fbpx Ny sykepleierutdanning på Vestlandet Hopp til hovedinnhold

Ny sykepleier­utdanning på Vestlandet

Oversiktsfoto over Nordfjordeid, administrasjonssenter i Eid kommune
STUDIESTED: Eid kommune blir vert for den nye desentraliserte sykepleierutdanningen som starter opp i Nordfjord i høst. Foto: Helge Sunde, Samfoto, NTB Scanpix

En ny, desentralisert sykepleierutdanning i Nordfjord starter opp i august.

Det rådet lenge en viss usikkerhet om hvorvidt nok kvalifiserte søkere ville nå gjennom nåløyet, men nå er det altså klart:

Åtte studenter, fordelt på kommunene Eid, Vågsøy, Stryn og Gloppen er tatt opp til desentralisert sykepleierutdanning i Nordfjord, melder Fjordabladet.

Det er Høgskulen på Vestlandet som står bak nysatsningen, etter initiativ fra Eid kommune i 2017.

Det er også Eid kommune som vil stå som vertskommune for studiet.

– Gledelig og viktig

– Oppstart av desentralisert sykepleierutdanning er utrolig gledelig og viktig for hele Nordfjord, og dekker et stort og voksende behov for flere sykepleiere, kommenterer ordfører i Eid, Alfred Bjørlo (V), via en pressemelding.

«Basen» for studiet legges til Eid videregående skole, men undervisning vil bli gitt delvis via videostrømming og det vil også være samlinger i Bergen for studentene, opplyser Fjordabladet.

Les også:

1000 menn har fått tilbud om plass ved en sykepleier­utdanning

Årsmøte NSF Student 2019
OVERBOOKING: – Tenk om veldig mange flere takker ja enn det er studieplasser til. Da blir det et problem, sier leder i NSF Student Ingvild Berg Lauritsen. (Her sammen med nestleder Martin Wichstad under NSF Students årsmøte i juni.) Foto: Kari Anne Dolonen

– Det som blir spennende, er å se hvor mange som takker ja til plassen og faktisk møter opp til studiestart, sier leder i NSF Student Ingvild Berg Lauritsen.

Tidligere denne uken ble det klart at 7255 søkere har fått tilbud om plass ved landets sykepleierutdanninger. 1080 av disse er menn. Det betyr at om lag 15 prosent av dem som har fått tilbud om plass, er menn.

– Det er en liten økning fra i fjor. Det er gledelig, sier leder i NSF Student Ingvild Berg Lauritsen.

Går sakte

NSF Student har lenge hatt som mål å få flere menn til å velge sykepleie, blant annet gjennom kampanjen «Mann kan bli sykepleier». Målet er at 20 prosent av sykepleierstudentene er menn.

– Det er et stykke frem?

– Ja. Det går sakte, men det er vi for så vidt forberedt på, sier hun.

Lauritsen sier hun sammen med styret vil diskutere flere konkrete tiltak de kan ta i bruk for at flere menn velger sykepleie.

Følger med

Selv om det er flere menn som har fått tilbud om plass, er det usikkert hvor mange som takker ja.

– Det som blir spennende, er å se hvor mange av mennene som takker ja til studieplassen og faktisk møter opp til studiestart, sier hun og legger til:

– Før det vet vi faktisk ikke sikkert hvor stor andel av sykepleierstudentene som er menn.

Overbooker

Selv om over 7000 har fått tilbud om plass, er det bare planlagt 4941 studieplasser.

– Hva tenker du om at det overbookes så pass mye?

– Det har gått bra til nå, men tenk om veldig mange flere takker ja enn det er studieplasser til. Da blir det et problem.

Studentlederen mener det vil gå ut over kvaliteten til alle sykepleierstudentene på studiestedet.

– Ikke minst når det gjelder kvaliteten på praksisplasser.

– Vi i NSF Student ønsker alle nye sykepleierstudenter velkommen til dette fantastiske studiet, legger Lauritsen til.

Fornøyd forbundsleder

– Norge trenger flere sykepleiere. Det er bra at det fortsatt er så mange som ønsker å velge dette flotte yrket, sier Eli Gunhild By på NSFs nettside.

Også hun er fornøyd med at kjønnsbalansen blir bedre, selv om hun også helst hadde sett at dette gikk enda raskere.

– Pasientene fortjener at en så viktig yrkesgruppe rekrutterer fra hele befolkningen. Det vil også gi bedre kvalitet når rekrutteringsgrunnlaget øker, sier By.

OSLO 1972: Streik blir den ventede sykepleier-reaksjon på statsminister Trygve Brattclis tilbud til Sykepleieraksjonen 1972. Han vil ikke imøtekomme sykepleiernes krav om tre lønnsklassers opprykk, men vil bl. a. foreslå skattepolitiske tiltak. Her aksjonskomiteen f.v. Anne-Lise Bergenheim, Bjørg Wendelborg, Aud Vinje, Christine Thorstensen, Eva Heyerdahl og Anne-Marie Grøygaard, som holder uravsteming pr. telefon til landets sykehus. det er ventet at de ikke vil godta dette. Foto: Vidar Knai / NTB / Scanpi

Sykepleiens historiske arkiv

Sykepleien har dekket sykepleiernes hverdag helt siden 1912.

Finn ditt gullkorn blant 90 000 sider.