Vil ha nasjonal plan for å forebygge sepsis
Stortingspolitiker Ingvild Kjerkhol mener det er mye å spare på økt innsats mot sepsis.
I en interpellasjon spør Kjerkhol om helse- og omsorgsminister Bent Høie (H) vil sørge for å utarbeide en nasjonal strategi mot sepsis.
Kan være fatalt
«Sepsis, eller ‘blodforgiftning', er en av de vanligste dødsårsakene på norske sykehus og utgjør 4 prosent av alle sykehusopphold. Konsekvensene kan være fatale om man ikke får behandling raskt,» skriver Kjerkhol, og viser til at det på verdensbasis dør seks til ti millioner mennesker hvert år av sepsis.
Kjerkhol sitter i helse- og omsorgskomiteen på Stortinget.
Les også:Sepsis: Fortsatt svikt i over halvparten av akuttmottakene
Gjenkjenne tegn
Til Klassekampen sier Kjerkhol at sepsis må høyere opp på den politiske dagsorden.
– Tidlig diagnostisering og behandling kan være avgjørende. Hvis folk lærer seg å gjenkjenne tegn på at man kan ha sepsis, vil det være en viktig start, sier Kjerkhol til avisen.
Les også:Verdens sepsisdag: Vær obs på symptomer
Viser til WHO
I interpellasjonen viser Kjerkhol til at senskader fra sepsis er nedsatt kognitiv funksjon, forverring av kroniske sykdommer, nedsatt fysisk funksjon og smerter.
«Det går ut over livskvalitet og arbeidsevne. Verdens helseorganisasjon, WHO, vedtok en resolusjon mot sepsis i 2017 som ber medlemslandene etablere nasjonale strategier for å forebygge, diagnostisere og behandle sepsis, og for å gi tilgang til nødvendig helsehjelp for sepsisoverlevere. Samfunnet vil kunne spare store kostnader ved å øke innsatsen gjennom hele sykdomsforløpet til pasienter med sepsis,» skriver hun.
– Dette er etterspurt og viktig politikk. En ordentlig handlingsplan mot sepsis vil kunne redde mange liv og gjøre livet for dem som har overlevd sykdommen bedre, sier Erik Solligård, leder for Geminisenteret for sepsisforskning i Trondheim til Klassekampen.
Les mer:
Nye tiltak mot sepsis på sengepost
Har du kontroll på sepsis? Her kan du ta Sykepleiens sepsis-quiz
Kommentarer