fbpx Firedobling av andelen kvinner med dårlig syn Hopp til hovedinnhold

Firedobling av andelen kvinner med dårlig syn

Kvinne løfter briller for å se bedre

Stadig flere nordmenn sliter med å se klart, selv med briller eller kontaktlinser. Økningen er størst blant kvinner og godt voksne.

På 18 år har andelen norske kvinner som oppgir å ha nedsatt syn, selv med bruk av briller eller kontaktlinser, mer enn firedoblet seg, fra 3 til 13 prosent.

For mennene har andelen økt fra 2 til 7 prosent i samme periode.

Det viser nye tall fra Statistisk sentralbyrås levekårsundersøkelse om helse, som ble offentliggjort torsdag.


 

Diabetes og AMD

Elisabeth Bakke Lester er øyesykepleier ved Oslo universitetssykehus og nestleder i Norsk Sykepleierforbunds faggruppe av øyesykepleiere.

– Det var en stor økning. Årsakene er nok sammensatte og komplekse, sier hun.

Lester seg for seg at utviklingen delvis kan henge sammen med økt forekomst i befolkningen av sykdommer som diabetes og AMD (aldersrelatert macula degenerasjon).

Ifølge statistikk fra Folkehelseinstituttet var det i 2016 omtrent 4,7 prosent av befolkningen som hadde en kjent diabetesdiagnose. Antallet brukere av blodsukkersenkende legemidler i Norge skal ha økt fra drøyt 110 000 i 2004, til over 180 000 i 2016.

Flere, kanskje særlig personer som bruker kontaktlinser og dem som har nær familie med grønn stær, bør la seg sjekke regelmessig hos øyelege
Elisabeth Bakke Lester, øyesykepleier

Lester forteller at personer med diabetes blant annet kan få ødemer på netthinnen i skarpsynsområdet. AMD gir samme problemer.

– I tillegg er det nok ganske mange som ikke skjønner at de etter hvert utvikler alderssyn (presbyopi) og lar det gå veldig langt før de oppsøker optiker eller øyelege, tror Lester.

Bør sjekkes regelmessig

I 2009 fikk optikere mulighet til å henvise direkte til øyelege, og Lester har inntrykk av at mange er flinke til dette.

– Flere, kanskje særlig personer som bruker kontaktlinser og dem som har nær familie med grønn stær, bør la seg sjekke regelmessig hos øyelege. Jeg mener også det vil være et godt tiltak å screene mer for øyesykdommer relatert til diabetes.

Økningen i andelen med synsproblemer er aller mest markert for gruppen 45 til 66 år, men de siste årene har pilene pekt oppover for alle aldersgrupper.

Fakta
Om undersøkelsen
  • SSBs Levekårsundersøkelse om helse er en landsrepresentativ spørreundersøkelse, hvor data samles inn via telefon.
  • Cirka 7900 personer 16 år og eldre har svart på en rekke spørsmål om blant annet helsetilstand, symptomer, bruk av helsetjenester, omsorg, funksjonsevne og levevaner.
  • I 2015 ble undersøkelsen slått sammen med den europeiske helseundersøkelsen (EHIS).

0 Kommentarer

Innsendte kommentarer kvalitetssikres før publisering. Kvalitetssikringen skjer i vanlig arbeidstid.

Ledige stillinger

Alle ledige stillinger
Kjøp annonse
Annonse
Annonse