Nå blir det gatehospital i Bergen
Det blir plass til 14 rusavhengige på det nye gatehospitalet som åpnet 24. februar. – Det blir bra for pasientene å komme vekk fra kjøret de har ellers, sier sykepleier og daglig leder Marianne Ørpetveit.
24. februar ble Norges andre gatehospital for rusavhengige åpnet offisielt.
– Vi håper at vi kan ta imot de første pasientene i begynnelsen av mars, forteller Marianne Ørpetveit, daglig leder ved Gatehospitalet Bergen.
Hun er sykepleier og soldat i Frelsesarmeen.
Det er Frelsesarmeen som har fått i oppdrag av Helsedepartementet å etablere et gatehospital i Bergen. Det skal drives på samme måte som det gatenære hospitalet i Oslo, som åpnet i 2004.
Naboprotester i sentrum – endte på landet
Tanken var at gatehospitalet i Bergen skulle holde til i sentrum, på samme måte som gatehospitalet i Oslo. Men naboprotester og mangel på egnede lokaler satte en stopper for det.
Derfor har det nye gatehospitalet havnet så å si på landet, det vil si på Garnes i Arna bydel. Lokalene har tidligere tilhørt en videregående skole. Skolebygget er nå blitt totalrenovert innvendig.
– Vi har 14 pasientrom fordelt på to etasjer. Og det er kjøkken og oppholdsrom både oppe og nede, forteller Ørpetveit.
På tomten står det også et eldre trehus, som er beholdt som det er.
– Det skal vi bruke til ulike aktiviteter med frivillige og til å ha møter.
Tidligere sjefsykepleier
Marianne Ørpetveit har tidligere vært sykepleier på plastikkirurgen ved brannskadeavdelingen på Haukeland sykehus. Etter det har hun jobbet på sykehusene Haraldsplass og Betanien som sjefsykepleier, og i det siste har hun jobbet med personal på Betanien.
– Jeg regner med å være litt operativ som sykepleier her på gatehospitalet, i tillegg til lederjobben, sier hun.
Får hjelp med abstinensene
Gatehospitalet har utsikt til fjorden, og fylkesveien går rett forbi. Ingen bygater i sikte.
– Hva syns du om å ha et gatehospital på landet?
– Det er helt topp! Jeg tror det er veldig bra at pasientene skal ut her, og at de kommer vekk fra kjøret de har ellers. Vi skal gi dem det samme tilbudet som de ville fått i Oslo, sier den daglige lederen.
Det vil blant annet si hjelpe dem med abstinenser og gi dem substitusjonsmedisin.
– Der har vi avtale med avdeling for rusmedisin i Helse Bergen.
– Blir det lett å få nok pasienter?
– Det er allerede flere instanser som sier de har pasienter de ønsker å få henvist hit. Vi skal være et supplement til den øvrige helsetjenesten i Bergen.
Alle som legges inn, er rusavhengige.
– Pasientene kan for eksempel ha infeksjoner, kols, sår og nyresvikt.
– Noen frykter en russcene utenfor
– Hva sier naboene på Garnes?
– I starten var noen usikre, men det har vært veldig rolig nå. Vi har fast ansatte som bor i nærheten, og vi har tenkt å invitere naboene, så de kan få omvisning på huset og god informasjon om driften, sier Ørpetveit.
– Det handler om å trygge naboene. De som er kritiske, frykter en russcene utenfor. Men pasientene skal følges når de går ut, og vi er døgnbemannet. Det er personale til stede hele tiden.
Har ansatt sykepleiere, vernepleiere og leger
Gatehospitalet i Bergen har 24 årsverk. Sykepleiere og vernepleiere er ansatt fra 1. januar, de fleste er sykepleiere. To leger deler på ett årsverk.
– Vi holder på med å rekruttere til de ubesatte stillingene. Vi starter opp med pasienter i én etasje. De ansatte som har begynt, har vært med på å gjøre klart til pasientene kommer, sier Ørpetveit.
Den nye daglige lederen har noen å rådføre seg med når det gjelder hospitaldrift.
– Vi er heldige som har gatehospitalet i Oslo, som allerede har laget prosedyrer på det meste. Det er bare noen lokale tilpasninger som skal til, sier Marianne Ørpetveit.
0 Kommentarer