. 12. mai skal bildet offisielt avdukes, for å hylle sykepleierne.

Håkon Børs-Lind (26), med kunstnernavnet Harem, er mannen som har malt bildet som skal avdukes på Oslo sentralstasjon. Det skal skje om klokken 09 om morgenen på den internasjonale sykepleierdagen 12. mai.

Det er 200 år siden Florence Nightingale ble født, og Verdens helseorganisasjon har erklært 2020 som sykepleiernes og jordmødrenes år.

Norsk Sykepleierforbund (NSF) har derfor villet gjøre noe ekstra for å hylle dem de er til for. I februar, før koronaen brøt løs, kom denne meldingen fra NSF:

«Har du en kollega du mener fortjener å bli verdsatt? En som har banet vei og gått foran? Da kan det hende vedkommende får portrett av seg malt på en vegg. Nominer din kandidat!»

Et naturlig valg

Håkon Børs-Lind er ikke bare kunstner. Han er nesten ferdig utdannet sykepleier selv.

– Så jeg følte det var et naturlig valg, sier han om at det var nettopp han som skulle få male intensivsykepleier Anniken Maamoen.

Det var henne kollegene på Rikshospitalet valgte da NSF spurte: «Hvilken sykepleier skal på veggen? Har du en kollega som har vært modig og stått i stormen? Eller en som er faglig, dyktig og dedikert til yrket?»

Portrettet av Anniken Maamoen er det første portrettet som er malt i NSFs gatekunstprosjekt. Det skal bli fem til rundt om i Norge i løpet av 2020. Og det er medlemmene som har valgt dem ut.

Les om Maamoen her: Sykepleieren som blir hyllet

– Bildet ble veldig relevant

Ideen til bildet var altså ikke kunstnerens egen:

– Men jeg fikk vite at det skulle være om korona, selv om prosjektet i utgangspunktet var å male sykepleiere som lokale helter. Da koronaen kom, var hun allerede nominert. Bildet av henne ble jo veldig relevant, sier Håkon Børs-Lind.

For Maamoen jobber for tiden med alvorlig syke covid-19-pasienter som trenger intensivbehandling.

At hun var blitt nominert av sine kolleger som en sykepleier det er verdt å hylle, fikk ikke Anniken Maamoen vite før hun ble oppringt av NSF.

«Fint, hvis det kan bety noe for vår rekruttering», tenkte hun. «Det er jo kjempemangel på intensivsykepleiere.»

Kunne ikke treffe hverandre

Håkon Børs-Lind – eller Harem – fikk beskjeden i mars. Han fikk vite hvem kollegene mener Anniken Maamoen er som person.

– Jeg laget en skisse av bildet i eget hode. Så fikk jeg lyst til å reise til Oslo for å møte henne.

Det var jo ikke så lett, Norge var jo blitt et lukket land. I stedet snakket de to sammen i timevis, i flere telefonsamtaler.

– Vi ble godt kjent.

For å kunne male henne, trengte han et referansefoto.

– Jeg måtte ha et godt bilde av hvordan det er å jobbe på intensiven.

Anniken Maamoen fant en kollega som kunne fotografere og en annen kollega som kunne være med på bildet. Med instruksjon fra Harem på telefon, fikk de det til.

– Vi kom frem til motivet sammen, sier han.

– Ikke akkurat etter sykepleieboken

Anniken Maamoen er kledd i hvitt på bildet – fordi smittevernutstyret ville ha anonymisert henne. Hun trøster en utslitt kollega som sitter på gulvet. Hansker og verneutstyr har hun også kastet fra seg på gulvet. Ikke akkurat etter sykepleieboken, det vet sykepleierstudenten Børs-Lind godt, men som kunstner kan man ta seg noen friheter.

– Noen dager etter at referansefotografiet ble tatt, skjer det rare at en kollega av Anniken får et lite sammenbrudd, forteller han.

– Hun har tatt av seg verneutstyret. Da kan ikke Anniken, som hadde sitt utstyr på, annet enn å stå en meter unna. Hun kan ikke ta på henne, ikke gi en klem, ikke snakke med masken på. Kollegaen må klare seg alene, forteller Håkon Børs-Lind.

Men på bildet han har malt, kan hun altså være en støttende kollega i en krevende tid. Verket har han kalt «After Hours».

Håkon Børs-Lind maler Anniken Maamoen
FORNØYD: – Fantastisk flott! Det er dommen til den portretterte selv. Som ennå ikke har sett bildet på ordentlig. Lørdag ble det fraktet fra Bergen til Oslo.    Foto: Arne Beck/Piece by Piece

Vil gjøre begge deler

Håkon Børs-Lind er selvlært innen gatekunst. Han har jobbet både på gaten og i studio i Bergen og maler også portretter på lerret.

Han begynte å male og studere sykepleie samtidig.

– Jeg bodde i Afrika til 2016. Hobbyen var å male, og jeg har tegnet hele livet.

Etter en stund ble han sykepleierstudent på deltid.

– Å male er nesten en fulltidsjobb.

25. mai er han ferdig med bacheloren sin på Høgskolen på Vestlandet i Bergen.

– Har du tenkt å jobbe som begge deler?

– Jeg jobber nå som ekstravakt på psykiatrisk akuttmottak. Den stillingen ønsker jeg å beholde som sykepleier. Tanken er å spesialisere meg, enten som anestesi- eller intensivsykepleier.

Han legger til:

– Men de to yrkene kan jo kombineres: Bacheloroppgaven min handler om effekten kunst har på helsen vår.

Mer enn et bilde

Harem er tilknyttet selskapet Piece by Piece. Det er også laget musikk og dans til dette kunstprosjektet.

– Musikken og dansen symboliserer kaoset i koronatiden. Følelsen av å være fanget i labyrint. Det handler også om håpet. Håpet om at dette skal vi klare, sier Ruth Dovovan i Piece by Piece.

Som sykepleier har hun meldt seg til koronaarbeid.

– Jeg har selv kjent på disse følelsene. Ikke minst angsten for å smitte pasientene, sier hun.

Malin Nøss Vagsnes danser i videoen «Labyrinth» til Arne Bech
KORONASTRESS: Malin Nøss Vagsnes danser i Arne Becks video «In this togehther». Foto: Arne Beck/Piece by Piece

Hele prosjektet heter «The Art of Nursing». 

Malin Nøss Vangsnes er danser, André Lund er komponist og Arne Beck står for foto og film.

Les også:

Sykepleieren som blir hyllet

Anniken Maamoen, intensivsykepleier
TRENGS FLERE: – Hvis det kan bety noe for vår rekruttering, er det fint! Det tenkte intensivsykepleier Anniken Maamoen da hun fikk vite at kollegene hadde valgt henne som en rollemodell. Foto: Marit Fonn

Intensivsykepleier Anniken Maamoen er første sykepleier ut som gatekunstportrett. – Det tøffeste er at man ikke kan spise, tisse og drikke på fire timer, sier hun før hun går inn til nok en vakt med de sykeste koronapasientene.

Anniken Maamoen har parkert sykkelen. Hun er ute i god tid, som vanlig, klar for en ny vakt.

– Jeg liker å lande før jeg skal på jobb. Og etter jobb. Det gjør jeg på sykkelturen, sier hun.

Siden mars har Maamoen behandlet koronapasienter på kohortintensiven på Oslo universitetssykehus, Rikshospitalet.

Hun er også blitt motiv på bildet som skal avdukes på Oslo Sentralstasjon 12. mai, klokken 9, på selveste sykepleierdagen, 200 år etter at Florence Nightingale ble født.

Maleri malt av Håkon Børs-Lind. Intensivsykepleier Anniken Maamoen
GATEKUNST: Det er sykepleierstudent og gatekunster Håkon Børs-Lind som har malt intensivsykepleier Anniken Maamoen. Foto: Arne Beck/Piece By Piece

Gatekunstneren Harem, det vil si Håkon Børs-Lind, som snart er sykepleier selv, er blitt hyret av Norsk Sykepleierforbund (NSF) for oppdraget, som er utført i Bergen.

Ideen er å hylle sykepleierne.

Kunstneren og den portretterte har ikke truffet hverandre, i disse nedstengte tider, men blitt kjent på telefon.

Les om gatekunstprosjektet: Sykepleierstudenten malte intensivsykepleieren

– Verdens beste fag

At hun var blitt valgt nominert av sine kolleger som en sykepleier det er verdt å hylle, fikk hun vite da hun ble oppringt av NSF. Hun ble spurt om hun var interessert.

– Hvis det kan bety noe for vår rekruttering, er det fint, tenkte jeg. Det er jo kjempemangel på intensivsykepleiere. Vi må jo selge yrket. Det som er verdens beste fag, reklamerer hun.

Og fortsetter:

– Ingen vet hva det er, og det er vanskelig å vise frem. Vi jobber på et hemmelig sted, som ingen opplever før de er pårørende selv.

– Vanligvis vet ikke folk hva jeg driver med

– Det er første gang jeg har tatt jobben med meg hjem på lenge, forteller Anniken Maamoen denne lørdagsformiddagen, tre dager før avdukingen skal skje.

Hun har vært sykepleier i 15 år, intensivsykepleier i ti av dem.

– Du mener nå i koronatiden?

– Ja. Hele samfunnet er jo påvirket. Vanligvis vet ikke folk hva jeg driver med. Nå spør alle meg. Naboer, familie. Jobben min er tema i nyhetene. Under svineinfluensaen i 2009 var det ikke sånn.

Vi sitter utenfor sykehuset. Pressen får fortsatt ikke komme innenfor dørene.

– Har du vært redd?

– Ja, og mange med meg, da vi ventet på pasientene og så tv-reportasjene fra Italia. Det påvirket meg når de som har vært med på alt, som epidemier i Afrika, viste at de var redde.

Kan ikke tisse og drikke på fire timer

Første gang hun kom inn på kohorten, der koronapasientene var samlet, kjente hun stresset. Det var i midten av mars. Innpakket i alt utstyret var hun kort i pusten og svett. Hun satte seg ned. Pustet inn. Og ut.

– Da roet jeg meg og begynte å jobbe slik jeg pleier.

Men ikke helt.

– Det tøffeste er at man ikke kan spise, tisse og drikke på fire timer. Vi er vant til å gå ut i tøffe caser. Jeg kan si: «Jeg går bare ut og tisser». Vi trenger å lufte oss innimellom, sier hun.

Men nå kan de jo ikke det. Problemet er mangelen på smitteutstyr.

– Vi får bare en pause på grunn av det. Hvis vi har en pause til, betyr det dobbelt så mye utstyr.

Ting går saktere

Polstret som de er, blir alt tyngre. Ting går saktere.

– Vi bruker tid på å kle på oss. Jeg får inn før jeg pleier, går ut etter jeg pleier, det blir litt overtid på hver vakt. Vi bruker en time på lunsj.

Det skjer gjerne slik: Sluse seg ut. Tisse, drikke masse, er jo fire timer siden sist.

Skal hun ha visitt utenfor kohorten, tar det lang tid:

– Jeg må jeg gi rapport til en annen som må passe min pasient. Jeg må sluse meg ut av vakter, som veileder meg. Så må jeg sprite hendene etter hvert plagg jeg tar av, vaske meg, sprite sko. Fjerne plaster i ansiktet. Så er det ut til visitten. Men da er jeg så sulten og tørst at jeg har lyst til å hive i meg lunsjen. Samme regla inn igjen.

Bandasjerer under de vonde maskene

– Du hører ikke, andre hører ikke deg. Å snakke med pårørende på telefon er vanskelig. Jeg er heldig for jeg har skarp stemme, endelig kommer den til nytte, ler hun.

– Maskene er jo ekstreme!

Og vonde. Bandasjer og plaster må til for å lindre presset på nesen og beskytte huden.

– Passer best for tålmodige sjeler?

– Intensivsykepleiere må være tålmodige, absolutt. Og særlig nå. Vi må skynde oss sakte, pasientene er veldig, veldig syke. Det er vi vant til. Men å handle fort er annerledes nå, vi har ikke sidesyn en gang.

Artikkelen fortsetter under bildet, som viser Anniken Maamoen på jobb. (Foto: Cecilia Glimberg Rønne)

 Intensivsykepleier Anniken Maamoen i smittevernutstyr

Kunne ikke treffe kunstneren

Kunstneren som har malt henne, Håkon Børs-Lind, bor i Bergen. De to kunne ikke treffes. Men de ble godt kjent etter mange telefonsamtaler.

– Han spurte meg om hvilke tre ord som var viktig for meg. Jeg sa takknemlighet, raushet og tillit. Det gjelder for hele livet mitt, ikke bare jobben.

På bildet trøster hun en kollega som er utslitt utenfor avdelingen. Verneutstyret har hun kastet. I virkeligheten var det vanskelig å gi en trøsteklem til en sliten kollega.

– Det har vært en del tårer hos noen. Når man tar på seg masken, suger den seg fast. Det kan føre til panikk for mange, det føles klaustrofobisk. Noen jobber virkelig hardt med psyken sin. Jeg skjønner det.

– Erfaring og kunnskap betyr alt i jobben vår

Hun var litt overrasket over at det er omsorgsbiten i jobben som blir vist i bildet.

– Vi bedriver så klart omsorg, men erfaring og kunnskap betyr alt i jobben vår med så dårlige pasienter. Vi er lei av klisjeen av sykepleieren med englevinger og varme hender. En intensivsykepleier er heller forbundet med utstyr og action.

Hun understreker at hun syns bildet er flott, og hun har fått gode tilbakemeldinger.

– Vi har masse utdanning og kompetanse. Jeg har sju års utdanning i faget mitt. Mange tror vi bare har noen kurs.

– Operasjonssykepleierne er jo geniale

Det var Akershus universitetssykehus (Ahus) som tok den første støyten med de sykeste koronapasientene.

– Kred til dem, og ikke minst til lokalsykehusene rundt om. Vi på OUS kom seint inn i gamet. Nå er det hos oss disse pasientene samles, sier Maamoen.

Les om Ahus: Intensivkapasiteten er nesten sprengt: – Men de svenske vikarene kommer fortsatt

– Vi visste ikke hva som ventet.

Det var i midten av mars de første pasientene kom til dem.

En av intensivavdelingene ble en kohort for koronapasientene. Den andre ble laget til for det hun kaller de «rene» pasientene. Altså de ikke har covid-19. Noen av sykepleierne er bare hos dem.

– Vi har fått hjelp med personell fra barneintensiven, operasjon og anestesi. De har jobbet med inn- og utslusing av oss om er inne hos koronapasientene. Operasjonssykepleierne er jo geniale når det gjelder å kle seg sterilt.

– Vi så for oss det triple med pasienter

På det meste var det 15–16 koronapasienter som trengte intensivbehandling.

– Vi så for oss det triple, sier hun.

Det har vært jevn flyt. Nå er pasientmengden halvert. Men det krever likevel mye.

– Mange av våre utenlandske kolleger er ikke her lenger. De som har stilling i eget land, får ikke lov å reise.

Men noen er her fortsatt, både intensivsykepleiere fra Danmark, Sverige og Finland. Frilansere kan reise frem og tilbake uten å måtte gå i karantene.

Ombygging i en fei

Lokalene har blitt bygget om i en fei. Vegger og tak er flyttet, sluser ble satt inn, bredere dører måtte til.

– Det er fascinerende hvor fort det kan gå, sier Maamoen.

Hun berømmer ledelsen for innsatsen.

– Hva med arbeidstiden?

– Vi har vært heldige og hatt vanlig turnus, takket være at mange har tatt ekstravakter. Men vi har en grei grunnbemanning.

Men det har blitt skremmende stille, påpeker Maamoen. Hvor er de andre pasientene? De med hjertestans og de med hodeskader? Det lurer hun på.

Koronaturnusen, som gir anledning til lange vakter og mer helgejobbing, er ikke iverksatt ennå.

– De som snart går ut av yrket, har stått på

– Jeg tror vi får ferien vår, sier hun.

Og legger til:

– Men vi vet jo ikke. Men ferie trenger vi.

Hun har blitt imponert over det hun kaller pionerene, de som snart går ut av yrket:

– De har vært sultne på faget og står på. Men nå begynner de å bli mette og noen snakker om å pensjonere seg.

Det syns hun er skummelt.

– Jeg er redd vi skal miste dem nå, vi er jo så få fra før. Men jeg tror ikke de er ferdig.

Ett eller flere organer svikter

Maamoen har erfart at sykepleiere ofte ikke vet hva jobbe deres går ut på. De jobber jo bak lukkede dører.

– Jeg visste heller ikke hva det var å ligge på respirator før.

– Hva er egentlig intensivsykepleie?

– Behandling til svært syke pasienter, der ett eller flere organer svikter. De må ofte ha organstøttende behandling.

Det kan være respirator, dialyse, ecmo eller pressorstoffer, altså legemidler som brukes for å holde blodtrykket oppe.

– Når man er i kunstig koma, fratas man mekanismer som derfor må erstattes. De dårligste har ofte flere slike pressorstoffer.

– Koronapasientene vil bruke mange år på å hente seg inn

– Har noen koronapasienter dødd på dine vakter?

– Nei, men jeg har hatt pasienter som har dødd på andres vakter. At pasienter dør, er noe vi er vant til.

Hun minner om at pasienten deres er alvorlig syke:

– De unge intensivpasientene overlever vanligvis koronaen. Men de vil bruke mange år på å hente seg inn. Etter flere uker i kunstig koma, må du lære å spise på nytt, å gå på nytt. Du har ikke muskler igjen, sier Anniken Maamoen.

Før forvandlingen

Nå strømmer det på med folk som peiler seg inn på personalinngangen. Maamoen hilser i alle retninger. De ser ut som folk flest, blide i vårsolen, kledd i sivil. Men flere av dem er intensivsykepleiere, som snart forvandler seg til det ugjenkjennelige.

– Vi kjenner ikke alltid igjen hverandre, engang, sier Maamoen.Derfor har de nå begynt å henge bilde av seg selv på frakken i tillegg til navnet sitt.

Anniken Maamoen, intensivsykepleier
GLAD I FOLK: Anniken Maamoen blir glad når hun ser kollegene komme. De peiler seg inn på personalinngangen. Foto: Marit Fonn
Om nominasjonen


Dette utlyste Norsk Sykepleierforbund (NSF) i februar:

Har du en kollega du mener fortjener å bli verdsatt? En som har banet vei og gått foran? Vært modig og stått i stormen, eller en som er faglig, dyktig og dedikert til yrket?

NSF vil markere sykepleieråret ved å hedre noen sykepleiere som vil bli portrettert av en gatekunstner ulike steder i landet.

Vi trenger forslag på gode rollemodeller; en tydelig, modig og stolt sykepleier som har gått foran.

OSLO 1972: Streik blir den ventede sykepleier-reaksjon på statsminister Trygve Brattclis tilbud til Sykepleieraksjonen 1972. Han vil ikke imøtekomme sykepleiernes krav om tre lønnsklassers opprykk, men vil bl. a. foreslå skattepolitiske tiltak. Her aksjonskomiteen f.v. Anne-Lise Bergenheim, Bjørg Wendelborg, Aud Vinje, Christine Thorstensen, Eva Heyerdahl og Anne-Marie Grøygaard, som holder uravsteming pr. telefon til landets sykehus. det er ventet at de ikke vil godta dette. Foto: Vidar Knai / NTB / Scanpi

Sykepleiens historiske arkiv

Sykepleien har dekket sykepleiernes hverdag helt siden 1912.

Finn ditt gullkorn blant 90 000 sider.