Mannlige sykepleiere opplever mindre trakassering fra kolleger enn før
Andelen mannlige sykepleierne som oppgir å ha blitt utsatt for seksuell trakassering fra andre ansatte på arbeidsplassen, har gått markert ned de siste to årene.
I 2018 gjennomførte Sykepleien en stor spørreundersøkelse om seksuell trakassering av sykepleiere. Her oppga mannlige sykepleierne dobbelt så ofte som de kvinnelige at de hadde oppplevd å bli seksuelt trakassert av kolleger, ledere eller andre ansatte på arbeidsplassen.
Nå har vi gjentatt undersøkelsen, og denne gangen finner vi ingen signifikant kjønnsforskjell på dette området.
Siden mennene kun utgjør i underkant av 10 prosent av respondentene, gir derimot ovennevnte nedgang lite utslag i totaltallene.
I 2018 oppga totalt 3,1 prosent av sykepleierne å ha opplevd seksuell trakassering fra andre ansatte, mens 2,8 prosent svarte det samme i 2020-undersøkelsen. Det vil si en nedgang på 0,3 prosentpoeng – en endring for liten til å kunne kalles signifikant.
LES OGSÅ: 4 av 10 yngre sykepleiere seksuelt trakassert av pasienter i fjor
LES OGSÅ: 4 av 10 yngre sykepleiere seksuelt trakassert av pasienter i fjor
Som i 2018 undersøkelsen, er det de yngre sykepleierne som oppgir å være mest utsatt. Riktignok har det vært en markert nedgang blant de aller yngste, det vil si dem under 25 år, men i aldersgruppen 26 til 30 år er det i 2020-undersøkelsen 7,4 prosent som oppgir å ha blitt seksuelt trakassert av andre ansatte.
2020-tallene viser en liten økning i andelen som oppgir at de har varslet om trakassering (opp fra 20,6 til 23,6 prosent).
Når det gjelder årsakene til ikke å varsle, er det i år en like stor andel – 30,8 prosent – som har krysset av for «Kunne ikke bevise noe» som for «Synes ikke det var noe å varsle om». I 2018 var derimot det sistnevnte alternaviet det klart mest valgte, med 34,9 prosent.
LES OGSÅ: – Han strammet grepet da jeg prøvde å vri meg unna
0 Kommentarer