fbpx Den første stortingsmeldingen om lindrende behandling for døende er klar Hopp til hovedinnhold

Den første stortingsmeldingen om lindrende behandling for døende er klar

Bildet viser Bent Høie.

Mer valgfrihet, større mulighet for å få dø hjemme og bedre tilbud til barn er noen av tiltakene i den første stortingsmeldingen om omsorg ved livets slutt.

Den enkelte pasient må involveres i utformingen av tilbudet ved livets slutt, mener helse- og omsorgsminister Bent Høie (H).

Han er klar med ny stortingsmelding. Den kan leses her: Lindrende behandling og omsorg — Vi skal alle dø en dag. Men alle andre dager skal vi leve.

Må snakke sammen

– Vi må snakke sammen om hvordan vi ønsker at den siste delen av livet skal være. Jeg er opptatt av at den enkelte skal få større valgfrihet til å bestemme i livets slutt, for eksempel muligheten til å tilbringe mest mulig tid hjemme, og også dø hjemme, sier Høie.

Det skal blant annet utvikles modeller for hvordan man kan legge til rette for mer hjemmetid for den døende, og at flere kan dø hjemme.

Skal få opplæring

I tillegg skal det legges til rette for at ansatte på får opplæring i omsorg og lindrende behandling for døende, også personell uten helse- og sosialfaglig utdanning.

– Alvorlig syke og døende skal møtes av helsepersonell med høy kompetanse. Det gjelder uavhengig av sykdom og alder. Den enkelte skal være trygg på at de får god smertelindring, og at deres nærmeste får god støtte, sier Høie.

Det bevilges også et tilskudd på 30 millioner kroner til å etablere og drifte hospice-enheter, hvor tilbud til barn og unge skal prioriteres.

Det skal også lovfestes en koordinatorordning for familier som har eller venter barn med alvorlig sykdom.

0 Kommentarer

Annonse
Annonse