fbpx NPE gir ikke erstatning ved feilbehandling i utlandet Hopp til hovedinnhold

NPE gir ikke erstatning ved feilbehandling i utlandet

Kart over Jemen og landene i nærheten

Nordmenn som drar på helsereiser til private klinikker i utlandet for behandling, får ikke erstatning fra NPE dersom de blir feilbehandlet.

Nordmenn som er på reise i utlandet og som får en skade når de blir behandlet for en sykdom, kan ikke søke om erstatning fra Norsk pasientskadeerstatning (NPE).

Ringer noen av og til

– Får dere mange slike henvendelser?

– Det ringer noen av og til, men akkurat hvor mange slike henvendelser vi får, har vi ikke tall på fordi de ikke blir registrert, sier senior kommunikasjonsrådgiver i NPE, Torill S. Stæhr.

I utgangspunktet skal krav om erstatning etter skade rettes direkte mot behandlingsstedet.

Hvis behandlingen blir utført i et av de nordiske landene, kan pasienten søke om erstatning gjennom erstatningsordningen i det aktuelle landet.

– Når vi får slike henvendelser, kan vi ikke gjøre annet enn å henvise dem videre til det landet de ble behandlet i, sier Stæhr.

Nordmenn som på eget initiativ drar på helsereiser til private klinikker i utlandet for behandling, er heller ikke dekket av NPE-ordningen.

Unntak

Men det finnes noen unntak. Pasientskadeloven dekker skader som har oppstått ved utenlandske behandling dersom det offentlige på forhånd har inngått avtale med behandlingsstedet om kjøp av tjenester.

Et eksempel på slike avtaler gjelder pasienter som blir sendt til utlandet på grunn av ventelistegarantien.

– Det samme er tilfelle hvis behandlingen i utlandet er dekket gjennom regionalt helseforetak og begrunnet med manglende kompetanse i Norge, skriver NPE på egne nettsider.

Dersom en person har fått behandling i et av de nordiske landene, kan NPE hjelpe til med veiledning for hvordan de skal gå frem for å søke erstatning i Sverige, Finland eller Danmark.

0 Kommentarer

Innsendte kommentarer kvalitetssikres før publisering. Kvalitetssikringen skjer i vanlig arbeidstid.

Ledige stillinger

Alle ledige stillinger
Kjøp annonse
Annonse
Annonse