fbpx Sjekk hvilken sykepleierutdanning som er vanskeligst å komme inn på Hopp til hovedinnhold

Sjekk hvilken sykepleier­utdanning som er vanskeligst å komme inn på

Iselin Nybø
Forsknings- og høyere utdanningsminister Iselin Nybø kommenterte tallene som ble lagt frem på gårsdagens pressekonferanse. Hun er fornøyd med at det er opprettet 225 nye studieplasser ved sykepleierutdanningene. Foto: Kari Anne Dolonen

Er det Tromsø, Oslo, Bergen eller kanskje Førde? Her er oversikten over hvor mange konkurransepoeng du minst må ha for å komme inn på de forskjellige sykepleierutdanningene.

I går, 23. juli, kom tallene for det ordinære opptaket ved landets universiteter og høyskoler. De 99 219 personene som har fått tilbud om studieplass, har frist til og med i dag til å takke ja til studieplassen. Svarer man ikke innen fristen, blir det betraktet som et nei-svar.

Høyest poengkrav i Tromsø

Søkere som ønsker å utdanne seg til sykepleier ved Universitetet i Tromsø, må ha 58,1 konkurransepoeng for å komme inn. Det betyr at det er her det er vanskeligst å komme inn. Ved Lovisenberg diakonale høgskole i Oslo må man ha 53,6 konkurransepoeng for å komme inn, og ved NTNU i Trondheim kreves det minimum 53,2 konkurransepoeng for å komme inn på sykepleierstudiet.

De tre studiestedene det er lettest å komme inn på, finner vi i Hammerfest, Førde og Mo i Rana.

I tabellen under kan du selv sjekke hvilke poengkrav søkere må ha, for å komme inn på de ulike sykepleierutdanningene etter årets hovedopptak. (Teksten fortsetter under tabellen.)

Må ha 3 i norsk og matematikk

For første gang er det et krav at søkere til sykepleierutdanningen må ha minimum karakteren 3 i matematikk og norsk. Kravet har fått skylden for at sykepleierutdanningene har hatt 18 prosent færre søkere i år sammenliknet med i fjor.

Tanken er at flere av dem som kommer inn på studiet, vil fullføre.

– Ifølge SSB blir det behov for flere gåstoler enn barnevogner i fremtiden. Behovet for sykepleiere bare øker, sa forsknings- og høyere utdanningsminister Iselin Nybø på gårsdagens pressekonferanse.

I år er det planlagt 225 flere studieplasser ved sykepleierutdanningene.

– I årene som kommer, er det et stort behov for personer med helsefaglige utdanninger, så dette er veldig positivt, sier Nybø.

LES: Drømmen er å bli jordmor

70 prosent overbooking

Ifølge tallene fra Samordna opptak har 7255 søkere fått tilbud om studieplass på sykepleierstudiene. Høyskolene har planlagt 4941 studieplasser for sykepleierstudenter. Det betyr at det er gitt studieplass til rundt 2300 flere søkere enn det er studieplasser til. Sykepleierutdanningene har med andre ord overbooket med litt under 47 prosent.

Seniorrådgiver Geir Sverre Andersen i Samordna opptak sier til Sykepleien at det er studiestedene som selv bestemmer hvor mange tilbud de sender ut.

– Det tar nok utgangspunkt i tidligere års erfaring. Noen skoler har mange søkere som ikke har sykepleie som førsteønske, og disse takker ofte nei til tilbudet om studieplass. De vil heller vente og se om de får sitt førstevalg innvilget, forklarer Andersen.

I 2018 svarte om lag 66 prosent av søkerne ja til det tilbudet de hadde fått om studieplass. 57 prosent ble til slutt registrert som møtt. I år er det planlagt 58 741 studieplasser. Det er en overbooking på nesten 70 prosent.

LES:  Samordna opptak: 7255 har fått tilbud om plass på sykepleierutdanning

Viktige datoer

  • 24. juli: Frist for å svare på hovedopptaket. Svarer du ikke på tilbud eller venteliste, mister du tilbud og plass på venteliste.
  • 29. juli: Suppleringsopptak. Har du takket ja til å stå på venteliste? Søkere som har fått nytt tilbud, eller som har blitt studiekvalifiserte etter hovedopptaket, får nytt svar.
  • Cirka 7. august: Etterfyllingsopptak. Står du fremdeles på venteliste? Til noen studier kan lærestedene etterfylle studieplasser fra 7. august og utover.
Les også:

Drømmen er å bli jordmor

Simen Berge utenfor Oslomet.
NYBAKT SYKEPLEIERSTUDENT: Det skal bli gøy å lese seg opp på noe jeg faktisk er interessert i, sier Simen Berge. Foto: Kari Anne Dolonen

Simen Berge (19) har fått studieplass på sykepleierutdanningen ved Oslomet.

– Det var førstevalget mitt, sier han.

I dag la Samordna opptak frem tallene for hvor mange av vårens søkere som har fått tilbud om plass ved landets høyskoler og universiteter.

LES: 7255 har fått tilbud om plass på sykepleierutdanning

Førstevalg

Litt over 57 000 søkere har fått innvilget sitt førsteønske om studieplass. Simen Berge (19) er en av dem. Til høsten begynner han å studere sykepleie ved Oslomet.

– Men du er ikke fra Oslo?

– Nei. Jeg er fra Kvam i Gudbrandsdalen, sier Berge og utdyper:

– Jeg kjenner flere som har studert her, og som skryter av Oslomet. Jeg har dessuten alltid hatt lyst til å flytte til Oslo. Det er her jeg har sett for meg at jeg skal studere, sier han.

Gleder seg

– Hvorfor valgte du sykepleie?

– For meg var det et naturlig valg. Jeg har alltid vært interessert i menneskekroppen og liker å jobbe med mennesker, sier han.

Han har en bestemor som er jordmor.

– Det er det jeg også håper å bli, avslører han.

– Da blir vel bestemor fornøyd?

– Bestemor ville blitt fornøyd uansett, men hun er ekstra fornøyd med at jeg studerer det jeg har lyst til å studere, og at det er det samme som hun har valgt.

Kjønn er uvesentlig

Simen Berge er mann og dermed ettertraktet vare innenfor yrket sykepleie.

– Har du tenkt noe rundt det?

– Jeg tenker at kjønn er uvesentlig når man velger å bli sykepleier. Kjønn burde ikke bety noe for valgene man tar, men hva man er interessert i. Jeg har egentlig ikke tenkt så mye på dette før alle andre rundt meg begynte å påpeke at jeg er mann, sier han og ler.

Ut i praksis

Berge gleder seg til å begynne studiene til høsten, selv om han vet at det kan bli tøft. Han har nemlig allerede hørt fra en venninne at anatomien er en utfordring.

– Jeg gleder meg likevel – selv om det blir krevende. Det skal bli gøy å lese seg opp på noe jeg faktisk er interessert i, sier han.

– Vi vet at det er dette vi vil

Maiken Klev Rotvik (t.v) og Camilla Jansen
KLARE FOR SYKEPLEIE: Maiken Klev Rotvik (t.v.) og Camilla Jansen er klare for å studere sykepleie. – Vi vet at det kommer til å bli tøft, men vi kan en del fra før. I tillegg jobber vi begge på sykehjem, så vi vet hvordan det er ute i praksis, sier Jansen. Foto: Kari Anne Dolonen

Maiken Klev Rotvik (18) og Camilla Jansen (19) har også fått innvilget sitt førstevalg – å bli sykepleierstudent ved Oslomet.

– Vi har egentlig ønsket å bli sykepleiere siden første året på videregående, sier Jansen.

De har begge gått to år på helsefag og tatt ett års påbygging for å få studiekompetanse.

– Da vi var ute i praksis, skjønte vi fort at det var sykepleiere vi egentlig ønsket å bli. De hadde så mange interessante oppgaver og muligheter, sier Rotvik.

Jobber på sykehjem

De to unge kvinnene tror de kan ha en fordel når de skal ta fatt på studiene.

– Vi vet det kommer til å bli tøft, men vi kan en del fra før. I tillegg jobber vi begge på sykehjem, så vi vet hvordan det er ute i praksis, sier Jansen.

– Det er en fin og givende jobb, legger Rotvik til.

– Betyr det at dere kunne tenke dere å jobbe i kommunehelsetjenesten når dere er ferdig utdannet?

– Sykehus er kanskje det som frister mest, sier Jansen.

– Jeg vet ikke helt. Jeg gleder meg til praksisperiodene. Jeg tror det har mye å bety for hva jeg har lyst til å jobbe med videre. Det er så mange valgmuligheter, sier Rotvik.

– Ja, det er jeg enig i, sier Jansen.

Ingen av de to har familiemedlemmer som er sykepleiere.

– At vi skal bli sykepleiere, har vi funnet ut helt på egen hånd, sier Rotvik.

Jansen nikker samtykkende.

OSLO 1972: Streik blir den ventede sykepleier-reaksjon på statsminister Trygve Brattclis tilbud til Sykepleieraksjonen 1972. Han vil ikke imøtekomme sykepleiernes krav om tre lønnsklassers opprykk, men vil bl. a. foreslå skattepolitiske tiltak. Her aksjonskomiteen f.v. Anne-Lise Bergenheim, Bjørg Wendelborg, Aud Vinje, Christine Thorstensen, Eva Heyerdahl og Anne-Marie Grøygaard, som holder uravsteming pr. telefon til landets sykehus. det er ventet at de ikke vil godta dette. Foto: Vidar Knai / NTB / Scanpi

Sykepleiens historiske arkiv

Sykepleien har dekket sykepleiernes hverdag helt siden 1912.

Finn ditt gullkorn blant 90 000 sider.