fbpx Drømmen er å bli jordmor Hopp til hovedinnhold

Drømmen er å bli jordmor

Simen Berge utenfor Oslomet.
NYBAKT SYKEPLEIERSTUDENT: Det skal bli gøy å lese seg opp på noe jeg faktisk er interessert i, sier Simen Berge. Foto: Kari Anne Dolonen

Simen Berge (19) har fått studieplass på sykepleierutdanningen ved Oslomet.

– Det var førstevalget mitt, sier han.

I dag la Samordna opptak frem tallene for hvor mange av vårens søkere som har fått tilbud om plass ved landets høyskoler og universiteter.

LES: 7255 har fått tilbud om plass på sykepleierutdanning

Førstevalg

Litt over 57 000 søkere har fått innvilget sitt førsteønske om studieplass. Simen Berge (19) er en av dem. Til høsten begynner han å studere sykepleie ved Oslomet.

– Men du er ikke fra Oslo?

– Nei. Jeg er fra Kvam i Gudbrandsdalen, sier Berge og utdyper:

– Jeg kjenner flere som har studert her, og som skryter av Oslomet. Jeg har dessuten alltid hatt lyst til å flytte til Oslo. Det er her jeg har sett for meg at jeg skal studere, sier han.

Gleder seg

– Hvorfor valgte du sykepleie?

– For meg var det et naturlig valg. Jeg har alltid vært interessert i menneskekroppen og liker å jobbe med mennesker, sier han.

Han har en bestemor som er jordmor.

– Det er det jeg også håper å bli, avslører han.

– Da blir vel bestemor fornøyd?

– Bestemor ville blitt fornøyd uansett, men hun er ekstra fornøyd med at jeg studerer det jeg har lyst til å studere, og at det er det samme som hun har valgt.

Kjønn er uvesentlig

Simen Berge er mann og dermed ettertraktet vare innenfor yrket sykepleie.

– Har du tenkt noe rundt det?

– Jeg tenker at kjønn er uvesentlig når man velger å bli sykepleier. Kjønn burde ikke bety noe for valgene man tar, men hva man er interessert i. Jeg har egentlig ikke tenkt så mye på dette før alle andre rundt meg begynte å påpeke at jeg er mann, sier han og ler.

Ut i praksis

Berge gleder seg til å begynne studiene til høsten, selv om han vet at det kan bli tøft. Han har nemlig allerede hørt fra en venninne at anatomien er en utfordring.

– Jeg gleder meg likevel – selv om det blir krevende. Det skal bli gøy å lese seg opp på noe jeg faktisk er interessert i, sier han.

– Vi vet at det er dette vi vil

Maiken Klev Rotvik (t.v) og Camilla Jansen
KLARE FOR SYKEPLEIE: Maiken Klev Rotvik (t.v.) og Camilla Jansen er klare for å studere sykepleie. – Vi vet at det kommer til å bli tøft, men vi kan en del fra før. I tillegg jobber vi begge på sykehjem, så vi vet hvordan det er ute i praksis, sier Jansen. Foto: Kari Anne Dolonen

Maiken Klev Rotvik (18) og Camilla Jansen (19) har også fått innvilget sitt førstevalg – å bli sykepleierstudent ved Oslomet.

– Vi har egentlig ønsket å bli sykepleiere siden første året på videregående, sier Jansen.

De har begge gått to år på helsefag og tatt ett års påbygging for å få studiekompetanse.

– Da vi var ute i praksis, skjønte vi fort at det var sykepleiere vi egentlig ønsket å bli. De hadde så mange interessante oppgaver og muligheter, sier Rotvik.

Jobber på sykehjem

De to unge kvinnene tror de kan ha en fordel når de skal ta fatt på studiene.

– Vi vet det kommer til å bli tøft, men vi kan en del fra før. I tillegg jobber vi begge på sykehjem, så vi vet hvordan det er ute i praksis, sier Jansen.

– Det er en fin og givende jobb, legger Rotvik til.

– Betyr det at dere kunne tenke dere å jobbe i kommunehelsetjenesten når dere er ferdig utdannet?

– Sykehus er kanskje det som frister mest, sier Jansen.

– Jeg vet ikke helt. Jeg gleder meg til praksisperiodene. Jeg tror det har mye å bety for hva jeg har lyst til å jobbe med videre. Det er så mange valgmuligheter, sier Rotvik.

– Ja, det er jeg enig i, sier Jansen.

Ingen av de to har familiemedlemmer som er sykepleiere.

– At vi skal bli sykepleiere, har vi funnet ut helt på egen hånd, sier Rotvik.

Jansen nikker samtykkende.

Les også:

Samordna opptak: 7255 har fått tilbud om plass på sykepleier­utdanning

Iselin Nybø
STUDIEPLASSER: Ifølge tallene fra Samordna opptak har 7255 søkere fått tilbud om studieplass på sykepleierstudiene. Det er 2300 flere enn det er opprettet plasser til. Foto: Kari Anne Dolonen

– Ifølge SSB blir det behov for flere gåstoler enn barnevogner i fremtiden. Behovet for sykepleiere bare øker, sier forsknings- og høyere utdanningsminister Iselin Nybø.

I dag, 23. juli, kom de nasjonale tallene for årets hovedopptak til høyere utdanning. Forsknings- og høyere utdanningsminister Iselin Nybø kommenterte tallene, som ble lagt frem av Samordna opptak på Oslomet i formiddag.

57 000 fikk innfridd førstevalget

Av litt over 137 000 søkere er over 121 000 kvalifiserte for opptak til minst ett studium, viser tallene fra Samordna opptak (SO). Totalt har åtte av ti av disse fått tilbud om studieplass, og over halvparten har kommet inn på sitt førstevalg.

Totalt har 99 319 søkere fått tilbud om en studieplass. Det er over 1000 flere enn i fjor.

260 flere kan bli sykepleier

– Ifølge SSB blir det behov for flere gåstoler enn barnevogner i fremtiden. Behovet for sykepleiere bare øker, sier forsknings- og høyere utdanningsminister Iselin Nybø.

I år er det for første gang innført karakterkrav på minimum 3 i matematikk og norsk på sykepleierutdanningene. Det har gitt en forventet nedgang i antallet søkere på 18 prosent fra i fjor.

Ifølge tallene fra Samordna opptak har 7255 søkere fått tilbud om studieplass på sykepleierstudiene. Det er 2300 flere enn det er opprettet plasser til.

– Viktig med karakterkrav

– Det er viktig med gode norskkunnskaper og matematikkunnskaper når man skal bli sykepleier. Matematikk er for eksempel avgjørende når du skal regne ut riktig dosering av medisiner, sier Iselin Nybø.

Oslo, Tromsø og Østfold

Ved Oslomet har de også opplevd en nedgang til sykepleierutdanningen.

– Til tross for det fortsetter poenggrensene å være stabile, sier prorektor Nina Waaler.

I år er poengkravet ved ordinært opptak på 47,1 poeng ved Kjeller og 47,9 ved Pilestredet.

– Jeg er i tillegg svært fornøyd med at Oslomet har hatt en økning på 20 prosent når det gjelder menn som vil bli sykepleiere, sier Waaler.

Også Høgskolen i Østfold og Universitetet i Tromsø melder om færre søkere til sykepleierutdanningen, og begrunner nedgangen med de nye karakterkravene.

OSLO 1972: Streik blir den ventede sykepleier-reaksjon på statsminister Trygve Brattclis tilbud til Sykepleieraksjonen 1972. Han vil ikke imøtekomme sykepleiernes krav om tre lønnsklassers opprykk, men vil bl. a. foreslå skattepolitiske tiltak. Her aksjonskomiteen f.v. Anne-Lise Bergenheim, Bjørg Wendelborg, Aud Vinje, Christine Thorstensen, Eva Heyerdahl og Anne-Marie Grøygaard, som holder uravsteming pr. telefon til landets sykehus. det er ventet at de ikke vil godta dette. Foto: Vidar Knai / NTB / Scanpi

Sykepleiens historiske arkiv

Sykepleien har dekket sykepleiernes hverdag helt siden 1912.

Finn ditt gullkorn blant 90 000 sider.