Askøyværinger kan trolig drikke vann fra springen neste uke

Vask av hendene instruksjon ved håndvask og såpedispenser
TESTING: Kommunen vil fortsette å teste vannet fram til mandag.

Kokevarselet for vannet i Askøy kommune kan trolig oppheves neste uke, opplyser varaordføreren. Over 2 000 askøyværinger har blitt syke av drikkevannet.

– Men da må alle prøver før den tid være negative, sier varaordfører Bård Espelid i Askøy kommune til Bergensavisen.

LES: Drikkevannsskandalen: Sykepleierne på Askøy legevakt var de første som skjønte at noe var galt 

Kan bli friskmeldt

Kommunen vil fortsette å teste vannet fram til mandag. Da vil trolig Mattilsynet ta sine egne prøver også.

I tillegg skal Bergen kommune gjennomføre en tilstandsrapport på alle vannbasseng knyttet til Kleppe vannverk. Om alle prøver er uten bakteriefunn, vil vannet kunne friskmeldes.

7. juni ble det påvist tarmbakterien Campylobacter i fjellbassenget på Øvre Kleppe. Dette høydebassenget har blitt identifisert som kilde for det forurensede drikkevannet.

– Analysene sier at det trolig komme fra dyr, og at det kommer utenfra. Vi har ikke sett spor av at det har vært dyr på innsiden av bassenget, sier Espelid til Bergensavisen.

Dødsfall

En ettåring fra Askøy døde i juni. Ifølge obduksjonsrapporten hadde dødsfallet sammenheng med en infeksjon som kan ha blitt forverret av Campylobacter.

Også en 72 år gammel kvinne døde. Også hun var smittet av Campylobacter. Kvinnen hadde fra før en alvorlig sykdom og svekket immunforsvar.

Les også:

Drikkevannsskandalen: Sykepleierne på Askøy legevakt var de første som skjønte at noe var galt

Bildet viser Christine Skau Bakke, sykepleier og avdelingsleder på Askøy legevakt.
700 TELEFONER: Christine Bakke og de andre sykepleierne på Askøy legevakt har hatt noen hektiske dager. De har aldri før opplevd en situasjon som denne.

Christine Bakke var en av sykepleierne som så sammenhengen mellom pasientenes symptomer i forrige uke. Det var starten på det som nå omtales som drikkevannsskandalen.

Bakke er avdelingsleder på Askøy legevakt. Om kvelden 5. juni og natt til torsdag 6. juni hadde legevakten fått inn 4–5 pasienter med feber, magesmerter, oppkast og diare som symptomer.

– Vanlig omgangssyke tar vi sjelden inn på legevakten, men det var noe ekstra i sykdomsbildet hos disse pasientene. Dette ble videreformidlet av legen ved vaktskiftet, forteller Bakke til Sykepleien.

Selv kom hun på vakt torsdag morgen. De var 3–4 sykepleiere som tok imot henvendelser fra pasienter. Utover morgenen kom det flere med de samme symptomene.

– Vi som satt og tok imot, begynte å snakke sammen. Vi begynte å spekulere på hva årsaken kunne være. Var det en fellesnevner her? Hadde de spist og blitt matforgiftet på samme kjøpesenter, eller vært i en annen felles sammenkomst?

Sykepleierne sjekket adressene og så at pasientene bodde i samme område.

– Jeg ringte til de andre legesentrene på Askøy. Det viste seg at flere hadde hatt pasienter med disse symptomene. Da ringte det en kraftig bjelle. Vi skjønte at noe var galt.

Klokken var rundt 10.30 på morgenen da de varslet kommuneoverlegen.

Flere og flere

Utover dagen meldte legekontorene på