fbpx Sykepleierstudenten malte intensivsykepleieren Hopp til hovedinnhold

Sykepleierstudenten malte intensivsykepleieren

Håkon Børs-Lind med maleriet av Anniken Maamoen

Sykepleierportrettet er malt av gatekunstner Håkon Børs-Lind. 12. mai skal bildet offisielt avdukes, for å hylle sykepleierne.

Håkon Børs-Lind (26), med kunstnernavnet Harem, er mannen som har malt bildet som skal avdukes på Oslo sentralstasjon. Det skal skje om klokken 09 om morgenen på den internasjonale sykepleierdagen 12. mai.

Det er 200 år siden Florence Nightingale ble født, og Verdens helseorganisasjon har erklært 2020 som sykepleiernes og jordmødrenes år.

Norsk Sykepleierforbund (NSF) har derfor villet gjøre noe ekstra for å hylle dem de er til for. I februar, før koronaen brøt løs, kom denne meldingen fra NSF:

«Har du en kollega du mener fortjener å bli verdsatt? En som har banet vei og gått foran? Da kan det hende vedkommende får portrett av seg malt på en vegg. Nominer din kandidat!»

Et naturlig valg

Håkon Børs-Lind er ikke bare kunstner. Han er nesten ferdig utdannet sykepleier selv.

– Så jeg følte det var et naturlig valg, sier han om at det var nettopp han som skulle få male intensivsykepleier Anniken Maamoen.

Det var henne kollegene på Rikshospitalet valgte da NSF spurte: «Hvilken sykepleier skal på veggen? Har du en kollega som har vært modig og stått i stormen? Eller en som er faglig, dyktig og dedikert til yrket?»

Portrettet av Anniken Maamoen er det første portrettet som er malt i NSFs gatekunstprosjekt. Det skal bli fem til rundt om i Norge i løpet av 2020. Og det er medlemmene som har valgt dem ut.

Les om Maamoen her: Sykepleieren som blir hyllet

– Bildet ble veldig relevant

Ideen til bildet var altså ikke kunstnerens egen:

– Men jeg fikk vite at det skulle være om korona, selv om prosjektet i utgangspunktet var å male sykepleiere som lokale helter. Da koronaen kom, var hun allerede nominert. Bildet av henne ble jo veldig relevant, sier Håkon Børs-Lind.

For Maamoen jobber for tiden med alvorlig syke covid-19-pasienter som trenger intensivbehandling.

At hun var blitt nominert av sine kolleger som en sykepleier det er verdt å hylle, fikk ikke Anniken Maamoen vite før hun ble oppringt av NSF.

«Fint, hvis det kan bety noe for vår rekruttering», tenkte hun. «Det er jo kjempemangel på intensivsykepleiere.»

Kunne ikke treffe hverandre

Håkon Børs-Lind – eller Harem – fikk beskjeden i mars. Han fikk vite hvem kollegene mener Anniken Maamoen er som person.

– Jeg laget en skisse av bildet i eget hode. Så fikk jeg lyst til å reise til Oslo for å møte henne.

Det var jo ikke så lett, Norge var jo blitt et lukket land. I stedet snakket de to sammen i timevis, i flere telefonsamtaler.

– Vi ble godt kjent.

For å kunne male henne, trengte han et referansefoto.

– Jeg måtte ha et godt bilde av hvordan det er å jobbe på intensiven.

Anniken Maamoen fant en kollega som kunne fotografere og en annen kollega som kunne være med på bildet. Med instruksjon fra Harem på telefon, fikk de det til.

– Vi kom frem til motivet sammen, sier han.

– Ikke akkurat etter sykepleieboken

Anniken Maamoen er kledd i hvitt på bildet – fordi smittevernutstyret ville ha anonymisert henne. Hun trøster en utslitt kollega som sitter på gulvet. Hansker og verneutstyr har hun også kastet fra seg på gulvet. Ikke akkurat etter sykepleieboken, det vet sykepleierstudenten Børs-Lind godt, men som kunstner kan man ta seg noen friheter.

– Noen dager etter at referansefotografiet ble tatt, skjer det rare at en kollega av Anniken får et lite sammenbrudd, forteller han.

– Hun har tatt av seg verneutstyret. Da kan ikke Anniken, som hadde sitt utstyr på, annet enn å stå en meter unna. Hun kan ikke ta på henne, ikke gi en klem, ikke snakke med masken på. Kollegaen må klare seg alene, forteller Håkon Børs-Lind.

Men på bildet han har malt, kan hun altså være en støttende kollega i en krevende tid. Verket har han kalt «After Hours».

Håkon Børs-Lind maler Anniken Maamoen

Vil gjøre begge deler

Håkon Børs-Lind er selvlært innen gatekunst. Han har jobbet både på gaten og i studio i Bergen og maler også portretter på lerret.

Han begynte å male og studere sykepleie samtidig.

– Jeg bodde i Afrika til 2016. Hobbyen var å male, og jeg har tegnet hele livet.

Etter en stund ble han sykepleierstudent på deltid.

– Å male er nesten en fulltidsjobb.

25. mai er han ferdig med bacheloren sin på Høgskolen på Vestlandet i Bergen.

– Har du tenkt å jobbe som begge deler?

– Jeg jobber nå som ekstravakt på psykiatrisk akuttmottak. Den stillingen ønsker jeg å beholde som sykepleier. Tanken er å spesialisere meg, enten som anestesi- eller intensivsykepleier.

Han legger til:

– Men de to yrkene kan jo kombineres: Bacheloroppgaven min handler om effekten kunst har på helsen vår.

Mer enn et bilde

Harem er tilknyttet selskapet Piece by Piece. Det er også laget musikk og dans til dette kunstprosjektet.

– Musikken og dansen symboliserer kaoset i koronatiden. Følelsen av å være fanget i labyrint. Det handler også om håpet. Håpet om at dette skal vi klare, sier Ruth Dovovan i Piece by Piece.

Som sykepleier har hun meldt seg til koronaarbeid.

– Jeg har selv kjent på disse følelsene. Ikke minst angsten for å smitte pasientene, sier hun.

Malin Nøss Vagsnes danser i videoen «Labyrinth» til Arne Bech

Hele prosjektet heter «The Art of Nursing». 

Malin Nøss Vangsnes er danser, André Lund er komponist og Arne Beck står for foto og film.

Kommentarer

Innsendte kommentarer kvalitetssikres før publisering. Kvalitetssikringen skjer i vanlig arbeidstid.

Ledige stillinger

Alle ledige stillinger
Kjøp annonse
Annonse
Annonse