Vaksine mot klamydia virker på mennesker

Bildet viser testpakker for klamydia.
HÅP OM EFFEKTIV VAKSINE: Men inntil videre er det kondom som best beskytter mot klamydiasmitte. Her henger hjemmetester til salgs på et apotek.

Danske forskere har tatt et stort skritt i retning av å tilby en vaksine mot klamydia, som er den vanligste kjønnssykdommen i Norge, Sverige og Danmark.

Det er første gang man har hatt suksess med å prøve en vaksine mot klamydia på mennesker, ifølge danske medier.

– Et gjennombrudd

Utviklingen av den danske vaksinen er gjort i samarbeid med Statens Serum Institut (SSI) i Danmark og Imperial College i London. Vaksinen er så langt testet på 35 britiske kvinner og skal ifølge forskerne ha virket hensiktsmessig på alle de testede kvinnene.

Resultatene fra testene betegnes som oppløftende, og ifølge avdelingssjef Frank Follmann ved SSI er det et gjennombrudd.

– For oss er det et gjennombrudd. Vi har arbeidet med dette i 15 år, og klamydia-feltet har ennå ikke kommet med en slik vaksine, sier Follmann, som videre mener det er første steg på veien mot å skape en vaksine mot kjønnssykdommen.

– Enda et stykke på vei

Vaksinen vil nå bli testet på flere personer, og forskerne håper at vaksinen vil være på markedet i løpet av fem til sju år.

– Det er enda et stykke på vei før man kan få vaksinen, sier Follmann.

Studien ble publisert i sin helhet i tidsskriftet The Lancet Infectious Diseases tirsdag.

Norske fagfolk positive

– Et lite, men positivt skritt på veien til en vaksine.

Det sier Hilde Kløvstad, som leder avdeling for tuberkulose, blod- og seksuell smitte, til Dagens Medisin.

Hun minner om at bruk av kondom er det viktigste tiltaket for å begrense klamydiasmitte, men at det kan være nyttig å ha flere verktøy på sikt. Hun understreker at man ennå ikke vet om en vaksine vil være effektiv.

Overlege og seksjonsleder Usha Hartgill ved seksjon for venerologi og dermatologi ved Olafiaklinikken ved Oslo universitetssykehus, sier til Dagens Medisin at hun neppe blir arbeidsledig med det første.

– Men jeg tror absolutt at en vaksine vil kunne bremse utbredelsen av klamydia, sier hun.

Les også: Hvordan reagerer unge kvinner på positiv klamydiatest?

Mer klamydia i Norge

Klamydia rammer årlig rundt 131 millioner mennesker verden over. I 2018 ble 26 570 klamydiatilfeller registrert i Norge, 5,7 prosent flere enn i 2017. Antall klamydiadiagnoser i 2018 er det høyeste antallet siden 2005. Tallene ble lagt ut i det nasjonale overvåkningssystemet for smittsomme sykdommer, MSIS, i juni.

Les også: Flest klamydiatilfeller registrert på 13 år – veldig mange tester seg

Syfilis: Pokker til sykdom!

Bildet viser maleriet Albertine i politilegens venteværelse av Christian Krogh
SJEKK: Tvungen kontroll av prostituerte var et tiltak i byene for å holde kontroll på syfilis-smitten. Dette skildret maleren og forfatteren Christian Krohg i boken om Albertine og maleriet som viser Albertine på politilegens venteværelse.

Den fryktete sykdommen syfilis har vært nesten fraværende i vår del av verden siden 1940-tallet. Men de siste årene har antall smittete økt. I eldre tider ble sykdommen kalt pokker.

«Da jeg var kommet meg efter anfallet dernede, så sa lægen meg det, at når det kommer tilbake så er der ikke noe håp mer.»

Dette er ordene fra Osvald til sin mor, fru Alving, i det store Ibsen-dramaet «Gjengangere» fra 1881.

Tre stadier

Syfilis er en seksuelt overført sykdom forårsaket av bakterien Treponema pallidum. I første stadiet får den smittete sår, vanligvis på kjønnsorganet. I andre stadiet sprer infeksjonen seg til resten av kroppen. Den smittete blir slapp, får feber og kan oppleve håravfall og utslett. Hvis den smittete opplever at sykdommen utvikler seg til stadium tre, kan flere type tilstander utvikle seg. Den mest fryktete er nevrosyfilis. Den gir en form for demens, paralysis generalis, som angriper sentralnervesystemet.

1909 rapporterer Norges Officielle Statistik om at 71 inneliggende sinnssyke på sinnssykeasylene rundt om i landet er pasienter med tilstanden paralysis generalis, en tilstand som kan oppstå i tredje stadium av syfilisens herjinger, samme tilstand som Osvald snakker med sin mor om.

Det er grunn til å tro at den lave legetettheten gjorde at det var en betydelig