Advokat sier norsk UD forhindret hjemtransport av sykt barn fra Syria

Bildet viser kart over Syria og omkringliggende land.
SYK I SYRIA: Ifølge advokat Nils Christian Nordhus var en fireåring med cystisk fibrose nær ved å komme til Norge.

En syk fireåring som skal være rammet av cystisk fibrose, skal ha vært nær hjemsendelse til Norge, men ifølge morens advokat forhindret norsk UD at det skjedde.

En syk fireåring som skal være rammet av cystisk fibrose, skal ha vært nær hjemsendelse til Norge, men ifølge morens advokat forhindret norsk UD at det skjedde.

Ville ikke gi dokumentasjon

Kvinnens advokat, Nils Christian Nordhus, sier til VG at han var kommet langt i arbeidet med å planen for å få fireåringen, hans søster og mor tilbake til Norge. I forbindelse med å skaffe nødvendige tillatelser for grenseovergang og hjelp til transport var det nødvendig med dokumentasjon fra norske myndigheter.

UD ville ikke gi denne dokumentasjonen, og begrunnet dette i en e-post til Nordhus med at norske myndigheter da ville bidratt til at kvinnen unndro seg straffeforfølgelse.

Avventer utspill

– Etter UDs melding om at departementet ikke ville medvirke, fikk vi svar fra kurdiske selvstyremyndigheter om at de var avhengig av at et eventuelt arrangement om retur til Norge måtte skje etter dialog også med norske myndigheter. Vi tror at vi, med en smule hjelp fra norsk UD, kunne ha lyktes med dette, sier Nordhus til avisa.

Nordhus avventer nå konkret utspill fra UD. I en kommentar onsdag kveld sier UD at regjeringen jobber aktivt med den konkrete saken.

– Av hensyn til taushetsplikten i konsulære saker kan vi ikke kommentere ytterligere detaljer, sier statssekretær Audun Halvorsen i UD.

Frykter for livet

Norske medier har tidligere omtalt den syke fireåringen som kan bli sendt til Norge fra interneringsleiren Al Hol i Syria uten moren. NRK meldte at en professor frykter for livet til den norske fireåringen.

– Kurdiske myndigheter åpner nå for å skille mor og barn, bekreftet Abdulkarim Omar, utenrikspolitisk talsmann for de kurdiske selvstyremyndighetene nordøst i Syria, overfor NRK tirsdag.

Den norske gutten har vært internert i leiren siden mars, sammen med sin mor (29) og lillesøster (3). Moren er under etterforskning av PST, mistenkt for deltakelse i en terrororganisasjon. Kvinnen mener hun ikke har gjort noe straffbart.

Tilbake til krigen – og folket hun elsker

Elizabeth Hoff, WHO
FRYKTER TORTUR: Jeg er ikke redd for å dø, sier Elizabeth Hoff: – Men jeg er redd for å få et alvorlig fysisk handikap. Eller bli kidnappet og torturert.

Elizabeth Hoff gleder seg til å reise tilbake til syrere i nød. Etter en uke i mediene i Norge.

Elizabeth Hoff (58) har vært i Norge en ukes tid. Nå kommer hun med raske skritt fra Utenriksdepartementet (UD) til en kafé like ved.

Hoff er jordmoren fra Ålesund som for fire år siden ble leder for Verdens helseorganisasjon i Syria. Nå er hun i gang med sitt femte år.

Kanskje så du henne på tv forrige uken?

Sårbare land

Hoff tar av seg den svarte ullkåpen hun måtte kjøpe seg for å holde varmen i et vinterkaldt fødeland.

– Hva gjorde du i UD?

– Vi snakket om hva man kan gjøre for mor og barns helse i sårbare land – for eksempel Syria, forteller hun og legger kåpen som et pledd over beina.

Syria hadde nesten nådd FNs tusenårsmål da krigen brøt ut i 2011. Barnedødeligheten var lav, få var fattige. Nå er alt annerledes.

– Ikke spesielt avslappende å være på Norges-visitt?

– Jeg klarer ikke slappe av heller. Men denne gangen har det vært ekstremt, sier hun og bestiller en kanne grønn te.

Les også: